Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης

SHARE

 

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου.  Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης (κοινώς: καπνιάς), από τα οποία και παίρνει το όνομά της, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου. Τους τελευταίους χειμώνες στην Ελλάδα έχουμε έρθει συχνά αντιμέτωποι με την αιθαλομίχλη.

Η γενικότερη οικονομική κρίση αλλά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης,  έχει οδηγήσει όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην καύση ξυλείας και pellet, με αποτέλεσμα να προστεθεί ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το φαινόμενο αυτό εμφανιζόταν κυρίως στην περιοχή της Αττικής, πλέον όμως εμφανίζεται και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλος κλπ.). Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των σωματιδίων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα να έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

φαινόμενο της αιθαλομίχλης
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Τα αιωρούμενα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, από την κάυση ξύλων και άλλων υλικών, είναι στην ουσία μικροσκοπικά σωματίδια με φυσική και χημική σύσταση. Όσο μικρότερα είναι αυτά τα σωματίδια τόσο βαθύτερα μπορούν να εισχωρήσουν στο αναπνευστικό μας σύστημα επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όπως πάντα οι πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο υπόλοιπος πληθυσμός μένει ανεπηρέαστος.

Τα βασικά συμπτώματα που μπορούμε να εμφανίσουμε εξαιτίας της αιθαλομίχλης είναι ο ερεθισμός του φάρυγγα (φαρυγγίτιδα), η ρινική καταρροή, η ξηροφθαλμία και το “τσούξιμο” στα μάτια, η βρογχίτιδα και ο ξηρός βήχας. Επίσης, η μεγάλη έκθεση σε αιθαλομίχλη μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει έντονο πόνο κατά την αναπνοή. Καλό θα ήταν για να προλάβετε τέτοιου είδους προβλήματα να αποφεύγετε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά στις μεγάλες και πυκνοκατοικημένες πόλεις. Και αυτό γιατί κατά την άσκηση, η αναπνοή μας γίνεται πιο έντονη .

Advertisement

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο αυτό; Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ απαγορεύεται αυστηρώς η καύση βαμμένων ή περασμένων με βερνίκι ξύλων, κομματιών από έπιπλα και πλαστικά, καθώς η εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι είναι τεράστια. Αναφέρει επίσης πως και η χρήση χημικών προσαναμμάτων επιβαρύνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Παράλληλα συνίσταται να αποφεύγεται η αγορά ξυλείας η οποία έχει εμποτιστεί με χημικά. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο καύσιμη ύλη που πληρεί τις προδιαγραφές, αλλά και αυτή με ένα μέτρο.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα,με καταγωγή από τον Βόλο και ρίζες από την αλησμόνητη Σμύρνη.Απόφοιτος σχολών τεχνολογικής κατεύθυνσης με γνώμονα πάντα την μηχανοκίνηση και ιδιαίτερα το αυτοκίνητο,σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούμαι και επαγγελματικά.Λάτρης των ταξιδιών και ιδίως στην Ιταλία (μιλώ την γλώσσα άπταιστα)

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG