Φύκη και κυανοβακτήρια: προσφορά πέρα από το οικοσύστημα που ανήκουν

φύκη και κυανοβακτήρια
Πηγή εικόνας: www.bingwallpaper.anerg.com


Τα φύκη και τα κυανοβακτήρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον, ενώ προσφέρουν και σε τομείς που δεν γνωρίζαμε. Καθώς η εποχή της βιομηχανοποίησης αύξησε τις απαιτήσεις του πληθυσμού -μεταξύ άλλων- για τροφή και καύσιμα, το αποτέλεσμα ήταν η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία τοξικών αποβλήτων σε νερό, έδαφος κι αέρα. Τα οφέλη των παραπάνω οργανισμών είναι πολύτιμα αν σκεφτούμε τον ρόλο που έχουν στο οικοσύστημα.

Ο ρόλος των κυανοβακτηρίων στο περιβάλλον

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Οι υδρόβιοι πολυκύτταροι οργανισμοί που ακούνε στο όνομα των κυανοβακτηρίων, κατατάσσονται στη λίστα με τα πιο σημαντικά βακτήρια του πλανήτη. Η ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε ποικίλα οικοσυστήματα, επιτρέπει την επιτυχή ολοκλήρωση της φωτοσύνθεσης, μέσω της οποίας παράγεται οξυγόνο. Όντας οι χλωροπλάστες πληθώρας φυτών, τα κυανοβακτήρια υπάρχουν εντός του φυτικού κυττάρου, δίνοντας στο φυτό τη δυνατότητα να παράξει μόνο του την τροφή του. Ταυτόχρονα, η μετατροπή του αζώτου σε οργανική μορφή, μία διαδικασία που επιτελούν σε όλα τα υδρόβια οικοσυστήματα, επιτρέπει την ομαλή ανάπτυξη των φυτών. Ενώ, ιδιαίτερα σημαντική είναι κι η ικανότητα των κυανοβακτηρίων να απομακρύνουν τα τοξικά βαρέα μέταλλα.

Οι κίνδυνοι από τα κυανοβακτήρια

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο πληθυσμός των κυανοβακτηρίων ενέχει ορισμένους κινδύνους. Πότε όμως γίνονται επικίνδυνα; Το γεγονός ότι δεν καταναλώνονται από άλλα είδη, μπορεί να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη αύξησή τους και στην ολοκληρωτική τους εξάπλωση σ’ ένα υδρόβιο οικοσύστημα. Κατά συνέπεια, η είσοδος του ηλιακού φωτός και του οξυγόνου, που είναι απαραίτητα για τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς, αλλά και τα φυτά, παρεμποδίζεται. Επιπλέον, όταν πεθαίνουν τα κυανοβακτήρια τα κύτταρά τους διασπώνται από μικρόβια. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, γεγονός που μειώνει τις πολύτιμες συγκεντρώσεις του στο εκάστοτε οικοσύστημα.

Τα φύκια στο περιβάλλον

Από την άλλη πλευρά, τα φύκια, κατέχουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, με οφέλη που δεν περιορίζονται στον τομέα του περιβάλλοντος. Αρχικά, τα φύκια είναι επίσης υπεύθυνα για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και την παραγωγή οξυγόνου. Ειδικότερα, παράγουν το 30% του οξυγόνου που απαιτείται για την επιβίωση των ζώων. Όντας αφετηρία της τροφικής αλυσίδας για πολλούς υδρόβιους οργανισμούς, αποτελούν και μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για αρκετές κοινότητες πληθυσμών, όπως αυτούς της Ασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι αξιοσημείωτο επίσης, ότι η ομοιότητά τους με τα φυτά του εδάφους έγκειται στην παρουσία της χλωροφύλλης. Καταναλώνοντας φυτά με υψηλές συγκεντρώσεις χλωροφύλλης, παράγουμε το μόριο ATP, το οποίο προσδίδει επιπλέον ενέργεια στον οργανισμό μας.

φύκη και κυανοβακτήρια
Πηγή εικόνας: www.gettyimages.com

Η προσφορά στη φαρμακολογία

Τις ευεργετικές ιδιότητες των φυκιών, συναντάμε και στο πεδίο της φαρμακολογίας. Ως παράδειγμα, μπορούν να αναφερθούν τα αλγινικά άλατα (calcium alginate), τα οποία παράγονται από φύκια. Πρόκειται για υδρόβιους, φυσικούς υδατάνθρακες υπό τη μορφή αδιάλυτης, κρεμώδους ουσίας. Χρησιμοποιούνται σε αιμοστατικά επιθέματα πληγών, ενώ ανιχνεύονται και σε χάπια, συνηθέστερα υπό τη μορφή δισκίων, για την ανακούφιση από την καούρα και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Παραγωγή ενέργειας από φύκη

Η φυκώδης βιομάζα αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπίδια/φυσικά έλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος όγκος φυσικών λιπιδίων, εμφανίζεται με τη μορφή τριγλυκερόλης. Η τελευταία, μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή βιοντίζελ. Ενώ η καύση της βιομάζας ορισμένων φυκιών παράγει υδρογόνο. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή θερμότητας μέσω απελευθέρωσης μεθανίου.

Εύλογα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κρίνεται άκρως σημαντική. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους που αυτό διατρέχει και να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από ενεργό δράση. Τα οφέλη που θα προσφέρει μας αφορούν όλους.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Algae for Biofuel Production, ανακτήθηκε από www.farm-energy.extension.org, τελευταία επίσκεψη 24/2/2021
  2.  Reflux Trearment with Alginates, ανακτήθηκε από www.advancedentpc.com, τελευταία επίσκεψη 24/2/2021
  3. Epsilon Health Algoral 36 chewable tabs, ανακτήθηκε από www.vita4you.gr, τελευταία επίσκεψη 24/2/2021
  4. Algae Oil: Nutrition, Benefits, and More, ανακτήθηκε από www.healthline.com, τελευταία επίσκεψη 24/2/2021
  5. What Is The Ecological Importance Of Algae?, ανακτήθηκε από www.worldatlas.com, τελευταία επίσκεψη 24/2/2021
  6. Cyanobacteria: potential and role for environmental remediation, ανακτήθηκε από www.sciencedirect.com, τελευταία επίσκεψη 24/2/2021
  7. Introduction to the Cyanobacteria, ανακτήθηκε από ucmp.berkeley.edu, τελευταία επίσκεψη 24/2/2021
  8. Roles of Cyanobacteria in the Ecosystem, ανακτήθηκε από www.sciencing.com, τελευταία επίσκεψη24/2/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;