Αμιάν: η πόλη που θερμαίνεται από πεσμένα φύλλα

Πηγή: serrespost.gr

Η βιομάζα αποτελεί μια σημαντική, ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας, η οποία είναι δυνατό να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια, αντικαθιστώντας τα συνεχώς εξαντλούμενα αποθέματα ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο κ.ά.).

Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα έρχεται απο την πόλη της Αμιάν (ή Αμιένης) στη Γαλλία η οπόια εφαρμόζει τη ως πρακτική βιωσιμότητας, τη συλλογή νεκρών φύλλών και την καύση τους για τη θέρμανση 4.000 σπιτιών.

Όταν έρχεται το φθινόπωρο , το μάζεμα νεκρών φύλλων καθίσταται ευλογία για τους κατοίκους της Αμιάν. Τα τελευταία 6 χρόνια, η πόλη επαναχρησιμοποιεί τα φυσικά αυτά απόβλητα μετατρέποντάς τα σε ενέργεια για ετήσια παροχή σε σχεδόν 4.000 σπίτια.

Τα δέντρα της πόλης αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τόσο αισθητικό όσο και πρακτικό, αφού προσφέρουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι. Όταν αρχίζει η παγωνιά, και χάνουν τα φύλλα τους, η συλλογή των τελευταίων καθίσταται ζήτημα προτεραιότητας. Η Αμιάν έχει βρει τη λύση για τη μέγιστη αξιοποίησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά αυτό σημείνει πως αφότου μαζευτούν τα φύλλα μεταφέρονται στο εργοστάσιο βιοαερίου και μετατρέπονται σε ενέργεια. Ένα πραγματικό χρυσωρυχείο που παρέχει στους κατοίκους πράσινη ενέργεια, και ταυτόχρονα δεν ρυπαίνει. Ο σκοπός της αναερόβιας ζύμωσης είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία των αποβλήτων και να αποφευχθεί η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Το παραγόμενο φυσικό αέριο κατόπιν μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Όσο αισιόδοξο κι αν ακούγεται,  προς το παρόν, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα πεσμένα φύλλα είναι μικρή στη Γαλλία. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,0004% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού. Σε κάθε περίπτωση, τα συγχαρητήριά μας στην Αμιένη για την πρωτοπόρα και οικολογική πρωτοβουλία της.

Μακάρι και στην Ελλάδα να έχουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Οι προοπτικές αξιοποίησης της βιομάζας στη χώρα μας είναι εξαιρετικά ευοίωνες, καθώς υπάρχει σημαντικό δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου είναι άμεσα διαθέσιμο. Παράλληλα, η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί είναι, σε πολλές περιπτώσεις, οικονομικά ανταγωνιστική αυτής που παράγεται από τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Από πρόσφατη απογραφή, έχει εκτιμηθεί ότι το σύνολο της άμεσα διαθέσιμης βιομάζας στην Ελλάδα συνίσταται στους 7.500.000 περίπου τόνους υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών (σιτηρών, αραβοσίτου, βαμβακιού, καπνού, ηλίανθου, κλαδοδεμάτων, κληματίδων, πυρηνόξυλου, κ.ά.), καθώς και σε 2.700.000 τόνους δασικών υπολειμμάτων υλοτομίας (φύλλα, κλάδοι, φλοιοί κ.ά.).

Πέραν του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της βιομάζας δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο, πολλές φορές αποτελεί αιτία πολλών δυσάρεστων καταστάσεων (πυρκαγιές, δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών, διάδοση ασθενειών, κ.ά.).

 

Πηγές: http://www.cres.gr/energy-saving/images/pdf/biomass_guide.pdf , http://greenagenda.gr/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7/?fbclid=IwAR1iDSS0fTJkzUJbaKiGLMcSLBbXAcoTfI0CT_fphNIabXnOAwQTp-W4dAo


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;