Ενεργά ταξίδια: είναι το ποδήλατο το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ποδήλατο
Πηγή εικόνας: www.londonbicyclecafe.com

Τι έχεις ακούσει για τα ενεργά ταξίδια; Είναι το ποδήλατο το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ο κλάδος μεταφορών είναι ένας κλάδος με πολλές προκλήσεις. Είναι υπεύθυνος για περίπου το 14% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου -περιλαμβάνει ορυκτά καύσιμα που καίγονται τα οποία προέρχονται από καύσιμα με βάση το πετρέλαιο (95%), κυρίως βενζίνη και ντίζελ.

Τα ηλεκτρικά οχήματα

Τον 21ο αιώνα, τα ηλεκτρικά οχήματα μπήκαν όλο και περισσότερο στις ζωές μας. Οι κύριοι λόγοι; Η τεχνολογική εξέλιξη, η έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Φυσικά, από την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος αντλούμε πολλά πλεονεκτήματα ως οδηγοί, αλλά και ως ευσυνείδητοι πολίτες που θέλουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Τα κύρια πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ηλεκτρικό όχημα, είναι:

 • δεν περιέχουν κάποιο σύστημα εξάτμισης και δεν δημιουργούν εκπομπές -σε αντίθεση με τα οχήματα που κινούνται με αέριο και συμβάλλουν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου.
 • η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο φθηνή από το αέριο.
 • τα ηλεκτρικά οχήματα χρειάζονται λιγότερη συντήρηση.
 • τα ηλεκτρικά οχήματα παράγουν πολύ λιγότερο θόρυβο.

Πρέπει να ξέρουμε επίσης, ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι 100% “καθαρά” (emissions-free), καθώς η εξόρυξη των πρώτων υλών για τις μπαταρίες τους, η κατασκευή τους, και η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν, παράγει επίσης εκπομπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα να επικρατήσουν στους δρόμους;

Η απάντηση είναι πολλά χρόνια ή και δεκαετίες. Ένας από τους κύριους λόγους είναι επειδή θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι τα ήδη υπάρχοντα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα να φτάσουν στο τέλος διάρκειας της ζωής τους. Η BloombergNEF προβλέπει ότι σε 20 χρόνια από τώρα (2040), τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές πωλήσεις οχημάτων.

Πηγή εικόνας: www.hurriyetdailynews.com

Είναι το ποδήλατο το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ωστόσο, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν από μόνα τους τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και των μηδενικών εκπομπών. Τόσο γιατί θα αργήσουν να καταλάβουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, όσο γιατί και οι δικές τους εκπομπές δεν είναι μηδενικές (είναι αντίθετα αρκετά συνυπολογίσμιες).

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσουμε τις εκπομπές που παράγονται από τον κλάδο μεταφορών, είναι το λεγόμενο ενεργό ταξίδι ή active travel. Αυτό σημαίνει την αντικατάσταση των αυτοκινήτων με το ποδήλατο και με τα πόδια.

Τα ενεργά ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη

 • βελτιώνουν την υγεία
 • εξοικονομούν χρήματα
 • μειώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση
 • αυξάνουν τα επίπεδα σωματικής άσκησης
 • βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα

Αν και πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν στα ενεργά ταξίδια είτε σε καθημερινή βάση είτε για μικρά ταξίδια, οι εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν κατά πολύ. Σε έρευνα που έγινε, ανακαλύφθηκαν τα εξής:

 • Οι ποδηλάτες είχαν 84% χαμηλότερες εκπομπές CO2 από όλα τα καθημερινά ταξίδια σε σχέση με τους μη ποδηλάτες.
 • Οι εκπομπές CO2 του κύκλου ζωής μειώθηκαν κατά 14% για κάθε επιπλέον διαδρομή ποδηλασίας.
 • Η τακτική ποδηλασία συσχετίστηκε περισσότερο με τις μειωμένες εκπομπές CO2 του κύκλου ζωής για μετακινήσεις και κοινωνικά ταξίδια.
 • Οι κάτοικοι των πόλεων που άλλαξαν από την οδήγηση στη ποδηλασία για ένα μόνο ταξίδι την ημέρα, μείωσαν το αποτύπωμα άνθρακα κατά περίπου μισό τόνο CO₂ κατά τη διάρκεια ενός έτους, και εξοικονομούσαν τις αντίστοιχες εκπομπές μιας πτήσης απλής μετάβασης από το Λονδίνο προς Νέα Υόρκη.
 • Εάν μόνο 1 στους 5 κατοίκους των πόλεων άλλαζε μόνιμα την ταξιδιωτική του συμπεριφορά με αυτόν τον τρόπο, τα επόμενα χρόνια, η έρευνα εκτιμά ότι, θα μειωθούν οι εκπομπές από όλα τα ταξίδια στην Ευρώπη κατά περίπου 8%.

Τα ενεργά ταξίδια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής άμεσα, νωρίτερα από τα ηλεκτρικά οχήματα, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα μιας ευχάριστης, υγιούς και φθηνής επιλογής στο τομέα των μεταφορών.

Εσύ, είσαι έτοιμος να πάρεις το ποδήλατο σου;

ποδήλατο
Πηγή εικόνας: www.placenorthwest.co.uk

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

 1. Cycling is ten times more important than electric cars for reaching net-zero cities, ανακτήθηκε από www.theconversation-com.cdn.ampproject.org, τελευταία επίσκεψη 30/3/2021
 2. Global Greenhouse Gas Emissions Data, ανακτήθηκε από www.epa.gov, τελευταία επίσκεψη 30/3/2021
 3. 10 Advantages and Disadvantages of Electric Cars, ανακτήθηκε από www.freedomgeneral.com, τελευταία επίσκεψη 30/3/2021
 4. How Soon Will Electric Vehicles Kill The Gasoline Car?, ανακτήθηκε από www.forbes.com, τελευταία επίσκεψη 30/3/2021
 5. Do You Know How To Active Travel?, ανακτήθηκε από www.explorekent.org, τελευταία επίσκεψη 30/3/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;