Ανακύκλωση ρούχων: 3+2 εναλλακτικοί τρόποι απόσυρσής τους

Ανακύκλωση ρούχων
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com


Γιατί να πετάξουμε τα ρούχα μας ενώ υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι απόσυρσης;

Με την είσοδο του φθινοπώρου είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να αναδιοργανώσουν τη ντουλάπα τους αλλά κανείς δεν σκέφτεται την ανακύκλωση ρούχων. Οι περισσότεροι από εμάς κατά τη διαδικασία της ανακατάταξης των εποχιακών ρούχων επιζητούμε μια ευκαιρία για ανανέωση. Πολλά ρούχα δεν είναι πλέον στο μέγεθός μας, άλλα είναι παλιά και εκτός μόδας, ενώ μερικά έχουν λερωθεί ανεξίτηλα. Συνεπώς, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να τα αποσύρουμε από τη ντουλάπα μας. Η βιομηχανία ρούχων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μολυσματική βιομηχανία μετά τη βιομηχανία πετρελαίου.

Ενώ, αν πετάξουμε τα ρούχα και τα υποδήματά μας στους πράσινους κάδους θα καταλήξουν στα στερεά αστικά απόβλητα, ο αριθμός των οποίων μεγαλώνει συνεχώς υπό το πρίσμα του αυξανόμενου καταναλωτισμού. Άρα, η ανακύκλωση ρούχων συνιστά μία καλή λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Recycom το 85% των ρούχων πετάγονται στις χωματερές, 15 κιλά ρουχισμού πετάει κάθε χρόνο ο μέσος Ευρωπαίος στα σκουπίδια, 7.313.711 κιλά ρουχισμού αποτράπηκαν από τη ρίψη σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής από το 2012 έως και σήμερα, 8.000 λίτρα νερού χρειάζονται για την κατασκευή ενός τζιν. Τα ποσοστά μας αιφνιδιάζουν και χρειάζεται να σκεφτόμαστε εναλλακτικούς τρόπους απόσυρσης των ρούχων μας.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολλά και έχουν περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα

Η ανακύκλωση ρούχων ίσως να είναι κάτι καινούργιο στη ζωή μας, όμως είναι άκρως αναγκαία αν αναλογιστεί κανείς ότι αγοράζουμε πολλά περισσότερα ρούχα σε σχέση με μία εικοσαετία πριν. Οι βιομηχανίες παράγουν όλο και περισσότερα ρούχα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πιο πολύ το περιβάλλον. Η ανακύκλωση ρούχων συμβάλλει στη μείωση μεγάλου όγκου απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής ή οπουδήποτε αλλού αυτά εναποτίθενται. Η χημική ρύπανση του οικοσυστήματος, η εξάντληση πρώτων υλών και η κατάχρηση πηγών ενέργειας θα φέρει αρνητικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον. Αλυσιδωτά θα επηρεαστεί και η ποιότητα ζωής του ανθρώπου που είναι συνυφασμένη με ένα ισορροπημένο περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακύκλωση ρούχων βοηθάει στην εξοικονόμηση τεράστιων ποσοστών ενέργειας που θα χρειαζόταν για την παραγωγή νέων υφασμάτων. Από τα ανακυκλωμένα ενδύματα και υποδήματα παράγονται πανιά καθαρισμού, που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές μονάδες, μονωτικά υλικά για αυτοκίνητα, γέμιση για στρώματα και έπιπλα καθώς και επαναχρησιμοποιούμενη ίνα από βαμβάκι και μαλλί, η οποία είναι χαμηλής ποιότητας και δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υφάσματος.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο κοινωνικός. Με την ανακύκλωση ρούχων ή την επαναχρησιμοποίησή τους μπορείς να αποτρέψεις την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Είναι γεγονός ότι σε πολλές ανατολικές χώρες οι βιομηχανίες υφαντουργίας εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι εργάζονται σε πολύ άσχημες συνθήκες για πολλές ώρες και το εισόδημά τους είναι πενιχρό. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών είναι τεράστιος. Η βιομηχανία υφαντουργίας αποζητά ουσιαστικά χαμηλό κόστος μεγάλης ποσότητας παραγωγής σε συνδυασμό με φθηνά εργατικά χέρια.

Έπειτα, μπορείς να συμβάλλεις στην επαναχρησιμοποίηση των ρούχων με μια ευγενική κίνηση δωρεάς σε άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη από ρουχισμό. Υπάρχουν πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα που αναμένουν τέτοιες κινήσεις για να βοηθήσουν οικογένειες και συνανθρώπους μας. Μια άλλη έξυπνη κίνηση είναι να δώσεις τα ρούχα που έχεις βαρεθεί σε Second Hand μαγαζιά.

Ανακύκλωση ρούχων
Πηγή εικόνας: www.recycom.gr

Πιο αναλυτικά, ας δούμε 3+2 τρόπους ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης των ρούχων μας:

  1. Στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης της Recycom όπου μπορείτε να ρίξετε όχι μόνο ρούχα, αλλά και λευκά είδη και παπούτσια.
  2. Σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε ιδρύματα αστέγων, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά χωριά SOS, οι Γιατροί του κόσμου, η Κιβωτός του κόσμου κ.ά.
  3. Στα καταστήματα της H&M όπου υπάρχουν ειδικοί κάδοι που μπορείτε να δώσετε υφάσματα και ρούχα, και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε κι ένα εκπτωτικό κουπόνι για τις αγορές σας.
  4. Σε καταστήματα Second Hand.
  5. Μια άλλη επιλογή είναι η μεταποίηση των παλιών ρούχων μας.

Συνεπώς, φέτος πριν την εκκαθάριση της ντουλάπας μας ας σκεφτούμε πιο συνειδητά τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

1. RECYCOM, ανακτήθηκε από www.recycom.gr/cms/%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/ , τελευταία επίσκεψη 15/10/2020

2. Ανακύκλωση ρούχων, ανακτήθηκε από www.tharrosnews.gr/2020/05/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%87%CF%89%CE%BD/ , τελευταία επίσκεψη 15/10/2020

3. 5 λόγοι για να ανακυκλώνετε τα ρούχα σας, Fabric Republic, ανακτήθηκε από www.fabricrepublic.gr, τελευταία επίσκεψη 15/10/2020


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Μαλιοτοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Άκρως εντυπωσιασμένη από τη δύναμη που ασκούν πάνω μου τα βιβλία, τα ταξίδια και οι ανθρώπινες σχέσεις. Αγαπώ τον τομέα της εκπαίδευσης και θα ήθελα να εξελιχθώ σε αυτόν. Στα 22 μου θεωρώ ότι η γνώση είναι δύναμη και μόνο μέσω αυτής μπορείς να δεις πραγματικά τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;