Μήπως πρέπει να σκεφτούμε και την προσφορά των φιδιών στη ζωή μας;

προσφορά των φιδιών
Πηγή εικόνας: www.scolarblogs.emory.edu

Τα φίδια, ξεχωρίζουν σαν αποτελεσματικότατοι κυνηγοί, η προσφορά των οποίων στο περιβάλλον είναι άκρως σημαντική. Ταυτόχρονα, απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη δραστηριότητα κάτι το οποίο αρκετοί,αγνοούμε. Πρόκειται για ένα είδος…παρεξηγημένο. Ένα είδος, το οποίο, πολλοί,  φοβόμαστε. Που το όνομά του, έχει συνδεθεί με την πονηριά και τον δόλο.

Ικανότητες των φιδιών

Με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όσφρησης, της ακοής, και της όρασης, τα φίδια εντοπίζουν πολύ εύκολα το θήραμά τους. Με κύρια όπλα τους, το δηλητήριο και τη μυϊκή τους μάζα δύσκολα χάνουν στο παιχνίδι του κυνηγιού.

Προσφορά στο περιβάλλον…

Η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος, εξαρτάται ως ένα βαθμό από τα φίδια καθώς αποτελούν ικανοί ρυθμιστές που συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθυσμού της φύσης. Πιο συγκεκριμένα, επακόλουθο της απουσίας τους θα ήταν η τρομακτική αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών. Εξαιτίας της ικανότητάς τους να διεισδύουν σε στενούς χώρους, όπως τρύπες και λαγούμια, τα τρωκτικά δεν μπορούν να τους ξεφύγουν.

Ποιο όμως είναι το όφελος που προκύπτει από τον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών;

Είναι αποδεδειγμένο ότι η πλειονότητα των τρωκτικών ευθύνεται για τη μετάδοση πολλών ασθενειών στον άνθρωπο. Επιπλέον, τρέφονται με πλήθος πτηνών και εντόμων γεγονός που μπορεί να διαταράξει την τροφική αλυσίδα. Ενώ, η ανεξέλεγκτη δράση τους δύναται να οδηγήσει σε καταστροφή καλλιεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διατήρηση λοιπόν του πληθυσμού των τρωκτικών σε φυσιολογικά επίπεδα, αποτρέπει όλα τα παραπάνω.

…αλλά και στον άνθρωπο

Ταυτόχρονα, οι κλάδοι της φαρμακοβιομηχανίας και της ιατρικής, έχουν εκμεταλλευτεί το δηλητήριο που παράγεται από διαφορετικά είδη φιδιών, για αντιμετώπιση ασθενειών. Ειδικότερα, το δηλητήριο των φιδιών μπορούμε να το συναντήσουμε σε μεγάλο αριθμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και πολλές άλλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το φάρμακο captopril, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και περιέχει το δηλητήριο της βραζιλιάνικης οχιάς jaracara.

προσφορά των φιδιών
Πηγή εικόνας: www.indianexpress.com

Οι απειλές που δέχονται τα φίδια

Δυστυχώς και τα φίδια είναι ένα ακόμη είδος το οποίο απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, οι απότομες αλλαγές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αναπαραγωγική τους διαδικασία.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος τους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, ακόμη και θάνατο, κατά την κύηση ή τον τοκετό. Ο πληθυσμός των φιδιών δέχεται επίσης απειλές από την εκκαθάριση του εδάφους που προηγείται των καλλιεργειών, αλλά και από την αλματώδη αστική ανάπτυξη.

Πώς να τα προστατεύσουμε

Καθώς η προσφορά των φιδιών είναι τόσο σημαντική για το οικοσύστημά μας οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας και να βοηθήσουμε το είδος τους. Λαμβάνοντας γνώση σχετικά με την παρουσία φιδιών όταν επισκεπτόμαστε μια νέα περιοχή μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία τους.

Το πιο κοινό παράδειγμα, αποτελεί η μείωση της ταχύτητας κατά την οδήγησή μας σε δρόμους όπου εμφανίζονται συχνά. Ταυτόχρονα, μπορούμε να περιορίσουμε την αλόγιστη χρήση παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων τα οποία -γενικότερα- βλάπτουν τα είδη άγριας ζωής.

Ίσως κάποιοι να εκπλήσσονται, από το γεγονός ότι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε βοηθήσουμε, ακόμη και τα υπό απειλή ζώα, είναι τόσο απλοί! Αναντίρρητα, το μακροπρόθεσμο όφελος σε εμάς αλλά και το περιβάλλον θα είναι ανεκτίμητο όμως.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Τα 4 δηλητηριώδη ζώα που έχουν βοηθήσει περισσότερο την ανθρωπότητα, ανακτήθηκε από www.farmakeutikoskosmos.gr, τελευταία επίσκεψη 24/1/2021
  2. The importance of snakes, ανακτήθηκε από www.environment.des.qld.gov.au, τελευταία επίσκεψη 24/1/2021
  3. Snakes: Not frightening monsters, but helpful and crucial to ecosystem, ανακτήθηκε από eu.delmarvanow.com, τελευταία επίσκεψη 24/1/2021
  4. Climate change will decrease the range size of snake species under negligible protection in the Brazilian Atlantic forest hotspot, ανακτήθηκε από www.nature.com, τελευταία επίσκεψη 24/1/2021
  5. 10 Ways to Save The Snakes on Earth Day, ανακτήθηκε από www.savethesnakes.org, τελευταία επίσκεψη 24/1/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;