Τίγρης: ένα ακόμα μεγαλειώδες ζώο βρίσκεται υπό εξαφάνιση

τίγρη
Πηγή εικόνας: www.contentarchive.wwf.gr

Τα χαρακτηριστικά των τίγρεων

Η τίγρη -ή ο τίγρης- είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των αιλουροειδών. Το είδος έχει την επιστημονική ονομασία Panthera tigris και διακρίνεται σε 9 υποείδη. Από τα οποία 9 υποείδη τα 3 θεωρούνται ήδη εξαφανισμένα. Ο σκελετός της τίγρης είναι ένας τυπικός σκελετός γάτας σε μεγέθυνση. Η καρδιά μιας τίγρης ζυγίζει περίπου από 600 έως 1100 γραμμάρια, ενώ το έντερό της έχει μήκος περίπου 7 μέτρα.

Η τίγρη της Σιβηρίας κατά τον χειμώνα, έχει ένα παχύ στρώμα λίπους, του οποίου το πάχος στις λαγόνες είναι περίπου 5 εκατοστά. Τα μπροστινά της πόδια έχουν 5 δάκτυλα, από τα οποία το μεγάλο (pollex), είναι υπερυψωμένο σε σχέση με τα άλλα και δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Τα πίσω πόδια έχουν 4 δάκτυλα, με το μεγάλο (hallux) να λείπει. Οι οδοντοστοιχία της τίγρης είναι εξαιρετικά ισχυρή, με τους κυνόδοντες να είναι μακριοί και ελαφρά καμπυλωτοί. Το μήκος τους είναι το μεγαλύτερο από όλων των σύγχρονων αιλουροειδών, περίπου 7,45 εκ. κατά μέσο όρο.

Η επιβλητική εμφάνισή της με τις ρίγες και τις πορτοκαλί αποχρώσεις

Οι τίγρεις διαθέτουν εξαιρετικά μυώδες σώμα. Ο χρωματισμός της γούνας τους ποικίλλει μεταξύ των αποχρώσεων του πορτοκαλί ή καφέ, με λευκές κεντρικές περιοχές και διακριτές μαύρες ρίγες. Το μοτίβο των καθέτων λωρίδων στην γούνα τους είναι μοναδικό για το κάθε ζώο. Το βασικό χρώμα της γούνας τους ποικίλλει από ξανθό-πορτοκαλί μέχρι κανελί-καφέ στα υποείδη που ζουν νότια. Ενώ στους βόρειους πληθυσμούς επικρατεί το ωχρό-πορτοκαλί έως σκούρο-πορτοκαλί. O χρωματισμός της κοιλιάς είναι συνήθως υπόλευκος. Γενικά, ανοικτότερα χρωματισμένα είναι τα άτομα της τίγρης της Σιβηρίας, αν και, πολλές τίγρεις της Βεγγάλης από τη βόρεια ή κεντρική Ινδία είναι σχεδόν εξίσου φωτεινές σε χρώμα. Τα πρόσωπά τους έχουν μακριά μουστάκια (whiskers) χαρακτηριστικό που βλέπουμε ιδιαίτερα στα αρσενικά. Οι κόρες των οφθαλμών είναι κυκλικές με κίτρινες ίριδες.

επιβλητική τίγρης
Πηγή εικόνας: www.sofokleousin.gr

Η επιβίωση της τίγρης

Η τίγρη, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά ζώα του πλανήτη και η γοητεία της την έχει κάνει αντικείμενο μύθων και παραδόσεων. Αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο ζώο στη γη. Η τίγρη δεν χρησιμοποιεί την όσφρησή της, αλλά κυρίως την όραση και την ακοή για να βρει τα θηράματά της. Συνήθως ζει και κυνηγά μοναχικά στην περιοχή που θεωρεί δική της, στήνοντας καρτέρι για να αιφνιδιάσει τη λεία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα με τα περισσότερα αιλουροειδή η τίγρη κολυμπά. Μάλιστα μπορεί να κολυμπήσει αρκετά χιλιόμετρα για να διασχίσει ποτάμια ή λίμνες. Ακόμη θα μπορούσε να ζήσει αρκετές ημέρες χωρίς τροφή. Εφόσον όμως βρει το θήραμα της μπορεί να καταναλώσει έως και 40 κιλά κρέας!

Η επιβλητική τίγρη
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Η ζωή της όμως βρίσκεται σε κίνδυνο

Σύμφωνα με στοιχεία της WWF οι τίγρεις σήμερα απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση. Το 97% του πληθυσμού της χάθηκε τα τελευταία 100 χρόνια. Ενώ περίπου 3.200 τίγρεις είναι ελεύθερες στη φύση, πολύ λιγότερες απ’ όσες ζουν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Τα πυκνά δάση που αποτελούν το ενδιαίτημα της τίγρης εξαφανίζονται με ταχείς ρυθμούς. Σήμερα οι τίγρεις προσπαθούν να επιβιώσουν σε μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους νησίδες πυκνής βλάστησης που καλύπτουν μόλις το 7% της ιστορικής περιοχής εξάπλωσης του είδους. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια τα κατάλληλα ενδιαιτήματα για την τίγρη έχουν περιοριστεί κατά 45%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

παράνομο εμπόριο άγρια ζωής
Πηγή εικόνας: www.pronews.gr

Η μεγαλύτερη όμως άμεση απειλή σήμερα για τις τίγρεις είναι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Η τίγρη πωλείται για το δέρμα της, αλλά και για τα κομμάτια του σώματός της, που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για τις δήθεν μαγικές ιδιότητές τους. Παρόλο που η χρήση τους έχει αποκηρυχθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Κινεζικής Ιατρικής, η παράνομη ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που μια νεκρή τίγρη σήμερα φτάνει τα 70.000 δολάρια στις αγορές της Ασίας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. «Τίγρη», ανακτήθηκε από www.wwf.gr, τελευταία επίσκεψη 26/5/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;