Αστικά θερμοκήπια: Πιθανή λύση για μια επερχόμενη επισιτιστική κρίση

Αστικά θερμοκήπια είναι χώροι διαμορφωμένοι ειδικά για την καλλιέργεια σιτηρών, φρούτων και λαχανικών, μέσα στα αστικά κέντρα.
Πηγή εικόνας: Unsplash.com. Photo by Douglas Sanchez.

Η έννοια του αστικού θερμοκηπίου

Τα αστικά θερμοκήπια είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την καλλιέργεια σιτηρών, φρούτων και λαχανικών μέσα στα αστικά κέντρα. Η έντονη αστικοποίηση που βιώνουμε χρόνο με τον χρόνο έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στατιστικά του ΟΗΕ, μέχρι το 2030 αναμένεται να έχει συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι παράλογη η σκέψη ότι μια επισιτιστική κρίση ίσως ακολουθήσει. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα συγκεντρωθεί στις πόλεις οι ανάγκες για επισιτισμό σε αυτές θα αυξηθούν σημαντικά. Παράλληλα όμως στις επαρχίες θα σημειωθεί δραματική μείωση στα διαθέσιμα εργατικά χέρια που αναλαμβάνουν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες—και αυτό σε συνδυασμό φυσικά με την προκατάληψη που επικρατεί γύρω από αυτά τα επαγγέλματα είναι αυτονόητο που μπορεί να οδηγήσει.

Διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών ζωής στα αστικά κέντρα

Όσο και να έχει εξελιχθεί όμως η τεχνολογία, ο άνθρωπος πάντα θα είναι απαραίτητος σε τέτοιες εργασίες έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή η γονιμότητα της γης και να καλλιεργούνται με προσοχή και μεράκι τα προϊόντα. Η έντονη λοιπόν ανησυχία γύρω από το ζήτημα έχει δημιουργήσει σκέψεις για την αναβάθμιση της βιωσιμότητας των πόλεων. Μια ιδέα που έχει τεθεί σε εφαρμογή, σε πρώιμο στάδιο ακόμα, είναι η κατασκευή αστικών θερμοκηπίων.

Τα αστικά θερμοκήπια θα στεγάζονται σε υπερσύγχρονα κτήρια με γυάλινες οροφές τα οποία θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες για την καλλιέργεια και τη διαχείριση των προϊόντων της γης. Ωστόσο η ιδέα δεν χρειάζεται να είναι πάντα τόσο μεγαλεπήβολη. Αντίθετα ενθαρρύνεται ιδιαίτερα η ιδέα της καλλιέργειας σε ταράτσες πολυκατοικιών και μεγάλων τροφικών αλυσίδων. Πόλεις περισσότερο πράσινες ωφελούν την ατμόσφαιρα, τον επισιτισμό και φυσικά την αισθητική των αστικών κέντρων.

Αστικά θερμοκήπια είναι χώροι διαμορφωμένοι ειδικά για την καλλιέργεια σιτηρών, φρούτων και λαχανικών, μέσα στα αστικά κέντρα.
Πηγή εικόνας: Unsplash.com. Photo by Annie Spratt

Το θερμοκήπιο Plantagon

Το θερμοκήπιο Plantagon αποτελεί μια πρωτοποριακή ιδέα της σουηδικής εταιρείας Plantagon. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε τον σχεδιασμό του καινοτόμου και εκκεντρικού κτηρίου είναι ο Σουηδός Åke Olsson, ο οποίος έχει πρωτοπορήσει στην οικολογική γεωργία. Το κατασκεύασμα έχει φτιαχτεί εξολοκλήρου από γυαλί και το ύψος του φτάνει τα 100 μέτρα. Εσωτερικά, στο κέντρο, συναντάμε τις καλλιέργειες οι οποίες σταδιακά αναπτύσσονται με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται στα κλασικά θερμοκήπια. Όλα τα φυτά είναι τοποθετημένα σε μία θερμαινόμενη ελικοειδή πλατφόρμα. Η εταιρεία έχει υποστηρίξει πως γίνονται διαπραγματεύσεις για την κατασκευή 15 νέων κτηρίων σε διάφορες πόλεις σε τέσσερις ηπείρους. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, έχει ήδη συμφωνηθεί η κατασκευή του υπερσύγχρονου θερμοκηπίου στην Ινδία.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου αστικού θερμοκηπίου βέβαια απαιτεί την εξασφάλιση ενός τεράστιου ποσού προκειμένου να υλοποιηθεί. Παράλληλα απαιτείται και η εξοικείωση των πολιτών με ένα τόσο καινοτόμο εγχείρημα όπως τα αστικά θερμοκήπια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που παρέχει και να συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων του σχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικά θερμοκήπια είναι χώροι διαμορφωμένοι ειδικά για την καλλιέργεια σιτηρών, φρούτων και λαχανικών, μέσα στα αστικά κέντρα.
Πηγή εικόνας: https://images.adsttc.com/media/images/55f6/eb5d/adbc/0110/7300/0263/newsletter/plantagon-ed001.jpg?1442245463

Είμαστε έτοιμοι για τα αστικά θερμοκήπια;

Προσωπική μου άποψη είναι ότι χρειάζεται λεπτομερής σχεδιασμός, προετοιμασία και καθοδήγηση των πολιτών. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι μια επισιτιστική και οικολογική κρίση βρίσκεται πολύ κοντά, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα του σχεδίου που περιλαμβάνει τα αστικά θερμοκήπια. Η επένδυσή αυτή όμως πρέπει να λάβει χώρα αφότου θα έχουν υλοποιηθεί μικρότερης έκτασης ενέργειες. Τέτοιες μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ενασχόληση των πολιτών με την κηπουρική, η διαμόρφωση χώρων για καλλιέργεια σε κτήρια και η ενσωμάτωση μαθημάτων στον εκπαιδευτικό τομέα που θα εξοικειώνουν τα νέα άτομα με τη γεωργία, την κηπουρική και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. https://www.eea.europa.eu/el/articles/astiko-periballon
  2. https://tovima.gr/2018/10/31/world/oie-pano-apo-to-50-tou-pagkosmiou-plithysmou-zei-se-astikous-oikismous/
  3. https://tvxs.gr/news/%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE/a%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%CF%82

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλσα Δήμα

Το όνομά μου είναι Έλσα,όχι από το Ελισάβετ,σκέτο Έλσα. Είμαι φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,στο τρίτο έτος μου. Απολαμβάνω ιδιαίτερα την ίδεα του εθελοντισμού,της προσφοράς και της δημιουργίας,εν γένει.Πάθος μου είναι η φύση,σε κάθε μορφή της,καθώς και οι τέχνες,επίσης και οποιαδήποτε μορφή της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;