Γάντια και μάσκα ΔΕΝ ανακυκλώνονται

Πηγή εικόνας: Ιnstagram

Τι τονίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης; Πώς βιώνω ως ενσυνείδητος πολίτης την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα μου; Βάζω προτεραιότητες μετά από σκέψη, παρατηρώ και δρω αφού ενημερωθώ.

Γάντια και μάσκες στο επίκεντρο

Ζούμε μια περίοδο της ζωής μας εξαιρετικά αγχωτική και το καταλαβαίνω απόλυτα ο κόσμος να πανικοβάλλεται και θέλει να προστατέψει τον εαυτό του. Αλλά αυτή την εντελώς αλόγιστη χρήση γαντιών και μασκών δεν μπορώ να την καταλάβω. Στη έξοδό μου για σούπερ μάρκετ είδα δεκάδες αυτών στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, στα δέντρα, σε κάδους ανακύκλωσης (?!). Ως που πάτησα ένα γάντι και δεν ξεκόλλαγε από την σόλα του παπουτσιού μου, αφού είχε βραχεί. Το χειρότερο όλων, κρίνω ότι είναι πως τα γάντια και οι μάσκες βρίσκονται λανθασμένα-προφανώς, σε κάδους ανακύκλωσης.

Από τι υλικό είναι κατασκευασμένα τα γάντια και οι μάσκες;

Όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές υπάρχουν πολλά διαφορετικά υλικά, είναι κατά βάση συνθετικά, καουτσούκ, νιτρίλιο, νεοπρέλιο κτλ. Όπως επιβεβαιώνει και ο Ελληνικός  Οργανισμός Ανακύκλωσης τα γάντια μιας χρήσης δεν είναι ανακυκλώσιμα ούτε και οι μάσκες. Το μόνο που γίνεται είναι να “χαλάει” η ανακύκλωση όλου του κάδου όταν τα πετάμε εκεί.

Γιατί δεν πρέπει να πετάω τις μάσκες στην ανακύκλωση;

Αρχικά όπως είπαμε δεν ανακυκλώνονται, κατά δεύτερον ο ιός μπορεί να επιβιώσει στα γάντια και στην μάσκα σε περίπτωση που τα φόραγε άτομο που νόσησε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έρθει σε επαφή με αυτά άτομο της διαλογής της ανακύκλωσης και να νοσήσει. Φυσικά και εκείνος φοράει γάντια αλλά δεν αρκούν για να προστατευτεί, καθώς ο συγκεκριμένος ιός έχει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Πού να πετάξω τα γάντια και την μάσκα μου;

Στον κάδο τον σκουπιδιών, τον κανονικό. Τα σκουπίδια καταλήγουν στην χωματερή και αργότερα πραγματοποιείται ταφή. Θα πρέπει λοιπόν, να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού πετώντας τα γάντια και τις μάσκες στα σκουπίδια. Όχι κάτω, γιατί και ο υπάλληλος της καθαριότητας θα χρειαστεί να το σηκώσει με τα χέρια ή με την σκούπα του. Εάν αναλογιστούμε ότι στην Αθήνα μένουν μόνιμα 5 εκατομμύρια κόσμος, μπορούμε να φανταστούμε πόσα γάντια και μάσκες θα χρησιμοποιούν. Φανταστείτε όλοι να τα πετούσαν κάτω. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να διατηρούμε μόνο τον χώρο μας αποστειρωμένο και να μολύνουμε τον έξω κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές προς ναυτιλωμένους:

Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, προστατεύουμε εμάς και τους ανθρώπους που αγαπάμε, κάνουμε σωστή χρήση γαντιών και μάσκας. Για να μην καταλήξουμε να επιβιώσουμε εμείς και να “σκοτώσουμε” τον πλανήτη μας, που ήδη υποφέρει. Και κυρίως #Μένουμε Σπίτι και διαβάζουμε ακατάπαυστα MaxMag.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

https://www.eoan.gr/el/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μελίνα Κωνσταντινίδη

Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;