Φυτά και μουσική: πώς η μουσική επηρεάζει την ανάπτυξή τους

βινύλιο ανάμεσα σε γλάστρες με φυτά
Πηγή εικόνας: www.mad.tv

Τα πρώτα ευρήματα για την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των φυτών

Όλα ξεκίνησαν το 1962. Τότε ήταν που έγιναν οι πρώτες έρευνες για την επιρροή της μουσικής στην ανάπτυξη των φυτών. Συγκεκριμένα, ένας Ινδός βοτανολόγος ανακάλυψε πως ορισμένα φυτά, μετά την έκθεσή τους στη μουσική, αναπτύχθηκαν κατά 20%. Η ανάπτυξη της βιομάζας τους ήταν επίσης πολύ σημαντική. Όμως, εκτός από αυτά, ο βοτανολόγος ανακάλυψε πως η μουσική βοηθούσε στην ανάπτυξη γεωργικών καλλιεργειών, όπως το ρύζι, τα φιστίκια και ο καπνός από 25% έως και 60%. Στη διάρκεια του πειράματός του έβαζε δυνατά κλασική ινδική μουσική (ράγκα) από τα μεγάφωνα που είχε τοποθετήσει γύρω από τα λιβάδια.

Τι λένε οι έρευνες

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν έχουν σταματήσει μέχρι και σήμερα. Μια από τις σημαντικότερες έρευνες, πραγματοποίησε η Ντόροθυ Ρέταλακ, το 1968, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματά της το 1973 στο βιβλίο της «The sound of music and plants». Η Ρέταλακ στην έρευνά της πειραματίστηκε με διάφορα είδη φυτών και διάφορα είδη μουσικής. Προσπάθησε να ανακαλύψει αν η ανάπτυξη των φυτών βασίζεται και στο είδος μουσικής που ακούν. Και το κατάφερε. Διαπίστωσε ότι τα φυτά μεγαλώνουν με την κλασική και ιδιαίτερα με την ινδική μουσική πολύ αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα, αφού διπλασιάζονται σε μέγεθος μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Αντίθετα, η ροκ μουσική φαίνεται να ταλαιπωρεί τα φυτά. Μάλιστα, στη διάρκεια των πειραμάτων παρατηρήθηκε πως τα φυτά που «άκουγαν» ροκ μουσική ανέπτυσσαν τα φύλλα τους με φορά αντίθετη από αυτή της μουσικής. Αυτό, βέβαια, δεν συνέβαινε με την κλασική μουσική κατά την οποία τα φύλλα των φυτών συχνά αγκάλιαζαν το ραδιόφωνο. Όσο περνούσε ο καιρός, η Ρέταλακ έβγαζε και άλλα συμπεράσματα. Μετά από μια εξέταση στις ρίζες των φυτών, κατάλαβε πως τα φυτά που είχαν εκτεθεί στη ροκ μουσική είχαν αρρωστημένες ρίζες. Κατανάλωναν πολύ περισσότερο νερό από τα υπόλοιπα και, συχνά, μέσα σε δύο εβδομάδες είχαν μαραθεί.

Η πιο πρόσφατη έρευνα έγινε το 2005, από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους δοκιμές στην ύπαιθρο, σε έναν ελαιώνα 100 στρεμμάτων στην Τοσκάνη. Τα πειράματα επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω συμπεράσματα. Τα φύλλα στα αμπέλια που «άκουγαν» Μότσαρτ, είχαν πυκνώσει κατά 25% με 30%.

Βέβαια, δεν είναι όλοι οι επιστήμονες θετικοί απέναντι σε αυτές τις ανακαλύψεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν όλα αυτά τα πειράματα καχύποπτα. Για παράδειγμα οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια για όσα λέγονται παραπάνω. Θεωρούν πως για να υπάρξουν σίγουρα αποτελέσματα για τη σχέση της μουσικής με τα φυτά οφείλουν να εξεταστούν και άλλοι παράγοντες, όπως το φως, το νερό και η σύνθεση του εδάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

φυτά
Πηγή εικόνας: www.ftiaxno.gr

Φυτά και μουσική: τι ισχύει τελικά;

Οι έρευνες είναι πολλές, διαφορετικές και σίγουρα μας προσφέρουν τροφή για σκέψη! Γι’ αυτό και δεν έχει διευκρινιστεί με σιγουριά μέχρι και σήμερα αν όντως η μουσική επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών ή όχι. Παρά τις διαφωνίες των ερευνητών, φαίνεται πως συμφωνούν σε ένα πράγμα. Οι ηχητικές δονήσεις που παράγει η μουσική επηρεάζουν βασικές λειτουργίες των φυτών, που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξή τους. Τελικά, ίσως να μην έχει σημασία το είδος της μουσικής. Αλλά απλώς τα φυτά να χρειάζονται φροντίδα. Και η μουσική να αποτελεί έναν τρόπο να τους τη δείξουμε.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Παίζοντας μουσική για τα φυτά – Πώς επιδρά η μουσική στην ανάπτυξη των φυτών, ανακτήθηκε από www.share24.gr, τελευταία επίσκεψη 28/10/2021
  2. Η μουσική επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών;, ανακτήθηκε από www.fytokomia.gr, τελευταία επίσκεψη 28/10/2021
  3. Η μουσική και η ανάπτυξη των φυτών, ανακτήθηκε από www.ftiaxno.gr, τελευταία επίσκεψη 28/10/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παρασκευή Ρούσσου

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα κοινωνικά προβλήματα και να γράφω γι' αυτά. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να υιοθετήσω έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πιστεύω πως ο μόνος τρόπος σωτηρίας του είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;