Earth photo 2020: Οι βραβευμένες φωτογραφίες και το περιβαλλοντικό μήνυμα

earth photo 2020
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Αυτές είναι οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν βραβευτεί και  αποτελούν έναυσμα άπειρων κοινωνικών και περιβαλλοντικών συζητήσεων.

Earth photo exhibition 2020

Αυτή η έκθεση φωτογραφίας είναι ένας διεθνής  διαγωνισμός που προσηλώνεται στη μετάδοση ενός περιβαλλοντικού μηνύματος. Αναπτύχθηκε από κοινού, από τη  Forestry England  και τη Royal Geographical Society (με την IBG), η οποία αντικατοπτρίζει το κοινό ενδιαφέρον των οργανισμών για την καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας μέσω των συμπληρωματικών επιστημονικών κλάδων του Περιβάλλοντος και της Γεωγραφίας. 

Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται σε φωτογραφίες ή ταινίες με τις εξής θεματικές:

  1. Άνθρωποι 
  2. Μέρη
  3. Περιβάλλον 
  4. Mεταβαλλόμενα δάση 
  5. A climate of change – μία νέα κατηγορία που προστέθηκε προκειμένου να θίξει την κλιματική αλλαγή αλλά και πως επηρεάζει τους ανθρώπους.

Βασικός στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τα πλήθη γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, να ενθαρρύνει συζητήσεις που αφορούν το περιβάλλον λέγοντας ιστορίες για το φυσικό κόσμο αλλά και για τους ανθρώπους του. Οι φωτογραφίες μας μεταφέρουν νόημα και συναίσθημα παρακάμπτοντας τα εμπόδια της γλώσσας. Όμως, η έκθεση επιδιώκει την επαφή με τη πραγματική ιστορία που μπορεί να κρύβεται πίσω από τη φωτογραφία, για αυτό το λόγο οι καλύτερες φωτογραφίες είναι και αυτές που θα συνεπάρουν τον θεατή ώστε να κατανοήσει κάθε κρυμμένη σημασία.

Οι βραβευμένες φωτογραφίες για το 2020

Η νικητήρια σειρά φωτογραφιών από τον Γάλλο φωτογράφο Jonathan Jimenez γνωστός ως «Jonk», περιλαμβάνει εικόνες από ένα καφενείο και ένα θέατρο στην Αμπχαζία, ένα ξενοδοχείο στην Πορτογαλία και μια πισίνα στην Ιταλία. Το έργο επιλέχθηκε από περισσότερες από 2.600 υποβολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βραβευμένη με Pulitzer φωτορεπόρτερ Marissa Roth, η οποία προεδρεύει του διαγωνισμού, είπε για το έργο του Jonk: «Επιλέξαμε τις συναρπαστικές φωτογραφίες του Jonk ως τον κεντρικό νικητή  λόγω του υψηλού βαθμού δεξιοτεχνίας του και οράματος που αντιπροσωπεύουν. Επίσης, επειδή αποτελούν πρότυπο για την έκθεση η συνύπαρξης της ανθρώπινης υπόστασης με τη φύση. Η Forestry England και η Royal Geographical Society επέλεξαν τους νικητές  από μια λίστα με 50 φωτογραφίες και τέσσερις ταινίες.

Ο Jonk είναι  αυτοδίδακτος φωτογράφος του οποίου το έργο επικεντρώνεται στους ανθρώπους και τη σχέση τους με τη φύση.

Theatre, Abkhazia by Jonk

φωτογραφίες
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Οι εικόνες του αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση για την οικολογική κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Γοητευμένος από εγκαταλελειμμένα μέρη που ανακτήθηκαν από τη φύση.

Μακριά από την απαισιοδοξία,  σε μια εποχή που η ανθρώπινη κυριαρχία στη φύση δεν ήταν ποτέ τόσο ακραία, η σειρά των εικόνων του στοχεύει να ξυπνήσει την οικολογική μας συνείδηση. Η φύση είναι ισχυρότερη, οπότε ό,τι και να συμβεί στον άνθρωπο, η φύση θα είναι πάντα εκεί.

earth photo 2020
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Απόδειξη πως η φύση μπορεί να ανακάμψει δίχως την παρουσία των ανθρώπων.

Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στα βουνά Daliang, στον αυτόνομο νομό Liangshan Yi ο οποίος είναι  ο μεγαλύτερος οικισμός των ανθρώπων Yi στην Κίνα. Οι νέοι στα βουνά μετακινούνται συχνά από τις επαρχίες για να εργαστούν, αφήνοντας τους ηλικιωμένους και τα παιδιά στο σπίτι.

Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Ο Yi Sun είναι εναέριος φωτογράφος τοπίου και ταξιδιού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η λήψη των φωτογραφιών του γίνεται πετώντας με αεροσκάφος ή ελικόπτερο. Όπως και η υπόλοιπη Ισπανία, η Αραγονία υφίσταται σοβαρές ξηρασίες εδώ και δεκαετίες. Αυτή η εικόνα των αγροτεμαχίων τραβήχτηκε πάνω από 3.000 πόδια από ένα διθέσιο αεροπλάνο.

earth photo 2020
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Στη νέα του συλλογή, ο Xelot φωτογραφίζει τη φύση που καταστράφηκε από φωτιά. Χρησιμοποιώντας τεχνητό φως, μας υπενθυμίζει ότι η φωτιά είναι παρενέργεια της ανθρώπινης δραστηριότητα. Ως εκ τούτου αυτά τα τοπία δεν είναι εντελώς φυσικά. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε δύο χρόνια μετά από πυρκαγιά στα δάση, και μόλις μερικοί θάμνοι μεγάλωσαν πίσω. Ο κορμός του νεκρού δέντρου είναι ακόμα άθικτος αλλά γκρίζος ως τέφρα.

Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Ο Joe Habben είναι φωτογράφος με έδρα τη Γλασκώβη.  Το έργο του επικεντρώνεται στην ανθρώπινη παρέμβαση, στην εξερεύνηση της παγκοσμιοποίησης, του δημόσιου χώρου, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται  πολιτικά και κοινωνικά γύρω από το θέμα της κλιματικής κρίσης.

Αυτή η εικόνα, στη Moleca, παρουσιάζει  τις επιπτώσεις του υψηλού νερού που εμφανίζεται κάθε χρόνο στην πόλη της Βενετίας στην Ιταλία. Αυτή η παλιρροιακή δραστηριότητα είναι ένα φυσικό περιστατικό, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες επιδεινώθηκε εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

earth photo 2020
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Ας στρέψουμε το βλέμμα και σε φωτογραφίες με νόημα

Η γνωστή έκφραση πως «μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι εικόνες ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης  μέσα από το διαδίκτυο. Είναι αυτές που  προσελκύουν, ενθαρρύνουν, απογοητεύουν και ταράζουν τους ανθρώπους με ένα μόνο κοίταγμα. Τι πιο βολικό, λοιπόν από το να περάσεις ένα μήνυμα μέσα από μία φωτογραφία; Στη προκειμένη περίπτωση, το μήνυμα που περνάνε οι φωτογραφίες είναι περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Earth Photo 2020: nature photography winners – in pictures,  the guardian,  ανακτήθηκε από www.theguardian.com, τελευταία επίσκεψη 14/12/2020
  2. Earth Photo winners announced, BBC NEWS, ανακτήθηκε από  www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 14/12/2020
  3. Earth Photo, ανακτήθηκε από  www.earthphoto.artopps.co.uk, τελευταία επίσκεψη 14/12/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Μαλιοτοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Άκρως εντυπωσιασμένη από τη δύναμη που ασκούν πάνω μου τα βιβλία, τα ταξίδια και οι ανθρώπινες σχέσεις. Αγαπώ τον τομέα της εκπαίδευσης και θα ήθελα να εξελιχθώ σε αυτόν. Στα 22 μου θεωρώ ότι η γνώση είναι δύναμη και μόνο μέσω αυτής μπορείς να δεις πραγματικά τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;