Τα φλαμίνγκο ως παράπλευρη απώλεια του κυνηγιού

Πηγή εικόνας: www.energyin.gr

Τον περασμένο Φλεβάρη δεκάδες φλαμίνγκο βρέθηκαν νεκρά στη περιοχή του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική. Το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα δεκάδες όπου τα ζώα δηλητηριάζονται σχεδόν καθημερινά από το μόλυβδο των κυνηγετικών σκαγιών, των οποίων η χρήση απαγορεύεται. Η περιοχή αυτή πέρσι αποτέλεσε την πρώτη αναπαραγωγική αποικία φλαμίνγκο στην Ελλάδα. Για ακόμη μία φορά, η κακοποιητική σχέση που έχει η χώρα με την άγρια ζωή γίνεται φανερή, με θύματα πολύτιμα για το τοπικό οικοσύστημα πτηνά.

Βιολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των φλαμίνγκο

Τα φοινικόπτερα, όπως αλλιώς ονομάζονται τα φλαμίνγκο, είναι μεγάλα πτηνά που μπορεί να συναντήσει κανείς και στον Ελλαδικό χώρο. Εκτός από την Ελλάδα, τα αποδημητικά αυτά πουλιά, μπορεί να τα βρει κανείς και σε παράκτιες περιοχές της Αφρικής, της Μεσογείου, στην Ινδική υποήπειρο και τη Μέση Ανατολή. Τα πτηνά αυτά, μπορούν να φτάσουν σε ύψος το 1,87 μέτρα και βάρος τα 3 με 4 κιλά τα αρσενικά ενώ τα θηλυκά τα 2 με 3,3 κιλά. Αν και το φτέρωμα των ενηλίκων είναι λευκό, μπορεί να έχει και ροζ απόχρωση λόγω των χρωστικών που λαμβάνουν από τη τροφή τους, όπως είναι οι γαρίδες.

Το προσδόκιμο ζωής τους ανέρχεται στα 33 χρόνια. Προτιμούν ρηχούς παράκτιους υδρότοπους, όπως παράκτιες λιμνοθάλασσες, πλημμυρισμένες περιοχές, αλμυρές και γλυκές λίμνες, αλυκές ή εκβολές ποταμών, σε λίγες αλλά μεγάλες αποικίες. Γίνονται σεξουαλικά ώριμα σε ηλικία 2 με 3 χρονών και αναπτύσσουν μονογαμικές σχέσεις. Διατηρούν το ταίρι τους και σχηματίζουν στενούς δεσμούς. Τα θηλυκά γενούν 2 με 3 αυγά, που επωάζουν για σχεδόν έναν μήνα. Τα μικρά φλαμίνγκο αποχωρίζονται τη μητέρα και τη φωλιά τους σχετικά γρήγορα, περίπου 75 μέρες μετά την επώασή τους.

άρρωστο φλαμίνγκο
Πηγή εικόνας: www.skai.gr

Πώς επηρεάζει το κυνήγι στην Ελλάδα τα φλαμίνγκο;

Παραδόξως, τα μεγάλα φλαμίνγκο δεν απειλούνται ακόμη σε διεθνές επίπεδο χάρη στις συστηματικές προσπάθειες προστασίας και αποκατάστασης πληθυσμών σε περιοχές της Μεσογείου. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, τα φλαμίνγκο αποδημούν την περίοδο του Μαρτίου και πετούν προς τον Βορρά τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Κύριος τόπος εγκατάστασής τους είναι οι υδροβιότοποι της Θράκης αλλά και της Λήμνου, της Λέσβου, της Κω και της Σάμου. Ωστόσο παρά το πλήθος παράκτιων υδρότοπων, δεν έχει υπάρξει μόνιμη αποικία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

φλαμίνγκο σε υδροβιότοπους της Ελλάδας, φλαμίνγκο ως παράπλευρη απώλεια του κυνηγιού
Πηγή εικόνας: www.history-ppages.blogspot.com

Ακόμη και αν τα μεγάλα φλαμίνγκο δεν θεωρούνται απειλούμενο είδος, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την κακομεταχείρισή τους. Όπως προαναφέρθηκε, η χρήση σκαγιών μολύβδου είναι παράνομη όμως σε περιοχές όπως η Μάμα επιτρέπεται περιφερειακά το κυνήγι της πάπιας και οι απαιτούμενοι έλεγχοι δεν γίνονται. Η έλλειψη ελέγχων έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών πουλιών ως παράπλευρη απώλεια. Το πλούσιο οικοσύστημα των ελληνικών υδροβιότοπων είναι ένας πολύτιμος θησαυρός που χρειάζεται τη προστασία μας. Προκειμένου να διατηρήσουμε τον θησαυρό αυτό χρειάζεται να γίνονται έλεγχοι και να περιοριστούν επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα ζώα και η φύση είναι και αυτά μέρος της Ελλάδας και αξίζουν τον σεβασμό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Χαλκιδική: Δεκάδες φλαμίνγκο καταπίνουν σκάγια και πεθαίνουν στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα, ανακτήθηκε από www.skai.gr, τελευταία επίσκεψη 08/04/2021
  2. Τι συμβαίνει με τα φλαμίνγκο στη Χαλκιδική;, ανακτήθηκε από www.protothema.gr , τελευταία επίσκεψη 08/04/2021
  3. Τα Φλαμίνγκο στη Χαλκιδική Πεθαίνουν Από Σκάγια Μολύβδου, ανακτήθηκε από www.vice.com, τελευταία επίσκεψη 08/04/2021
  4. περισσότερα από 30 φοινικόπτερα δηλητηριασμένα από κυνηγετικά σκάγια, ανακτήθηκε από www.ornithologiki.gr, τελευταία επίσκεψη 08/04/2021
  5. phoenicopterus ruber, ανακτήθηκε από www.ornithologiki.gr, τελευταία επίσκεψη 08/04/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη Ανδρονικίδου

Είμαι η Δανάη, φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ηθικός και βιώσιμος τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;