Αιολική ενέργεια: Μύθοι και αλήθειες

αιολική ενέργεια
Πηγή εικόνας: www.teitter.com

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για τα έργα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Είναι όντως τα έργα αυτά φιλικά στον άνθρωπο, τους ζωντανούς οργανισμούς, και γενικότερα στο Περιβάλλον;

Αξίζει να κάνουμε στροφή σε τέτοιες μορφές ενέργειας, όπως την αιολική ενέργεια, με στόχο τη μερική ή και την ολική αποδέσμευση από άλλες συμβατικές, όπως εκείνη που προκύπτει από την καύση του λιγνίτη; Λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τους μελετητές και τους αρμόδιους για τη γνωμοδότησή τους φορείς, το σύνολο των επιπτώσεων των έργων αυτών;

Τα ερωτήματα είναι πολλά, όπως και οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν σε αυτά. Και επειδή ζούμε σε μια χώρα που όλοι, ανεξαρτήτως ειδικότητας, έχουν άποψη για όλα, καλό είναι να απαντηθούν κάποιοι μύθοι που αφορούν τις «κακές» Ανεμογεννήτριες και τα «κακά» Αιολικά Πάρκα.

Μύθος 1: Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά

Όπως κάθε ανθρώπινη κατασκευή έτσι και οι ανεμογεννήτριες εξαιτίας του μεγάλου ύψους τους και της περιστροφής των πτερυγίων τους, μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο πτηνών, εάν βρεθούν στο πέρασμά τους. Είναι αλήθεια. Αυτό συμβαίνει όμως και με άλλες κατασκευές, όπως για παράδειγμα τα ψηλά κτήρια των πόλεων ή τα αυτοκίνητα. Η εντύπωση που δημιουργείται από εκείνους που εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, είναι ότι τα πουλιά βρίσκουν το θάνατο με κάποιο «μαγικό» τρόπο, εξαιτίας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτό είναι ψέμα. Έρευνες δείχνουν μάλιστα πως οι θάνατοι πτηνών εξαιτίας ανεμογεννητριών είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με κείνους που προκαλούνται από άλλες ανθρώπινες κατασκευές.

αιολική ενέργεια
Πηγή εικόνας: www.windmillskill.com

Μύθος 2: Οι ανεμογεννήτριες επιβαρύνουν αισθητικά το τοπίο

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα από ολόκληρο τον πλανήτη τα οποία αποδεικνύουν ότι οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν βλάπτουν αισθητικά το περιβάλλον αλλά, αντίθετα, το ομορφαίνουν κιόλας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αρκετές επιχειρήσεις, σε χώρες κυρίως του εξωτερικού, έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές κοντά σε αιολικά πάρκα, ακριβώς για τον λόγο αυτό. Γιατί αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα έργα ως αξιοθέατα για την περιοχή, θεωρώντας πως προσθέτουν κάτι το ιδιαίτερο σε ένα ήδη όμορφο τοπίο. Ακόμα, συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως οι πεζοπορίες κοντά σε κάποια κορυφή με ανεμογεννήτριες. Η αλήθεια είναι, πως η μορφή αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των ανεμογεννητριών, τους επιτρέπουν να εντάσσονται στο τοπίο με τον πιο αρμονικό τρόπο. Αρκεί να δει κανείς, κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε τέτοιες περιοχές. Είναι λες και βγήκαν από πίνακα ζωγραφικής!

Πηγή εικόνας: www.eletaen.gr

Μύθος 3: Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σημαντική ηχορύπανση

Αρκεί μία επίσκεψη σε αιολικό πάρκο για να διαπιστώσει κανείς, πως χάρη στην τεχνολογία, ο θόρυβος που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες είναι πραγματικά αμελητέος σε σχέση τουλάχιστον με τον όγκο και τις δυνατότητές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε ότι το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τις ΑΠΕ, ορίζει αυστηρά κριτήρια για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων στη χώρα μας, ανάλογα με τη μορφολογία και την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου, σεβόμενο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται άλλωστε και οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, μνημεία, περιοχές Natura, ενώ σημαντική έμφαση δίνεται στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Ακόμα, να προσθέσουμε ότι η αξιοποίηση έργων ΑΠΕ μας δίνει την ευκαιρία να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από έργα συμβατικών μορφών ενέργειας. Αυτός είναι ένας παράγοντας που θεωρείται βασικός υπεύθυνος για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και κα’ επέκταση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, με τις συνέπειες αυτού να γίνονται αισθητές όλο και περισσότερο στις μέρες μας, με τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τέλος, για τους δύσπιστους, αλλά και υπερβολικά ένθερμους υποστηρικτές της φιλοζωίας και της οικολογίας, να τονίσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα: «Επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16% περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5%» (Γιαννακίδης, 2017). Να θυμίσουμε ότι στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) της Πτολεμαΐδας παράγεται, με την καύση του λιγνίτη, περίπου το 70% της ηλεκτρικής ισχύος της χώρας.

Πηγή εικόνας: www.greenagenda.gr

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

«Θερίζει» ο καρκίνος στην Πτολεμαΐδα: Επτά στους δέκα θανάτους (2017), αναρτήθηκε από www.thetoc.gr, τελευταία επίσκεψη 25/10/2020


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λάζαρος Σισμανίδης

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, με Μεταπτυχιακό στην Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο ίδιο τμήμα. Μου αρέσει να παρακολουθώ την ελληνική και παγκόσμια επικαιρότητα και να εκφράζω τις σκέψεις μου, σε μία εκτεταμένη γκάμα θεμάτων, όπως το Περιβάλλον, οι Γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Αθλητισμός και άλλα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;