Έντομα: Η συνεισφορά τους στο περιβάλλον

Πηγή εικόνας: despositphotos.com

Τα έντομα στη ζωή μας

Το πρώτο συναίσθημα που μας γεννάται συνήθως όταν αντικρίζουμε ένα έντομο είναι ο φόβος μήπως μας τσιμπήσει, και δευτερευόντως η αηδία. Τα έντομα που υπάρχουν στο περιβάλλον αγγίζουν τα 30.000,000 είδη με την πλειονότητα αυτών να μην έχει συλλεχθεί, ούτε καν κατονομαστεί, από την επιστημονική κοινότητα. Καθώς λοιπόν κυριαρχεί ένα γενικότερο αίσθημα αποστροφής προς τα έντομα, ελάχιστοι έχουμε αναρωτηθεί για τα οφέλη που αυτά προσφέρουν τόσο στο περιβάλλον όσο και σε εμάς τους ίδιους.

Συνεισφορά στο περιβάλλον

Η συνεισφορά που έχουν τα έντομα στο περιβάλλον ανιχνεύεται σε ποικίλες περιπτώσεις. Αποδεδειγμένα, έντομα όπως οι πεταλούδες, οι μέλισσες και οι μύγες συμβάλλουν στη διαδικασία της επικονίασης. Σε αυτά τα έντομα βασίζονται στην πλειονότητά τους τα ανθοφόρα φυτά για να μεταφέρουν τη γύρη τους και να διασφαλίσουν τη γονιμοποίησή τους. Η επικονίαση μάλιστα ορισμένων φυτών, όπως οι ορχιδέες, εξαρτάται αποκλειστικά από συγκεκριμένα είδη εντόμων.

Πρόσθετα οφέλη

Τα έντομα αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας, καθώς συνιστούν πρωταρχική πηγή τροφής για πληθώρα ζώων αλλά και ανθρώπων. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικός καθίσταται και ο ρόλος που διαδραματίζουν στην αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Η πλειοψηφία των εντόμων τρέφεται με νεκρά φύλλα, προϊόντα νεκρών ζώων αλλά και περιττώματα ζώων. Άξιο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός ότι τα σώματα των εντόμων αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από άζωτο το οποίο επιστρέφει στο έδαφος και ανακυκλώνεται μετά τον θάνατό τους.

Η εντατική χρησιμοποίηση εντόμων στη διατροφή των ζώων, με την παράλληλη μείωση της χρήσης πρωτεϊνών όπως αυτών που προέρχονται από το ιχθυάλευρο και τη σόγια, έχει ως αποτέλεσμα τη διάσωση περιοχών βιολογικής αξίας στις οποίες η αποψίλωση είναι συχνό φαινόμενο κατά την καλλιέργεια σόγιας. Σ’αυτήν την περίπτωση περιορίζεται και η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

έντομα στο περιβάλλον
Πηγή εικόνας :as.com

Οικονομία..

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έντομα δύνανται να συμβάλλουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής όσο και σε μια, ευρύτερη γεωγραφικά, οικονομική αλυσίδα. Είναι γνωστό ακόμη πως τα έντομα παράγουν προϊόντα για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο εμπόριο, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μερικά από αυτά τα προϊόντα είναι το μέλι, το μετάξι και το κερί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

αλλά και ιατρική

Οι ουσίες που παράγουν τα έντομα, αλλά και τα ίδια, όσο και τα ίδια, έχουν αποτελέσει σημαντικά συστατικά για πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των προνυμφών της μύγας οι οποίες, στο παρελθόν, χρησιμοποιούνταν ευρύτατα για θεραπεία τραυμάτων και για αντιμετώπιση ή πρόληψη των συμπτωμάτων της γάγγραινας.

Διατροφή πλούσια σε…έντομα

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί και ο ανθρώπινος παράγοντας, η συμβολή του οποίου θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. Πώς; Εντάσσοντας στις διατροφικές μας συνήθειες και κάποια έντομα! Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η στροφή μας σε άλλα…εδέσματα βάζει φρένο στη δραματική κλιματική αλλαγή που βιώνουμε. Ο περιορισμός της κτηνοτροφικής παραγωγής θα έχει ως συνέπεια και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια κρίκετ η οποία αντιστοιχεί σε 75% λιγότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και σε 50% λιγότερη χρήση του νερού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι τα έντομα αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ενώ προσφέρουν όλα τα απαραίτητα συστατικά του κρέατος. Χώρες του τρίτου κόσμου έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε έντομα όπως τζιτζίκια, ακρίδες, κάμπιες και σφήκες. Ταυτόχρονα για τη Λατινική Αμερική και την Ιαπωνία περιζήτητες λιχουδιές αποτελούν οι ακρίδες και τα σκαθάρια.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί εκτιμούν ότι η εκτροφή εντόμων επιδέχεται πολλών βελτιώσεων με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περαιτέρω μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και της χρήσης του νερού. Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα, αλλά και χιλιάδες κόσμου που μάχονται για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα, είναι η αλλαγή-εκ μέρους μας-κάποιων γευστικών προτιμήσεων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. https://www.ck12.org/biology/importance-of-insects/lesson/Importance-of-Insects-MS-LS/
  2. https://www.nsta.org/publications/news/story.aspx
  3. https://cric.tech/the-environmental-impact-of-insects/
  4. https://www.scitecheuropa.eu/ecosystem-services/89862/
  5. https://sciencenordic.com/agriculture–fisheries-climate-climate-solutions/how-much-more-environmentally-friendly-is-it-to-eat-insects/1445691
  6. https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/oct/15/edible-insect-save-planet-global-warming-tasty-trendy
  7. https://www.youtube.com/watch

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;