Γιγαντιαίο πάντα, η αιλουρόποδη αρκούδα

Γιγαντιαίο πάντα
Πηγή εικόνας: www.newyorker.com

Τα κύρια χαρακτηριστικά

Τα αξιολάτρευτα γιγαντιαία πάντα αποτελούν διαδεδομένο σύμβολο της κινεζικής κουλτούρας. Επίσης έχουν συνδεθεί με την ευρύτερη έννοια της προστασίας της άγριας πανίδας. Συνήθως τα συναντάς στην Κεντροδυτική και Νοτιοδυτική Κίνα.

Το χαρακτηριστικό που τα προσδιορίζει είναι οι μαύρες κηλίδες γύρω από τα μάτια του, τα αφτιά του και κατά μήκος του στρόγγυλου σώματός του. Τα ενήλικα πάντα έχουν μήκος που κυμαίνεται από 1,5 έως 1,8 μέτρα -συμπεριλαμβανομένης της ουράς η οποία έχει μήκος περίπου 13 εκ.- και ύψος 60-90 εκ. ως τους ώμους. Τα αρσενικά μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 160 κιλά. Τα θηλυκά (είναι γενικά 10-20% μικρότερα από τα αρσενικά) μπορεί να ζυγίζουν μόνο 75 κιλά αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 125 κιλά. Το μέσο βάρος ενός ενήλικου πάντα είναι 100-115 κιλά.

Η συμπεριφορά

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι επιστήμονες πήγαν για πρώτη φορά να μελετήσουν το Γιγάντιο πάντα στη φύση. Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα ζώα έτειναν να σημαδεύουν το περιβάλλον τους (δέντρα, θάμνους κτλ.) με ούρα. Σύμφωνα με τον κ. Νίκολς, χημικοί που έλαβαν μέρος στις μελέτες για το ιδιαίτερο σύστημα επικοινωνίας των όμορφων ζώων, ανέλυσαν τα χημικά συστατικά που αναδύονταν από διαφορετικά σημεία της γούνας των Πάντα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στα μαύρα τους αφτάκια έφεραν τα ίδια χημικά που εντοπίζονταν στα ούρα τους. Παρακολουθώντας τις συνήθειές τους ανακάλυψαν ότι με τα μπροστινά τους πόδια μεταφέρουν τα ούρα στα αφτιά τους. Είδαν ακόμη ότι ακριβώς λόγω της συγκεκριμένης τεχνικής, δεν τρίβουν ποτέ τα μάτια τους με το κάτω μέρος της πατούσας τους, αλλά με το επάνω. Άλλη μια διακριτή διαφορά είναι ότι είναι κατεξοχήν μοναχικά ζώα καθώς ζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους απομονωμένα από τα υπόλοιπα.

γιγαντιαίο πάντα
Πηγή εικόνας: www.lonelyplanet.com

Η διατροφή

Παρά τη συστηματική ταξινόμησή του ως σαρκοφάγο, η διατροφή του γιγαντιαίου πάντα είναι κατά κύριο λόγο χορτοφαγική και αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μπαμπού. Ωστόσο έχει το πεπτικό σύστημα των σαρκοφάγων. Όπως ακριβώς και άλλα ειδικά γονίδια των σαρκοφάγων, παίρνει λίγη ενέργεια και λίγες πρωτεΐνες από την κατανάλωση μπαμπού. Το μέσο γιγαντιαίο πάντα τρώει περίπου 9-14 κ. βλαστούς μπαμπού την ημέρα. Τα πάντα τρώνε οποιοδήποτε από τα 25 είδη μπαμπού στη φύση, όπως τα είδη Forgesia dracocephala και Forgesia rufa. Επειδή η διατροφή τους είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικό να κρατά το πεπτικό του σύστημα γεμάτο. Επειδή όλα τα μπαμπού ενός είδους ανθίζουν, πεθαίνουν και ξαναφυτρώνουν συγχρόνως, το κάθε ζώο μπορεί να έχει τελικά στη διάθεσή του, εντός της περιοχής του, μόνο 2 είδη για να μην λιμοκτονήσει. Η περιορισμένη πρόσληψη ενέργειας που του επιβάλλει η διατροφή του έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά του. Το γιγαντιαίο πάντα τείνει να περιορίζει τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις και να αποφεύγει τα επικλινή εδάφη για να περιορίσει τις ενεργειακές του δαπάνες.

Το Πάντα απειλείται από την κλιματική αλλαγή

Τα τελευταία στοιχεία επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής στην Κίνα απειλεί τη διατροφή των πάντα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν λόγω της κλιματικής αλλαγής τείνουν να εξαφανίζουν την αποκλειστικά μοναδική τροφή τους, τα μπαμπού. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι διαρκώς αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Κίνα θα αφανίσουν τα μπαμπού τον επόμενο αιώνα με αποτέλεσμα να αφανιστούν τα γιγαντιαία πάντα, που ήδη απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση λόγω του μικρού πληθυσμού τους που έχει απομείνει. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μόνη λύση είναι να μετακινηθούν τα μπαμπού σε νέους οικότοπους. Δηλαδή σε υψηλότερα υψόμετρα ώστε να επιβιώσουν και αυτά και τα γιγάντια πάντα. Ωστόσο αν αυτό το σχέδιο καθυστερήσει ίσως ο αφανισμός τους να είναι μονόδρομος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Τα πάντα για τα Πάντα, ανακτήθηκε από www.tovima.gr, τελευταία επίσκεψη 16/3/2021
  2. Γιγαντιαίο πάντα, el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 16/3/2021
  3. Η κλιματική αλλαγή απειλεί και τα γιγάντια πάντα με εξαφάνιση, ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr, τελευταία επίσκεψη 16/3/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;