Climate Clock: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

Πηγή εικόνας: www.untrappedcities.com


Το ψηφιακό ρολόι the Passage βρίσκεται στη γειτονιά Union Square του Μανχάταν. Δημιουργήθηκε το 1999 και αποτελεί μέρος του καλλιτεχνικού έργου Metronome. Έκτοτε δείχνει στους περαστικούς την ώρα με έναν ξεχωριστό τρόπο. Πέραν της τρέχουσας ώρας μετρά και την ώρα που απομένει έως τα μεσάνυχτα. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2020 αυτό άλλαξε. Έδωσε τη θέση του στο Climate Clock, το ρολόι της κλιματικής αλλαγής. Το ρολόι αυτό δε μετρά την ώρα της ημέρας αλλά… το χρόνο που έχουμε περιθώριο για να δράσουμε!

Τι είναι το ρολόι της κλιματικής αλλαγής;

Το Climate Clock αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας με βασικούς δημιουργούς τους καλλιτέχνες Gan Golan και Andrew Boyd. Ο σκοπός του είναι να αφυπνίσει τον κόσμο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του συλλήφθηκε από τον Gan Golan. Το 2018, λίγο μετά τη γέννηση της κόρης του, διάβασε πως απομένουν μόνο λίγα χρόνια μέχρι την εμφάνιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Climate Clock
Πηγή εικόνας: www.nytimes.com | Gan Golan (δεξιά) και Andrew Boyd (αριστερά): οι δύο βασικοί δημιουργοί του Climate Clock

Με το αίσθημα της πατρικής ευθύνης, θεώρησε πως κάτι πρέπει να κάνει για να προωθήσει την περιβαλλοντική δράση. Ερχόμενος σε επαφή με τον Andrew Boyd και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ξεκίνησαν το project “Climate Clock”. Αυτό αποτελεί μέρος του διεθνούς δικτύου καλλιτεχνών-ακτιβιστών Beautiful Trouble.

Το ρολόι της κλιματικής αλλαγής μετρά αντίστροφα τα χρόνια, τις μέρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που απομένει, προτού οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνουν μη αντιστρεπτές. Σημείο αναφοράς αυτής της κίνησης αποτελεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1.5 oC. Συνεπώς, μετρά το χρόνο που διαθέτουμε προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό το σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν το Climate Clock, οι καλλιτέχνες είχαν φτιάξει ένα ατομικό ρολόι για την ακτιβίστρια Greta Thunberg, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή. Ο στόχος τους, όμως, ήταν να δημιουργήσουν ένα project μεγαλύτερης κλίμακας το οποίο θα ενέπνεε περισσότερους ανθρώπους να δράσουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η επιστημονική ανάλυση πίσω από το ρολόι

Το ρολόι της κλιματικής αλλαγής έχει βασιστεί στη μεθοδολογία που ακολούθησε το Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) για τη δημιουργία του Carbon Clock, του ρολογιού  που μετρά το χρόνο μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων άνθρακα. Τα δεδομένα αντλούνται από την Ειδική Αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Global Warming of 1.5 ºC), σύμφωνα με την οποία ξεκινώντας από το 2018 και με απόθεμα 420 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), υπάρχει 67% πιθανότητα η θερμοκρασία του πλανήτη να μην ανέβει πάνω από 1.5 oC. Φυσικά για να πραγματοποιηθεί αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει οι εκπομπές των αέριων ρύπων να μειωθούν.

H Γη έχει προθεσμία

“The Earth has a deadline” είναι το μήνυμα που άρχισε να εμφανίζεται στην οθόνη του κτιρίου. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης οι δημιουργοί του project, αναφέρουν πως ακόμη υπάρχει περιθώριο να σταματήσουμε αυτό το countdown. Έτσι, το παραπάνω μήνυμα έδωσε τη θέση του στην ένδειξη  7 (χρόνια) 103 (μέρες) 15 (ώρες) 40 (λεπτά) 07 (δευτερόλεπτα). Αυτό είναι το περιθώριο που έχουμε για να μηδενίσουμε  τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, στα οποία οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η εγκατάσταση του ρολογιού στη Νέα Υόρκη ήταν ορατή στο κοινό μέχρι της 29 Σεπτεμβρίου, όπου και έληξε η Εβδομάδα Κλίματος. Όμως η ομάδα του Climate Clock έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο, στον οποίο η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται! Υπάρχουν δύο δείκτες, ο κόκκινος που μετρά αντίστροφα τον χρόνο που απομένει και ο πράσινος, ο οποίος μετρά το ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του Climate Clock μπορεί να βρει κανείς το διάγραμμα που απεικονίζει την επίδραση που θα έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια: της χαμηλής, της ενδιάμεσης και της υψηλής κινητοποίησης. Ακόμη, υπάρχουν πληροφορίες για το πως μπορεί κάποιος να φτιάξει το δικό του ρολόι της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας απλά και οικονομικά υλικά.

Το countdown της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ανατραπεί!

Ίσως η αντίστροφη μέτρηση να προκαλεί άγχος, πανικό και ίσως να δημιουργούνται νέα σενάρια για το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, αξίζει να κρατήσουμε το αισιόδοξο μήνυμα του project. Έχουμε περιθώριο να δράσουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, ξεκινώντας από σήμερα. Το μυστικό είναι πως η πραγματική δύναμη δεν βρίσκεται στα ρολόγια αλλά στο τί μπορούμε να καταφέρουμε μαζί!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. See the science, ανακτήθηκε από www.climateclock.world, τελευταία επίσκεψη 29/10/2020
  2.  A New York Clock That Told Time Now Tells the Time Remaining, ανακτήθηκε απόwww.nytimes.com, τελευταία επίσκεψη 29/10/2020
  3. Νέα Υόρκη: Ένα ρολόι μετρά αντίστροφα για την κλιματική αλλαγή, ανακτήθηκε από www.lifo.gr, τελευταία επίσκεψη 29/102020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζήνα Σαϊτά

Σπουδάζω στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι (προσπαθώ) με τη δημιουργία κοσμημάτων, το virtual thrifting, την ανακύκλωση. Προσπαθώ να προσανατολίσω την καθημερινότητα μου γύρω από eco-friendly συνήθειες. Μου αρέσει να μοιράζομαι ό,τι διαβάζω, ακούω, μαθαίνω αφού η γνώση είναι όπλο για ν' αλλάξουμε τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;