Αυξάνονται ανησυχητικά οι θερμές ημέρες στην Ελλάδα

θερμές ημέρες

Όλα δείχνουν ότι οι θερμές ημέρες θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η υγεία εκατομμυρίων Ελλήνων να κινδυνεύσει εξαιτίας αυτής της ταχείας αύξησης. Ο καύσωνας θεωρείται ακραίο καιρικό φαινόμενο και επικίνδυνος για τη ζωή, επειδή η θερμότητα και το φως του Ήλιου μπορούν να υπερθερμάνουν το ανθρώπινο σώμα. Το χειρότερο κύμα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία ήταν το Ευρωπαϊκό Κύμα Καύσωνα του 2003, με πάνω από 70.000 θύματα. Πέρα από τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες όμως, η κλιματική αλλαγή θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες και στη δημόσια υγεία. Αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση ή υπόθεση – το πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού είναι γνωστές και καλά μελετημένες. Ήδη σήμερα το κέντρο της πόλης της Αθήνας έχει κατά κανόνα υψηλότερη θερμοκρασία κατά 6-10 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προάστια. Μια περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει δραματικές συνέπειες στο κόστος και στην ποιότητα της ζωής στην πόλη και θα φέρει μαζί της, τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ευπαθών ομάδων.

Σκεφτείτε μόνο το εξής: Ο φονικός θάλαμος που επλήγη το 2003 στην Κεντρική Ευρώπη θεωρήθηκε τότε φαινόμενο με συχνότητα εμφάνισης μία φορά σε 1000 χρόνια. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, ο μέσος όρος των κλιματολογικών συνθηκών κατά τη δεκαετία του 2040 θα είναι περίπου αντίστοιχος των συνθηκών του 2003.

θερμές ημέρες
Πηγή εικόνας: ΕΕΑ (2012)

Περίπου 5,5 εκατ. Έλληνες που κατοικούν στις 25 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας , θα αντιμετωπίσουν επιβαρυμένες θερμικές συνθήκες από την αύξηση των ημερών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μόνο στο δήμο Αθηναίων, το 75% των κτιρίων είναι ευάλωτα σε θερμικές πιέσεις, καθώς πρόκειται κυρίως για κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980. Το κόστος κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη στο κέντρο της Αθήνας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ήδη διπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος στο Μαρούσι. Αυτό το κόστος αναμένεται να αυξηθεί σύντομα.

Ενδεικτικά, υπολογίστε το εξής: εάν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί μόνο κατά 1 βαθμό Κελσίου, η χώρα θα καταναλώνει ενέργεια αξίας 600.000 ευρώ την ημέρα επιπλέον. Η μελέτη και οι επενδύσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών κατά κανόνα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

θερμές ημέρες
Πηγή εικόνας: lykavitos.gr

Αλλά ακόμα πιο δραματικές εκτιμάται ότι μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου από 34 και άνω, η ημερήσια θνησιμότητα αυξάνεται κατά περίπου 3%. Θυμίζουμε ότι μετά το 2046 στην Ελλάδα θα έχουμε 15-20 περισσότερες τέτοιες  θερμές ημέρες από ότι έχουμε σήμερα. Σε καύσωνες με ημερήσιες θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών η αύξηση της ημερήσιας θνησιμότητας για τα αναπνευστικά και τα καρδιολογικά νοσήματα είναι 10% και 18% αντίστοιχα. Μέχρι το 2050 1 στους 3 Έλληνες θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και θα ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;