Εσύ τι ξέρεις για τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα;

Χελώνα καρέτα καρέτα
Πηγή εικόνας: www.kefaloniapress.gr

Τα κύρια χαρακτηριστικά της

Η χελώνα καρέτα καρέτα είναι είδος θαλάσσιας χελώνας με παγκόσμια κατανομή. Ανήκει στην οικογένεια Cheloniidae. Οι χελώνες αυτές έχουν, κατά μέσο όρο μήκος 90 cm. Μια ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 kg, ενώ υπάρχουν καταγραφές που ξεπερνούν τα 450 kg. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το χέλυο είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Μέχρι να ενηλικιωθεί η χελώνα δεν είναι ορατές οι φυλετικές της διαφορές. Τρέφεται με τσούχτρες, καλαμάρια, χταπόδια και θαλάσσια φυτά. Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Καρέτα-καρέτα στη Μεσόγειο

Η καρέτα καρέτα είναι το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας της Μεσογείου που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Τη συναντάμε στη Ζάκυνθο, την Κρήτη, τη Ρόδο και την Πελοπόννησο. Στην Ελλάδα η πιο δημοφιλής περιοχή φωλιάσματος κατά μήκος της Μεσογείου είναι οι ακτές της Ζακύνθου (Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου) με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως. Η καρέτα καρέτα περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη θάλασσα και σε εκβολές ποταμών, με τα θηλυκά να βγαίνουν μόνο για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά.

Καρέτα καρέτα χελώνα
Πηγή εικόνας: www.npress.gr

Η αναπαραγωγή τους

Η καρέτα καρέτα έχει αργό ρυθμό αναπαραγωγής: τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών. Φθάνει στην αναπαραγωγική της ωριμότητα σε ηλικία 17-33 ετών με διάρκεια ζωής 47-67 χρόνια. Η περίοδος ζευγαρώματος διαρκεί περισσότερες από έξι εβδομάδες. Σε αντίθεση με άλλες θαλάσσιες χελώνες, το ζευγάρωμα δεν λαμβάνει χώρα κοντά στις περιοχές αναπαραγωγής, αλλά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης τους προς τους τόπους αναπαραγωγής. Το θηλυκό με μέσο όρο τέσσερις φωλιές αυγών, η κάθε μία περιλαμβάνει περίπου 100 αυγά. Στη συνέχεια σταματά η αναπαραγωγή της για 2 με 3 χρόνια.

Νεογέννητα καρέτα καρέτα
Πηγή εικόνας: www.patrasevents.gr

Είδος υπό εξαφάνιση

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι πανάρχαια ζώα. Υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων κι όμως τώρα κοντεύουν να εξαφανιστούν. Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Ένας τεράστιος παράγοντας που επηρεάζει τη διαβίωση και την επιβίωση της θαλάσσιας χελώνας είναι η μόλυνση των θαλασσών από πλαστικά είδη. Επίσης ο παρατημένος και εν χρήσει αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών.

Αιτία της εξαφάνισης τους θα μπορούσε να είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις χελώνες για τροφή. Επίσης το λίπος τους χρησιμοποιείται για την κατασκευή σαπουνιών και καλλυντικών. Ένας ακόμη λόγος  που συμβάλει στον κίνδυνο εξαφάνισης της θαλάσσιας χελώνας είναι η κατασκευή αξεσουάρ. Από το καβούκι τους φτιάχνουν χτένες, βούρτσες, σκελετούς γυαλιών, κουμπιά ακόμα και κοσμήματα. Ακόμα, οι άνθρωποι συνηθίζουν να σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες για να τις ταριχεύσουν και να τις κρεμάσουν σαν διακοσμητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρέτα καρέτα τρώει πλαστική σακούλα
Ένας τεράστιος παράγοντας που επηρεάζει την διαβίωση και την επιβίωση της θαλάσσιας χελώνας είναι η μόλυνση των θαλασσών από πλαστικά είδη. | Πηγή εικόνας : www.businessdaily.gr

Προσπάθειες προστασίας της καρέτα-καρέτα

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν γενικότερη συνεργασία, δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες. Σε αυτά τα πλαίσια, το 1983 συστάθηκε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη, την προστασία και την περίθαλψη των χελωνών καρέτα καρέτα, καθώς και τη διαχείριση των οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες ελληνικές παραλίες ωοτοκίας τους.

Σήμερα υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τις θαλάσσιες χελώνες και απαγορεύουν το εμπόριο των προϊόντων που προέρχονται από αυτές. Στη χώρα μας απαγορεύεται η αλιεία, η κακοποίηση και η ταρίχευση της θαλάσσιας χελώνας. Δυστυχώς όμως δεν υπακούν όλοι στους νόμους.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Η χελώνα καρέτα-καρέτα, ανακτήθηκε από www.carettacaretta.weebly.com, τελευταία επίσκεψη 13/1/2021
  2. Caretta Caretta, ανακτήθηκε από www.wikipedia.gr, τελευταία επίσκεψη 13/1/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;