Αμερικανικές εκλογές 2020 και ενεργειακή πολιτική

ενεργειακή πολιτική
Πηγή εικόνας: www.pixabay.com | chayka1270


Ορισμός ενεργειακής πολιτικής

Ως «ενεργειακή πολιτική» έχει οριστεί η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για τη διασφάλιση των αναγκών του κράτους σε ενέργεια. Έτσι, στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής εντάσσονται και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών πηγών ενέργειας.

Μέχρι πρότινος, κυρίαρχες πηγές ενέργειας αποτελούσαν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ωστόσο να ριζώνει όλο και βαθύτερα στη σημερινή πραγματικότητα, έδαφος κερδίζουν και πολλές μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική. Μια από τις κύριες αντιπαραθέσεις των υποψηφίων για τις αμερικανικές εκλογές του 2020 ήταν η ενεργειακή πολιτική. Οι Biden και Trump φαίνεται να έχουν αρκετά διαφορετικούς στόχους και πεποιθήσεις.

ενεργειακή πολιτική
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Η ενεργειακή πολιτική του Donald Trump

Έχοντας ήδη διανύσει μια προεδρική θητεία, ο υποψήφιος Donald Trump, μεγαλοεπιχειρηματίας, είχε κάνει ήδη ξεκάθαρη την πολιτική του. Κύριο μέλημά του είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η διατήρηση και ισχυροποίηση της πρωταρχικής θέσης των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Δεδομένου αυτών των συνθηκών κρίνεται σκόπιμο για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων, η ενίσχυση των εργοστασίων και των εταιρειών παραγωγής, εξαγωγής και εισαγωγής ορυκτών καυσίμων.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο Trump έχει κάνει ήδη γνωστή τη στάση του. Κάνοντας δηλώσεις για τον καθαρό αέρα και τα κρυστάλλινα νερά ενώ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πλήρως την έννοια της κλιματικής αλλαγής. Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε μάλιστα η ανακοίνωσή του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων. Μέσα από τη Συμφωνία αυτή, οι 187, πλέον χώρες έχουν συμφωνήσει στην χρηματοδότηση, ετήσιων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, έχουν συμφωνήσει στην κοινή προσπάθεια διατήρησης της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2°C.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, και η ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ανενόχλητη ανάπτυξη της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων υποστηρίζοντας τη συνέχιση των έργων για τους αγωγούς αερίων Keystone XL και Dakota Access. Σχετικά με την εξαγωγή ελαίων, μείωσε τους νόμους που είχαν επικυρωθεί κατά την προεδρική θητεία του Barrack Obama. Οι νόμοι αυτοί στόχευαν στην εμπόδιση διαρροής του μεθανίου. Η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων επέτρεψε την ανεμπόδιστη εξαγωγή αερίων και ελαίων μέσω της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking). Επιπρόσθετα, στον τομέα εξαγωγής άνθρακα, η κυβέρνηση Trump έχει μειώσει και αποσύρει νόμους, οι οποίοι προκαλούσαν εμπόδια στις εξορυκτικές δραστηριότητες.

ενεργειακή πολιτική
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Η ενεργειακή πολιτική του Joe Biden

Ο Joe Biden, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Δημοκρατικών φαίνεται να έχει πιο eco-friendly πολιτική. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η πολιτική του στοχεύει στην ενίσχυση των μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Αυτό θα υλοποιηθεί με επιχορήγηση ύψους 2 τρις δολαρίων ως ομοσπονδιακές δαπάνες. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, από τις πρώτες δράσεις που θα αναλάβει, είναι η επανένταξη της χώρας στη Συμφωνία των Παρισίων. Σταθμός της ενεργειακής του πολιτικής -όπως αυτή διατυπώθηκε προεκλογικά- θα είναι ο φραγμός στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Keystone XL ενώ δεν έχει λάβει κάποια ξεκάθαρη θέση ως προς τον αγωγό Dakota Access.

Όσον αφορά τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, έχει δηλώσει, πως είναι υπέρ της μείωσης των επιχορηγήσεων, που είναι ήδη υπέρογκες στις επιχειρήσεις εξορύξεως του. Αντ’ αυτού, στόχος του είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ένα πολυσυζητημένο θέμα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump ήταν το ζήτημα του fracking, που αναλύθηκε παραπάνω. Mάλιστα, οι προεκλογικές δηλώσεις του Biden πάνω στο ζήτημα δίχαζαν, καθώς δεν τέθηκε ξεκάθαρα κατά της παραπάνω πρακτικής. Δήλωσε όμως πως δεν θα απαγορεύσει το fracking. Αυτό που σκοπεύει, ωστόσο να κάνει ο Biden είναι να θέσει κάποιους φραγμούς στην ανεξέλεγκτη εξαγωγή αερίων και ελαίων. Αυτό, πιστεύει πως θα επιτευχθεί μέσω της απαγόρευσης των υπεράκτιων γεωτρήσεων και της χορηγήσεις αδειών για εξορύξεις σε δημόσιο έδαφος.

Τέλος, στο ζήτημα της εξόρυξης άνθρακα, τονίζει πως έχει ενισχυθεί η θέση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, αυτές καθίστανται ικανές να μειώσουν την ανάγκη για δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω της καύσης άνθρακα.

Μια νέα πραγματικότητα

Εν κατακλείδι, σε μια χώρα που μέχρι πρότινος κυρίαρχη ήταν η επιχειρηματική και οικονομική δύναμη, θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο να δούμε να βγαίνουν στο προσκήνιο άλλες παράμετροι που θα τονώσουν, με πιο εναλλακτικά μέσα, την οικονομία αλλά και την αυτοπεποίθηση των Αμερικανών και θα οδηγήσουν σε ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Trump vs. Biden: What Could Be Next for the Energy Transition?, ανακτήθηκε από www.pillsburylaw.com, τελευταία επίσκεψη 11/11/2020
  2. Trump vs. Biden on the environment—here’s where they stand, ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com, τελευταία επίσκεψη 11/11/2020


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλσα Δήμα

Το όνομά μου είναι Έλσα,όχι από το Ελισάβετ,σκέτο Έλσα. Είμαι φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,στο τρίτο έτος μου. Απολαμβάνω ιδιαίτερα την ίδεα του εθελοντισμού,της προσφοράς και της δημιουργίας,εν γένει.Πάθος μου είναι η φύση,σε κάθε μορφή της,καθώς και οι τέχνες,επίσης και οποιαδήποτε μορφή της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;