Γενιά Z ή γενιά της κλιματικής αλλαγής;

Γενιά Ζ, κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.refinery29.com

Η Γενιά Ζ (ή generation Z), προσδιορίζει τα άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1996 και 2015 (ηλικίες 6-25 σήμερα). Αυτή η γενιά έχει και κάτι ακόμα κοινό ωστόσο: την κλιματική αλλαγή.

Γενιά Ζ

Σε αυτήν τη γενιά έχουν αποδοθεί πολλά χαρακτηριστικά, το κυριότερο εκ των οποίων είναι ότι γεννήθηκαν αγκαλιά με την τεχνολογία. Πρόκειται για την πρώτη γενιά που μεγάλωσε με smartphones, laptop, social media και πολλά άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα, και δεν γνωρίζει πως είναι να ζει κανείς χωρίς αυτά. Η Γενιά Ζ είναι μια άκρως ανταγωνιστική γενιά, με τεράστιο εύρος γνώσεων και που αναζητούν συνεχώς νέες ιδέες και εμπειρίες. Χαρακτηρίζονται ως “job hoppers”, δηλαδή προτιμούν να αλλάζουν εργασιακά περιβάλλοντα και εργασιακούς τομείς συχνά, καθώς θέλουν να μαθαίνουν νέες δεξιότητες, να έχουν νέες εμπειρίες και να κυνηγούν τα όνειρά τους.

Γενιά Ζ, κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.lakeridgenewsonline.com

Ή καλύτερα.. γενιά της κλιματικής αλλαγής;

Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως. Πώς όμως φαίνεται αυτό στα μάτια της Γενιάς Ζ η οποία μεγάλωσε μαθαίνοντας για την κλιματική αλλαγή από το νηπιαγωγείο;

«Η γενιά της κλιματικής αλλαγής είναι μια γενιά νέων που γεννιούνται σε έναν κόσμο που βιώνει την υπερθέρμανση, οι οποίοι θα είναι ζωντανοί για να δουν ποιο σενάριο κλιματικών μοντέλων παίζει, και που θα περάσουν –ουσιαστικά ολόκληρη- τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για ένα δίκαιο και σταθερό μέλλον», λέει ο Geoffrey Supran, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Χάρβαρντ.

Με δεδομένο την εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα η Γενιά Ζ να βιώσει τις βαριές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ίδια είναι πολύ συνειδητοποιημένη για τα προβλήματα του πλανήτη, και αγωνίζεται να βρει λύσεις. Σε πολλές χώρες του κόσμου, πολλοί νέοι που ανήκουν στη Γενιά Ζ παίρνουν μέρος σε περιβαλλοντικά κινήματα και απεργίες. Ένα από τα πιο γνωστά κινήματα, είναι αυτό του “Fridays for Future”, που ξεκίνησε από την 17χρονη Greta Thunberg έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο. Οι νέοι αυτής της γενιάς έχουν βρεθεί επίσης να μηνύουν το κράτος τους ή ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη. Το “Zero Hour” είναι ακόμα ένα κίνημα που εστιάζει στο να βοηθάει ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η γενιά νοιάζεται, πολύ.

Γενιά Ζ, κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.e-mc2.gr

Αυτή η γενιά είναι που πρέπει να κουβαλήσει το βάρος των προηγούμενων γενεών και να λάβει δράση για όλα αυτά που συμβαίνουν στο κόσμο. Πολλά άτομα της Γενιάς Ζ αναφέρουν ότι αισθάνονται οικολογικό άγχος ή «έναν χρόνιο φόβο περιβαλλοντικής καταστροφής», σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση.

Τι κάνει η Γενιά Ζ (ή γενιά της κλιματικής αλλαγής) για να αλλάξει το κόσμο

Greta Thunberg, Alexandria Villaseñor, Sophia Kianni, Meghna Shankar, Zanagee Artis, Delaney Reynolds, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα ακτιβιστών της Γενιάς Ζ που παλεύουν για έναν καλύτερο, βιώσιμο και ηθικό κόσμο. Ανάμεσα στις δράσεις τους, είναι η ίδρυση κινημάτων και οργανισμών  όπως η Earth Uprising, US Youth Climate Strike, Fridays for Future, Climate Cardinals, The Swim or Sink project και πολλά άλλα. Αποσκοπούν στον διαμοιρασμό ιδεών και ιστοριών για την κλιματική αλλαγή, τη διασύνδεση ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση στους συνομήλικούς τους και τη διοργάνωση διαμαρτυριών. Αρκετοί νέοι μάλιστα της Γενιάς Ζ έχουν ήδη μια θέση σε διεθνής οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ή παίρνουν μέρος σε εκστρατείες πολιτικών.

Μερικοί από αυτούς αναφέρουν:

«Το νεανικό κίνημα της κλιματικής αλλαγής είναι για να πάρουμε εμείς το μέλλον μας στα χέρια μας, αλλά και για να υποστηρίξουμε αυτούς που ήδη βιώνουν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής… Αλλά γνωρίζουμε ότι χωρίς να διαλύσουμε τα συστήματα στη ρίζα της κλιματικής αλλαγής – την πατριαρχία, την αποικιοκρατία, τον καπιταλισμό και τον ρατσισμό- δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε κλιματική δικαιοσύνη και μετάβαση σε βιώσιμη ενέργεια για το μέλλον.»

Zanagee Artis, 20 ετών, Clinton/Connecticut

Πηγή εικόνας: www.theatlantic.com

«Όσο αφορά την κλιματική αλλαγή, οι νέοι είμαστε δυνάμεις γιατί μιλάμε πολύ άμεσα και αδιάκριτα. Έχουμε πόρους όπως την τεχνολογία και τα κοινωνικά μέσα και τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας όταν πρόκειται για οργάνωση και σύνδεση μεταξύ μας. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελός μας: παίρνοντας πρωτοβουλίες και κάνοντας εκστρατείες και ασκώντας πίεση στους πολιτικούς και εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία.»

Alexandria Villaseñor, 15 ετών, Νέα Υόρκη

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτή η γενιά γεννήθηκε μεν σε πληθώρα τεχνολογιών που διευκολύνουν τη ζωή τους, αλλά παράλληλα γεννήθηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο από παγκόσμια προβλήματα και κρίσεις, τα οποία καλούνται αυτοί με τη σειρά τους να λύσουν. Η Γενιά Ζ (ή αλλιώς η γενιά της κλιματικής αλλαγής), είναι η γενιά της πράξης, η γενιά από την οποία εξαρτάται ο πλανήτης.

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. Gen Z’s Radical, Virtual Quest To Save The Planet, ανακτήθηκε από www.refinery29.com, τελευταία επίσκεψη 10/1/2021
  2. The “Climate Change Generation” Looks To Their Future, ανακτήθηκε από www.manomet.org, τελευταία επίσκεψη 10/1/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;