Τα δελφίνια δεν είναι παιχνίδια, ούτε φίλοι μας

δελφίνια
Πηγή εικόνας: www.tempo24.news

Τα δελφίνια αποτελούν πρωταγωνιστές σε πολλές παιδικές ιστορίες φιλίας, ελπίδας και αγάπης. Συχνά παρουσιάζονται ως πανέξυπνα και πολύ φιλικά προς τον άνθρωπο. Η εικόνα τους αυτή έχει ένα μερίδιο αλήθειας, ωστόσο υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό το δημοφιλές ζώο.

Βιολογικά χαρακτηριστικά

Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις φάλαινες και υπάρχουν 40 είδη από αυτά σε όλον τον κόσμο. Τα μεγέθη και τα κιλά τους διαφοροποιούνται ανάλογα το είδος και το γένος. Είδη όπως αυτό του Ρινοδέλφινου ξεκινούν από τα 150 και φτάνουν μέχρι και τα 650 κιλά ή άλλα είδη σαν το Ρινοδέλφινο της Ινδίας και του Ειρηνικού μπορεί να φτάσει μόνο τα 290 κιλά. Ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως αυτής της φάλαινας Όρκα, μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα και τους 10 τόνους σε βάρος. Τα δελφίνια εκπέμπουν ήχους, με τους οποίους επικοινωνούν και χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού το οποίο βοηθά να προσανατολίζονται και να κινούνται. Οι ήχοι που εκπέμπουν διακρίνονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τον σκοπό των ζώων. Μια από τις κατηγορίες αυτές είναι και τα σφυρίγματα, μέσω των οποίων τα δελφίνια ξεχωρίζουν τις ταυτότητές τους. Πέρα από καλή ακοή, έχουν επίσης πολύ καλή όραση και αφή. Τα δελφίνια κοιμούνται με το μισό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους ενώ το άλλο μισό μένει ξύπνιο.

Πηγή εικόνας: www.jooinn.com

Κοινωνική συμπεριφορά

Τα δελφίνια είναι κοινωνικά ζώα και ζούνε σε ομάδες οι οποίες φτάνουν μέχρι και 12 μέλη μιας και έτσι προστατεύονται από αρπακτικά και βρίσκουν πιο εύκολα τροφή και σεξουαλικούς συντρόφους. Τα δελφίνια δημιουργούν στενούς δεσμούς με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους αλλά πολλές φορές ταξιδεύουν και μόνα τους. Σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων παρατηρείται πως τα θηλυκά σχηματίζουν ισχυρές συμμαχίες, σε αντίθεση με τα αρσενικά που δεν το συνηθίζουν. Οι κοινωνικές σχέσεις και δεσμοί μεταξύ τους θεμελιώνονται μέσω της ομιλίας καθώς τα δελφίνια έχουν την δική τους γλώσσα επικοινωνίας. Δεν είναι μονογαμικά ζώα, ωστόσο διατηρούν προσωρινές σχέσεις. Οι μητέρες κρατούν κοντά τα μικρά τους για τουλάχιστον 6 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές τα δελφίνια είναι φιλήσυχα και ειρηνικά ζώα ωστόσο δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, στις οποίες υπήρξαν βίαιες συμπεριφορές από ενήλικα ζώα σε βάρος μικρότερων. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις βίας συνηθίζονται από ομάδες αρσενικών αλλά είναι σπάνιες.

Η σχέση τους με τον άνθρωπο

Το πιο γνωστό στερεότυπο για τα δελφίνια είναι αυτό της φιλικότητας. Αν και πράγματι δεν είναι επιθετικά, παραμένουν άγρια ζώα και πρέπει να τους φερόμαστε με προσοχή. Όπως κάθε άλλο άγριο ζώο έτσι και αυτά όταν βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο αποστασιοποιούνται από την άγρια φύση τους και αλλάζουν συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαρκής προβολής τους ως τα απόλυτα φιλικά και δουλοπρεπή ζώα, που θα δεχθούν κάθε είδους κακοποίηση με σκοπό την ψυχαγωγία του ανθρώπου, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Δεν είναι κατοικίδια αλλά άγρια ζώα που έχουν ανάγκη να ζουν ελεύθερα, δεν απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά ακόμη κι αν έχουν εκπαιδευτεί να μην δαγκώνουν και να μην επιτίθενται.

δελφίνια
Πηγή εικόνας: www.peta.org

Εχθροί και αίτια εξαφάνισης

Για αιώνες, η βασική αιτία εξαφάνισής τους ήταν το κυνήγι για το κρέας τους. Σήμερα όμως, τη πρώτη θέση κατέχει η παγίδευσή τους σε δίχτυα και η κλιματική αλλαγή που διαβρώνει τους οικοτόπους τους. Εξίσου σημαντικά έχουν συμβάλλει στην εξαφάνιση τους η ηχορύπανση και η παρενόχληση από μεγάλα σκάφη. Η υπεραλίευση έχει δημιουργήσει έντονη μείωση στα αποθέματα τροφής τους και καθιστούν δύσκολη την επιβίωση τους.

Τέλος, ο συστηματικός εγκλεισμός και εκμετάλλευσή τους έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό τους στη φύση. Είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι άνθρωποι να κακοποιούν την άγρια ζωή για ψυχαγωγία. Τα ζώα δεν είναι υποδεέστερες μορφές ζωής, έχουν την ίδια αξία αν όχι περισσότερη στο οικοσύστημα με τους ανθρώπους και πρέπει να τους δείξουμε τον σεβασμό που τους αξίζει.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Δελφίνι, ανακτήθηκε από el.wikipedia.com, τελευταία επίσκεψη 14/2/2021
  2. The dolphins that kills each other’s youngs, ανακτήθηκε από www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 14/2/2021
  3. Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα δελφίνια – Πώς να τα προστατεύσουμε, ανακτήθηκε από www.wwf.gr, τελευταία επίσκεψη 14/2/2021
  4. Dolphins, ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com, τελευταία επίσκεψη 14/2/2021
  5. Protect Wild Dolphins: Admire Them from a Distance, ανακτήθηκε από www.fisheries.noaa.gov, τελευταία επίσκεψη 14/2/2021
  6. A GLANCE INTO THE LIVES OF OUR OCEAN FRIENDS,ανακτήθηκε από www.blog.nationalgeographic.org,, τελευταία επίσκεψη 14/2/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη Ανδρονικίδου

Είμαι η Δανάη, φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ηθικός και βιώσιμος τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;