Χαρτί: λύση ή μέρος του προβλήματος;

Πηγή εικόνας: www.corporateknights.com

Το χαρτί παρουσιάζεται συχνά ως η απάντηση για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Αυτή η σκέψη έχει ένα μερίδιο αλήθειας, απέχει ωστόσο αρκετά από την πραγματικότητα. Αν και το χαρτί αποτελεί πιο βιώσιμη επιλογή από αυτή του πλαστικού, η κατανάλωση του παραμένει βλαβερή για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, απαρτίζει το 40% όλων των αποβλήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποσοστό που μεταφράζεται σε 85 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων. Αυτό προσθέτει περίπου 71,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως στις χωματερές.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος της κατασκευής του χαρτιού

Το παρθένο χαρτί, δηλαδή το είδος χαρτιού που φτιάχνεται από δέντρα, χρησιμοποιείται συνήθως σε γραφική ύλη, χαρτιά υγείας/κουζίνας, χαρτοπετσέτες, ποτήρια και περιτυλίγματα. Για την παραγωγή του αποψιλώνονται ετησίως 18 δισεκατομμύρια δέντρα και καταναλώνεται ένας τόνος 33 BTUs ενέργειας, 22,835 γαλόνια νερό ενώ παράγονται περίπου 2 τόνοι στερεών αποβλήτων. Η διαδικασία παραγωγής του χαρτιού απελευθερώνει διοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, συμβάλλοντας στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε φαινόμενα, όπως η όξινη βροχή και τα αέρια του θερμοκηπίου.

μόλυνση του αέρα από τη παραγωγή χαρτιού
Πηγή εικόνας: www.materialdistrict.com

Επίσης, τα εργοστάσια επεξεργασίας χαρτιού χρησιμοποιούν μερικές εξαιρετικά σκληρές χημικές ουσίες μαζί με φυτικά υλικά για την παραγωγή χαρτιού. Κάνουν χρήση ειδικών μύλων, που απορρίπτουν το χημικό τους διάλυμα στα ύδατα και είναι υπεύθυνοι για μεγάλο ποσοστό ρύπανσης στις Η.Π.Α. Με το 93% της χαρτικής ύλης λοιπόν, να προέρχεται από δέντρα, η βιωσιμότητα του χαρτιού παρθενικών ινών φαντάζει αδύνατη.

Ανακυκλωμένο χαρτί και βιωσιμότητα

Τα προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτί, σε αντίθεση με αυτά που προέρχονται από παρθένο, απατούν για την κατασκευή τους μηδέν δέντρα και καταναλώνουν 33% λιγότερη ενέργεια, 49% λιγότερο νερό και παράγονται 39% λιγότερα στερεά απόβλητα και 37% λιγότερες εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα. Εκτός από το ότι βοηθούν στη διατήρηση των δασών, μειώνουν και τον αριθμό των απορριμμάτων στις χωματερές μιας και το χαρτί ανακυκλώνεται μέχρι και 5 φορές. Συνήθως, η υψηλότερη, σε σχέση με το παρθένο χαρτί, τιμή τους αποτρέπει τους καταναλωτές. Η διαφορά αυτή στην τιμή όμως οφείλεται στο ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακύκλωσης γίνεται συλλογή/διαλογή μέσω ανακτημένων απορριμμάτων χαρτιού. Οι παραπάνω είναι διαδικασίες εντατικής εργασίας και χρόνου. Έτσι, το κόστος  μετά την αγορά αυξάνεται και η διαθεσιμότητα μειώνεται.

ανακυκλωμένο χαρτί και επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα
Πηγή εικόνας: www.pebblemag.com

Εν κατακλείδι, είναι φανερό πως η χρήση χαρτιού παρθενικών ινών είναι κάθε άλλο παρά βιώσιμη. Από την άλλη, τα προϊόντα ανακυκλωμένου και βιοαποδομήσιμου χαρτιού αποτελούν μία καλή εναλλακτική για λειτουργίες, όπως η απόρριψη σκουπιδιών. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση πλαστικών και χαρτικών μίας χρήσης. Η πιο οικονομική και πρακτική λύση, είναι αυτή των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων, οι πάνινες τσάντες για τα ψώνια και τα μεταλλικά καλαμάκια και κύπελλα ποσίμων υγρών. Μικρές προσαρμογές στην καθημερινότητά μας μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές μακροπρόθεσμα τόσο στον πλανήτη, όσο και στη ποιότητα της ζωής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Inviromental impact of paper, ανακτήθηκε από theworldcounts.com, τελευταία επίσκεψη 23/5/2021
  2. Impacts of Paper on the Environment, ανακτήθηκε από community.aiim.org, τελευταία επίσκεψη 23/5/2021

  3. Less Paper, Save Forests, Rescue the Environment, ανακτήθηκε από tiredeath.com, τελευταία επίσκεψη 23/5/2021

  4. IS RECYCLED PAPER BETTER FOR THE ENVIRONMENT?, ανακτήθηκε από tiharasmith.com, τελευταία επίσκεψη 23/5/2021
  5. Is Paper Biodegradable? The Shocking Truth You Should Know, ανακτήθηκε από ecofreek.com, τελευταία επίσκεψη 23/5/2021

  6. Paperwork: Comparing Recycled to Virgin Paper, ανακτήθηκε από enviromentalpaper.com, τελευταία επίσκεψη 23/5/2021
  7. Recycled Paper: Worth the Cost?, ανακτήθηκε από printingnews.com, τελευταία επίσκεψη 23/5/2021

  8. Why Are Recycled Paper Products Often More Expensive Than Virgin Paper Products?, ανακτήθηκε από help.seventhgeneration.com, τελευταία επίσκεψη 23/5/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη Ανδρονικίδου

Είμαι η Δανάη, φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ηθικός και βιώσιμος τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;