Ανακύκλωση μόνο για γυναίκες ή και όχι

καλλυντικά και εσώρουχα


Κορίτσια και αγόρια ας γνωριστούμε καλύτερα…

Είμαι από τους ανθρώπους που βάφομαι ελάχιστα, τα καλλυντικά μου μπορεί να λήξουν (?!) και δεν χρησιμοποιώ πολλά είδη περιποίησης. ΟMΩΣ, είτε λίγα είτε πολλά, υπάρχουν κρυφά μυστικά για να προστατέψεις το περιβάλλον αλλά και να συνεχίσεις να σαγηνεύεις κόσμο με την ομορφιά σου…

Είδη υγιεινής | Οδοντόκρεμες | Οδοντόβουρτσες 

Ξεκινάω με κάτι που αφορά τα κορίτσια. Κατά την έμμηνο ρύση χρησιμοποιούμε συνήθως σερβιέτες ή ταμπόν. Και τα δύο έχουν εκτός από εξωτερική και εσωτερική συσκευασία, συν άλλα μικρό-σκουπίδια όπως τα επιπλέον αυτοκόλλητα ή κάποιες ζελατίνες. Για να μην ξεχνιέμαι και τα πετάω στα σκουπίδια λοιπόν, έχω μια σακούλα να κρέμεται στο χερούλι του μπάνιου από μέσα. Εκεί πετάω και το γκρι ρολό όταν τελειώσει το χαρτί τουαλέτας, την οδοντόβουρτσά μου όταν την αλλάζω και τα καθαριστικά του πλυντηρίου όταν τελειώνουν (αφού τα ξεπλύνω καλά). Η ανακύκλωση των προϊόντων που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο είναι εξίσου σημαντική με των άλλων ειδών. Δυστυχώς όμως, ξεχνιέμαι και πετάω την συσκευασία της οδοντόκρεμας π.χ. – που κι αυτή αφού ξεπλυθεί σωστά, είναι ανακυκλώσιμη.

!! Μείνετε συντονισμένοι στη στήλη του περιβάλλοντος στο MaxMag. Έρχεται αναλυτικό άρθρο για τη σωστή ανακύκλωση όλων των προϊόντων μπάνιου !!

Κρέμες | Λοσιόν | Αφρόλουτρα | Σαμπουάν | Αποσμητικά | Σπρεύ 

Αρχικά ας υποθέσουμε πως δεν ξέρουμε με σιγουριά εάν τα είδη μας είναι ανακυκλώσιμα γιατί τα μπουκαλάκια είναι πολλά και δεν θυμόμαστε τι ισχύει για καθένα από αυτά. Πως μπορούμε να το μάθουμε; Διαβάζουμε την ετικέτα της συσκευασίας! Οι επιλογές μας είναι τρεις βασικές, ανάλογα με το είδος αυτής: ανακύκλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριγωνάκι από βέλη: Η συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί με ασφάλεια, το σύμβολο αυτό ονομάζεται mobius loop και συνήθως έχει έναν αριθμό μέσα. Οι αριθμοί μπορεί να είναι από το 1 μέχρι το 7 και χαρακτηρίζουν το υλικό που έχει κατασκευαστεί το αντικείμενο. Για παράδειγμα το 1 είναι το κοινό πλαστικό, το 5 είναι πλαστικό που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες όπως τα καλαμάκια – που ΦΥΣΙΚΑ εμείς δεν χρησιμοποιούμε – , το 6 είναι πλαστικό πιο ελαστικό κ.ο.κ.. Μπορεί επίσης να αναγράφεται και το ποσοστό του ανακυκλωμένου υλικού ή και τίποτα.

Ανθρωπάκι που πετάει κάτι στον κάδο: Ο αγαπημένος μας Tidyman όπως είναι το όνομα αυτού του σήματος, κάποιες φορές πετάει κάτι σαν χαρτί, άλλοτε κάποιο άλλο αντικείμενο. Παρόλα αυτά, δεν σας ενημερώνει ότι  αυτό είναι ανακυκλώσιμο υλικό (μεγάλη προσοχή!) αλλά ότι το αντικείμενο πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά. Θα το δείτε συνήθως σε σπρέι*, αφρούς μαλλιών, γενικά σε συσκευασίες υπό πίεση. Επίσης σε αποσμητικά, ή σε υλικά εύφλεκτα όπως ασετόν, οινόπνευμα, βαφές μαλλιών κ.ο.κ.

Δυο βελάκια σε έναν κύκλο δεμένα μεταξύ τους: Η αλλιώς GreenDot. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να  ανακυκλώσεις την συσκευασία, αλλά ότι το αντικείμενο έχει δημιουργεί από ανακυκλώσιμα είδη.

Υπάρχουν πολλά ακόμα σήματα που πιστοποιούν ότι το υλικό προστατεύει το περιβάλλον ή ότι η εταιρεία τηρεί τους κανονισμούς της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, όμως αυτά τα τρία είναι αρκετά για την ανακύκλωση σου. Αφού λοιπόν τσεκάρεις τα σήματα μπορείς να προχωρήσεις στη ανακύκλωση τους ή μη, μετά τον σωστό καθαρισμό.

* Στο δήμο μου δεν υπάρχει ανακύκλωση συσκευασιών υπό πίεση (σπρέι), σε κάποιους δήμους υπάρχει. Μπορείτε να το ελέγξετε.

Καλλυντικά 

Εάν λοιπόν εσάς δεν λήγουν τα καλλυντικά σας – αλλά είστε ένας νορμάλ άνθρωπος – θα αναφερθούμε στο τι ΔΕΝ ανακυκλώνεται που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επειδή δεν τα γνωρίζω καλά θα μου συγχωρέσετε τυχόν λάθη περιγραφικά ή παραλείψεις.

  • Η αντλία από τα make up, αναφερόμενη σε υγρά make up όπως και τα foundation
  • Τα μπουκαλάκια από τα βερνίκια νυχιών και τα καπάκι με το πινέλο που αλείφουμε το βερνίκι στο νύχι
  • Τα βουρτσάκια από την μάσκαρα
  • Οι καθρέφτες από τις σκιές και γενικότερα ολόκληρη η συσκευασία
  • Σφουγγαράκια, πανάκια, μικρά βουρτσάκια και πινελάκια

Αν όμως κοιτάξετε τη συσκευασία και βεβαιωθείτε ότι ανακυκλώνεται, την πλένετε με νερό και σφουγγαράκι αν χρειαστεί. Ο σκοπός της ανακύκλωσης είναι να σώσουμε το περιβάλλον από τους περιττούς ρύπους αλλά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε δέκα λίτρα νερό για να πλύνουμε ένα μικρό μπουκαλάκι. Σιγουρευόμαστε ότι το προϊόν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του και ότι αν η συσκευασία περιέχει διαφορετικά υλικά όπως γυαλί και πλαστικό, ή αλουμίνιο και πλαστικό, τα διαχωρίζουμε.

Σουτιέν | Κιλοτάκια | Μποξεράκια  

Ρούχα μπορείτε να χαρίσετε εύκολα όμως εσώρουχα; Όχι. Οπότε για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια η εταιρεία Intimissimi  – δεν πρόκειται για διαφήμιση – διαθέτει πρόγραμμα ανακύκλωσης που σου δίνει τη δυνατότητα αυτή. Παράλληλα προσφέρει και έκπτωση στα προϊόντα που θα αγοράσεις. Θα μου πεις «Μελίνα δεν ψωνίζω από εκεί, είναι ακριβά», θα σου πω «Ούτε εγώ αναγνώστη μου, αλλά ανακύκλωσε τα και ας μην ψωνίσεις αφού έτσι κι αλλιώς θα τα πέταγες, και εκτός αυτού ίσως να μην είσαι για πάντα μπατίρης».

Γενικές παρατηρήσεις

  • Η ανακύκλωση χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και διαχείριση. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μεσαία λύση, δηλαδή πετάω την κρέμα χωρίς να την καθαρίσω αλλά στον κάδο της ανακύκλωσης. Είναι σαν να μην το ανακύκλωσα καν. Συν ότι καταστρέφω την πιθανότητα ανακύκλωσης των άλλων υλικών και ματαιώνω την προσπάθεια των άλλων ανθρώπων
  •  Οι σακούλες που συλλέγουμε τα είδη αυτά να είναι ανακυκλώσιμες. Αυτές που γίνονται αποδεκτές είναι συγκεκριμένες

Εάν έχεις απορίες μην διστάσεις να μας στείλεις μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook ή να μας δείξεις δικούς σου τρόπους ανακύκλωσης. Μέχρι το επόμενο, να θυμάστε: Tον πλανήτη μας δεν τον κληρονομήσαμε, τον δανειστήκαμε από τους επόμενους…


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

https://www.eoan.gr/el/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μελίνα Κωνσταντινίδη

Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;