Μερικά από τα πιο παράξενα ζώα του πλανήτη

blobfish
Πηγή εικόνας: www.thisismold.com

Με μια πρώτη ματιά δεν σου δίνουν την εντύπωση ενός συνηθισμένου ζώου. Δεν είναι δηλαδή από τα ζώα που θα σε κερδίσουν με την ομορφιά τους ή τη συμπεριφορά τους. Σίγουρα όμως θα τα παρατηρήσεις για την παράξενη όψη τους και την ιδιαιτερότητα τους. Με την εξωτερική τους εμφάνιση ενδεχομένως να σε τρομάξουν. Μερικά από αυτά τα παράξενα ζώα είναι το ψάρι με ανθρώπινο πρόσωπο, η θανατηφόρα χελώνα, ο τυφλοπόντικας με την μορφή αστερία και το ψάρι που φοράει κραγιόν. Αυτά είναι μερικά από τα σπάνια είδη ζώων που ξεχωρίζουν για τη διαφορετικότητά τους. Επίσης στην περίπτωση που ζεις στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να μην τα συναντήσεις ποτέ.

Blobfish

Tο Blob Fish είναι ένα είδος ψαριού που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Αυστραλίας και της Τασμανίας και είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το συγκεκριμένο ψάρι ζει σε ένα βάθος περίπου 800 μέτρων, γεγονός που καθιστά τη ζωή αδύνατη για τα περισσότερα ψάρια.

Αποτελείται κυρίως από μια ζελατινώδη ουσία, που τα αποτρέπει από τη βύθιση. Έτσι δεν έχει ουσιαστικά κανέναν μυ. Συνήθως επιπλέει σε ένα συγκεκριμένο σημείο περιμένοντας πιθανόν το επόμενο γεύμα του. Μελέτες έχουν δείξει ότι τo ζώο αυτό δεν σπαταλά περιττή  ενέργεια για να συντηρηθεί. Ο λόγος είναι ότι αφιερώνει τον περισσότερο του χρόνο για να επιπλεύσει. Το θηλυκό Blob Fish γεννά χιλιάδες αυγά με  μια μόνο γέννα.  Επίσης σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια επιπλέει μαζί με τα αυγά του και σε μερικές περιπτώσεις κυριολεκτικά κάθεται επάνω τους.

 blobfish, ένα από τα πιο παράξενα ζώα
Πηγή εικόνας: www.lonelyplanet.com

Star-nosed mole

Το star-nosed mole κατατάσσεται, παρά την παράξενη μύτη του, σε ένα είδος τυφλοπόντικα. Βέβαια με την πρώτη ματιά μοιάζει με αστερία. Συνήθως ζει σε περιοχές κάτω από τη γη και τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα, υδρόβια έντομα και σκουλήκια.

Θεωρείται καλός κολυμβητής και αναζητά την τροφή του στον πάτο λιμνών και χειμάρρων. Ακριβώς όπως κάνουν οι τυφλοπόντικες, τα ζώα αυτά σκάβουν στα ρηχά τούνελ για να βρουν την τροφή τους. Τα τούνελ αυτά πιθανόν να επεκταθούν κάτω από το νερό διαφόρων ποταμών. Τα ρινικά του πλοκάμια είναι καλυμμένα με περίπου εκατό χιλιάδες αισθητήρες που προστατεύουν το ζώο και το βοηθούν στην αναζήτηση της τροφής του. Αυτά τα ρινικά πλοκάμια δημιουργούνται με αξιοπερίεργο τρόπο αφού κατά τη γέννηση του ζώου η μορφή τους είναι απλώς ένα πρήξιμο στο πρόσωπο. Αργότερα το πρήξιμο ανοίγει σαν αστέρι γύρω από τη μύτη του. Αυτό το ζώο μπορείτε να το συναντήσετε  στον ανατολικό Καναδά και στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζώα Star-nosed mole
Πηγή εικόνας: www.parapolitika.gr

Χελώνα Matamata

Σύμφωνα με  τους ντόπιους Νοτιαμερικανούς «mata mata» σημαίνει «σκοτώνω». Η χελώνα matamata έχει βάρος 12 κιλά και  τρέφεται με ψάρια και είναι ακόμα από τα πιο παράξενα ζώα του πλανήτη μας. Δεν διακρίνεται για το κολύμπι της γι’ αυτό και ο τρόπος που τρέφεται γίνεται με τρικ. Παγιδεύει το θήραμά της, μιμούμενη πέτρες, φύλλα ή το εξόγκωμα ενός νεκρού ζώου.

Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας αυτά τα ζώα θα έλεγε κανείς ότι δεν διακρίνονται ούτε για την ομορφιά ούτε για την αθωότητά τους. Αντίθετα με τις περισσότερες χελώνες που μοιάζουν ακίνδυνες και αβλαβείς, η συγκεκριμένη αποτελεί εξαίρεση. Αυτές οι προϊστορικές χελώνες του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής διαθέτουν μακρύ λαιμό σαν φιδιού. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επιτρέπει να εκτείνεται για να συλλαμβάνει τη λεία της. Επίσης ακόμα ένα χαρακτηριστικό που της επιτρέπει να συλλαμβάνει το θήραμά της με ευκολία είναι τα σουβλερά της δόντια. Από αυτά δεν γλιτώνουν εύκολα διάφορα ασπόνδυλα, ψάρια, ερπετά ακόμα και πουλιά του νερού. Τέλος η matamata έχει ονομαστεί από τους βιολόγους ως η πιο αλλόκοτη χελώνα του κόσμου.

Ζώα Χελώνα matamata
Πηγή εικόνας: www.reddit.com

Red-Lipped Batfish

Αυτό το παράξενο ζώο ονομάζεται red-lipped Batfish ή αλλιώς το ψάρι που φοράει κραγιόν. Πρόκειται για ψάρι που διακρίνεται για την ικανότητά του στο κολύμπι. Χρησιμοποιώντας τα θωρακικά του πτερύγια περπατά στην άμμο του βυθού και μπορεί να σέρνεται με ευκολία ανάμεσα στους βράχους. Η κατοικία του βρίσκεται κυρίως στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλά και στις ακτές της Κόστα Ρίκα. Τρέφεται και συντηρείται με πλαγκτόν αλλά και με μικρά θαλάσσια είδη ψαριού.

Η εμφάνισή του είναι αυτή που θα σου τραβήξει την προσοχή. Πιστεύεται επίσης ότι με την έκθεση των χειλιών του προκαλεί σεξουαλική ένταση στο είδος αυτού του ψαριού. Το συγκεκριμένο ψάρι θεωρείται σπάνιο είδος. Επίσης όπως είναι προφανές αποτελεί ένα αγαπημένο φωτογραφικό υλικό για τους υποβρύχιους φωτογράφους.

Ζώα red lipped batfish
Πηγή εικόνας: www.sciencefocus.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Τα πιο περίεργα ζώα του πλανήτη, ανακτήθηκε από www.newsbeast.gr,τελευταία επίσκεψη 7/3/2021
  2. Red-lipped batfish, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 7/3/2021

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;