Blue Panda: ο υποθαλάσσιος κόσμος έρχεται στην επιφάνεια

 

Στις 29 Μαΐου το καράβι Blue Panda της WWF μπάρκαρε για τη Μεσόγειο. Εξοπλισμένο με ένα πλήρωμα αποφασισμένο να μελετήσει και να προστατέψει τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, το Blue Panda θα πραγματοποιήσει το διάπλου εφτά μεσογειακών χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο) από τον Ιούνιο μέχρι το Νοέμβρη. Στο πέρασμά του από διάφορα σημεία της Μεσογείου, βάζει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος αλλά και να ενημερώσει για τους τρόπους που μπορούμε να δράσουμε για να προστατέψουμε τη θαλάσσια ζωή.  Για αυτούς τους λόγους το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις και θα αναλάβει περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στις πόλεις που θα ρίξει άγκυρα.

Με μια ομάδα από μέλη και εθελοντές της WWF , το Blue Panda θα αριβάρει τον Ιούλιο στην Κεφαλλονιά, στην Ιθάκη και στη Ζάκυνθο, όπου και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες, προκειμένου να εστιάσει σε μίαMe από τις μεγαλύτερες απειλές των ελληνικών θαλασσών, τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Ιόνια είναι μία από τις περιοχές που πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες των εξορύξεων μιας και έχουν παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρίες 60000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Στην ατζέντα του πληρώματος, πέρα από την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εξορύξεις συμπεριλαμβάνονται και η ενημέρωση για την “έξοδο από την πλαστική παγίδα”, η μείωση δηλαδή της χρήσης και ρίψης πλαστικών στις θάλασσες και η μελέτη των κητωδών στο Pelagos Sanctuary.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θάλασσες μας αποτελούν ένα εξαιρετικό σημείο ενδιαφέροντος για τη βιοποικιλότητα, αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την επαρκή προστασία τους. Στόχος είναι να φανεί πως ο πολιτισμός της Μεσογείου είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υγεία και τις θάλασσες μας. “Η βάρκα WWF Blue Panda θα είναι ένα εργαστήριο γνώσης, καινοτομίας και κινητοποίησης για την προστασία ολόκληρης της Μεσογείου” δηλώνει ο Giuseppe Di Carlo, διευθυντής της WWF Mediterranean Marine Initiative. “Έχουμε μια μοναδική κληρονομιά στα χέρια μας και την καταστρέφουμε με τρόπο ανεύθυνο, γεμίζοντας με πλαστικά απόβλητα, εξερευνώντας πεδία φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλιεύοντας υπερβολικά “.

Ένα πλοίο που θα εξερευνήσει με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας σκληρά για να διατηρήσει τη φυσική κληρονομιά και να ενισχύσει όλο και περισσότερες κοινότητες να πάρουν μέρος στη μάχη καταπλέει στα Μεσογειακά λιμάνια. Αν το διάστημα 19-31 Ιουλίου βρεθείτε στα Ιόνια αναζητήστε το.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Συλια Μπουμπα

Φοιτήτρια στη Σχολή Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;