Σαλούφες: οι ακίνδυνες καφέ μέδουσες του βυθού

Σαλούφα-Καφέ μέδουσα. Η καφέ μέδουσα που έκανε αισθητή την παρουσία της φέτος στις ελληνικές θάλασσες είναι εντελώς ακίνδυνη.
Πηγή εικόνας: www.sciencehunter.it

Τα κύρια χαρακτηριστικά της καφέ μέδουσας

Οι καφέ μέδουσες ή αλλιώς σαλούφες (Mediterranean Jelly/Fried Egg Jellyfish) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα οργανισμών του ζωοπλαγκτού που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες και ζουν σε όλα τα βάθη. Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα. Έχουν ακτινική συμμετρία και διάμετρο περίπου 40 cm. Η «ομπρέλα» της είναι επίπεδη, εκτός από το κέντρο, όπου προεξέχει ένας σχηματισμός που θυμίζει καφέ αυγό. Οι βραχίονες είναι μικροί σε μήκος και οιπολύποδες έχουν μήκος περίπου 5-10 mm. Το κάθε πλοκάμι καλύπτεται με κύτταρα, που καλούνται κνιδοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά υπάρχουν και στο στόμα τους.

Η συμπεριφορά τους

Οι πιο πολλές μέδουσες χρησιμοποιούν τα κύτταρα αυτά για εξασφάλιση τροφής και για άμυνα. Άλλες δεν έχουν καθόλου πλοκάμια. Έχουν πολλά μικρά μάτια στο κωδωνοειδές σώμα τους, που τις επιτρέπει να έχουν όραση 360 μοιρών. Αν και στερούνται βασικών αισθητηρίων οργάνων και δεν έχουν εγκέφαλο, το νευρικό τους σύστημα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται ερεθίσματα, όπως το φως και η οσμή, και να αντιδρούν γρήγορα σε αυτά. Κολυμπούν πολύ αργά, καθώς δεν έχουν υδροδυναμικό σώμα. Γι’αυτό κινούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να δημιουργούν ρεύματα, αναγκάζοντας τη λεία τους να φτάσει στα πλοκάμια τους. Η κίνηση αυτή γίνεται ρυθμικά με άνοιγμα και κλείσιμο του σώματός τους που μοιάζει με καμπάνα.

Η συμπεριφορά τους απέναντι στον άνθρωπο

Οι καφέ μέδουσες που συναντήσαμε φέτος σε πολλές ακτές της Ελλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τελείως ακίνδυνες. Μάλιστα, αν δεν σας ενοχλούν αισθητικά, μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα δίπλα τους. Μπορείτε ακόμη και να τις αγγίξετε χωρίς να πάθετε τίποτα.

ΣΑΛΟΥΦΑ- ΚΑΦΕ ΜΕΔΟΥΣΑ
Πηγή εικόνας: www.dailymail.co.uk

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις καφέ μέδουσες;

Κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύουμε τη θαλάσσια ζωή και να ΜΗΝ τις βγάζουμε έξω από τη θάλασσα. Οι λόγοι που δεν πρέπει να βγάζουμε τις καφέ μέδουσες στην ακτή είναι πολύ σημαντικοί και αξίζει να τους προσέξουμε:

  • Ο κύριος λόγος είναι ότι λειτουργούν ως φίλτρο και διατηρούν την τροφική αλυσίδα στο βυθό. Καθαρίζουν το πλαγκτόν και προσφέρουν προστασία στον γόνο των ψαριών.
  • Αν βγάλουμε έξω στην παραλία τις μέδουσες αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα μετά από λίγη ώρα εξαιτίας της ζέστης. Άρα είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.
  • Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη.

Παρ’ όλα αυτά όταν εκπληρώσουν τον σκοπό για τον οποίο μεταφέρθηκαν στην ακτή θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαλούφα/ Καφέ μέδουσα
Πηγή εικόνας: argolika.gr

Έτσι λοιπόν, ενώ μπορεί να έχουν άσχημη όψη οι καφέ μέδουσες (ή σαλούφες) δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο αλλά το αντίθετο. Μπορούν να καθαρίσουν τις θάλασσες από μεγάλες ποσότητες πλαγκτόν ενώ είναι σημαντικός κρίκος (όπως όλοι)  για την τρογική αλύσιδα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Μέδουσες στον Παγασητικό: Ποιες είναι οι επικίνδυνες και ποιες οι ακίνδυνες, ανακτήθηκε από www.onlarissa.gr, τελευταία επίσκεψη 9/9/2021
  2. Είδη Μεδουσών Στην Μεσόγειο, ανακτήθηκε από archipelago.gr/ti-kanoume/thalassia-prostasia/medouses/, τελευταία επίσκεψη 9/9/2021
  3.  Οι τσούχτρες μάς ήλθαν ξανά: τι πρέπει να ξέρουμε, ανακτήθηκε από www.protagon.gr, τελευταία επίσκεψη 9/9/2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;