Αντηλιακό και περιβάλλον: Μια πιο προσεκτική ματιά στις επιπτώσεις που έχει η χρήση του

Πηγή εικόνας: www.countable.us

Αντηλιακό και περιβάλλον: Όταν η χρήση του αντηλιακού συνίσταται όλο τον χρόνο

Είναι γνωστό πως η χρήση του αντηλιακού για όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελεί μια ιδιαίτερα αυστηρή σύσταση γιατρών και δερματολόγων. Οι επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες UVA και UVB, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν από εγκαύματα μέχρι καρκίνο και πρόωρη γήρανση, το καθιστούν απαραίτητο κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι λοιπόν εύλογο ότι τα πορίσματα των μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις του ήλιου στην υγεία μας έχουν ευαισθητοποιήσει τον κόσμο κι έχουν οδηγήσει σε αυξημένη χρήση του αντηλιακού. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν τα συστατικά του αντηλιακού στο περιβάλλον παραβλέπονται. Το ίδιο ισχύει και για τις εναλλακτικές που μπορούμε να προτιμήσουμε.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Αναπόφευκτα, τα χημικά συστατικά που εμπεριέχονται στα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων. Πράγματι, οι χημικές ουσίες των αντηλιακών επηρεάζουν και προκαλούν βλάβη στο DNA των κοραλλιών ενώ πολλοί ύφαλοι συρρικνώνονται δραματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι αντιμέτωποι με μεγάλη απειλή λόγω της μόλυνσης που προέρχεται από τη χρήση του αντηλιακού, βρίσκονται οι ύφαλοι στο Maui και στη Χαβάη καθώς έχουν χάσει περίπου το 25% των ζωντανών κοραλλιών τους. Φυσικά, η ρύπανση δεν επηρεάζει μόνο τα κοράλλια, αλλά και τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς, καθώς οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα. Από αυτούς εξαρτάται η επιβίωση των περισσότερων θαλάσσιων ειδών ενώ αποτελούν και σημαντικές πηγές εισοδήματος για τους πληθυσμούς που ζουν κοντά τους καθώς προσελκύουν τον τουρισμό.

αντηλιακό και περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.konaboys.com

Οξυβενζόνη και βενζοφαινόνη-2

Οι κυριότερες χημικές ουσίες που ευθύνονται για την αντηλιακή μόλυνση είναι η οξυβενζόνη και η βενζοφαινόνη-2.

Η οξυβενζόνη (ή βενζοφαινόνη-3) απαντάται σε πληθώρα αντηλιακών, λοσιόν και καλλυντικών. Είναι ιδιαίτερα τοξική τόσο για τα νεαρά κοράλλια όσο και για τους υδρόβιους οργανισμούς. Οι επιπτώσεις στα κοράλλια, περιλαμβάνουν την ευαισθησία στη λεύκανση, βλάβες στο DNA, καθώς και ογκώδεις παραμορφώσεις.

Η βενζοφαινόνη-2 αποτελεί κοινή χημική ουσία σε σαπούνια, καλλυντικά αλλά και αρώματα σώματος. Ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και οι δυο χημικές ουσίες, μπορούν να εισέλθουν στο περιβάλλον τόσο μέσω των λυμάτων όσο και μέσω των κολυμβητών και δυτών που χρησιμοποιούν αντηλιακά.

Αντηλιακό και περιβάλλον: Οι εναλλακτικές επιλογές

Στον αντίποδα, εμείς με την σειρά μας είμαστε σε θέση να προβούμε σε ορισμένες κινήσεις προκειμένου να μειωθούν οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνέπειες της αντηλιακής μόλυνσης.

Αρχικά, θα ήταν προτιμητέο να επιλέξουμε ένα φυσικό αντηλιακό το οποίο έχει ως βάση τα ορυκτά. Οι συγκεκριμένοι τύποι αντηλιακών ενδείκνυνται καθώς εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου. Σε αντίθεση με τα αντηλιακά που βασίζονται σε χημικά στοιχεία, κι ενώσεις όπως η οξυβενζόνη κι η αβοβενζόνη, τα οποία απορροφούν τις ηλιακές ακτίνες και επηρεάζουν το οικοσύστημα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις συσκευασίες με ψεκαστήρα καθώς με αυτόν τον τρόπο το αντηλιακό καταλήγει στην άμμο.

Η ποσότητα του αντηλιακού που χρησιμοποιούμε μπορεί επίσης να μειωθεί όταν καταφεύγουμε σε λύσεις προστασίας του δέρματός μας με ρούχα και καπέλο.

Είναι απόλυτα λογικό πως η χρήση αντηλιακού καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να προφυλάξουμε την υγεία μας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να λαμβάνεται με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της υδρόβιας ζωής εάν ακολουθήσουμε μερικές απλές κινήσεις.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

Διαδίκτυο

  1. Skincare chemicals and Coral Reefs, ανακτήθηκε από oceanservice.noaa.gov, τελευταία επίσκεψη 20/7/2020
  2. Sunscreen pollution accelerating demise of coral reefs,experts say, ανακτήθηκε από abcnews.go.com, τελευταία επίσκεψη 20/7/2020
  3. Sunscreen, clothing,and other coral-reef safe ways to protect your skin, ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com, τελευταία επίσκεψη 20/7/2020

Βιβλιογραφία

Samantha L., Schneider MD., Henry W. Lim., (2019) Review of environmental effects of oxybenzone and other sunscreen active ingredients, Journal of the American Academy of Dermatology, vol. 80, iss. 1, pp.266-271 (ανακτήθηκε από www.sciencedirect.com, τελευταία επίσκεψη 20/7/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;