Αϊντάχο: Λύκοι δολοφονούνται αδιάκριτα και απροκάληπτα

γκρι λύκοι
Πηγή εικόνας: www.nhonews.com

Οι γκρίζοι λύκοι είναι κυνοειδή ζώα και μπορεί να τους συναντήσει κανείς στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Ο παγκόσμιος πληθυσμός τους εκτιμάται ότι ήταν 300.000 το 2003. Στην Αμερική συγκεκριμένα, στις αρχές του 2021 η κυβέρνηση Τραμπ τους αφαίρεσε από την κατηγορία των απειλούμενων ειδών. Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, στις 27 Απριλίου εγκρίθηκε από τη Γερουσία του Αϊντάχο ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει τη δολοφονία μέχρι και του 90% του πληθυσμού των γκρίζων λύκων στη περιοχή, με 58 ψήφους υπέρ και 11 κατά.

Αιτίες του νομοσχεδίου και τα προβλήματα που προκαλούν οι λύκοι

Σύμφωνα με τη νέα αυτή νομοθεσία, η κυβέρνηση θα προσλάβει εξωτερικούς συνεργάτες με σκοπό να μειώσουν τους λύκους στους 150 στην έκταση της πολιτείας. Αιτίες αυτού του σχεδίου μαζικής δολοφονίας των λύκων αποτελούν οι επιθέσεις σε κτηνοτροφία βοοειδών και η μείωση ελαφιών και αλκών. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν πως ο νόμος αυτός προωθείται και επιδοκιμάζεται από κτηνοτρόφους και κυνηγούς. Οι ιδιώτες θα μπορούν να δολοφονήσουν τους λύκους σχεδόν με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου και του πυροβολισμού από αεροπλάνα, ελικόπτερα, ATV και μηχανήματα χιονιού. Το κράτος για την εφαρμογή του σχεδίου θα διαθέσει στο Wolf Control Fund 190.000 δολάρια, επιπρόσθετα στα ετήσια 300.000, που έχουν δοθεί παλαιότερα για παρόμοιες ενέργειες. Ενέργειες σαν αυτές, όπου κυνηγοί στο Αϊντάχο νόμιμα δολοφονούσαν 500 λύκους ετησίως, ώστε ο διαχειριζόμενος πληθυσμός να παραμείνει κοντά στους 1.500.

Πηγή εικόνας: www.animal.sandiegozoo.org

Ο ρόλος των λύκων στο οικοσύστημα

Παρά τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών του νομοσχεδίου, οι λύκοι όπως κάθε ζώο στη φύση, λειτουργούν ως εξισορροπητικοί μηχανισμοί με πολλές επιστημονικές έρευνες να το επιβεβαιώνουν. Ξέρουμε ότι οι λύκοι βοηθούν το τοπικό οικοσύστημα να διατηρεί υγιή επίπεδα μεταξύ των πληθυσμών των διαφόρων ειδών και ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας. Η έρευνα στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone μάλιστα, απέδειξε πως οι λύκοι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των κοπαδιών αλκών μειώνοντας τις ασθένειες και δημιουργώντας πιο ανθεκτικούς πληθυσμούς. Επιχείρημα των υποστηρικτών αποτελεί επίσης, το ζήτημα των επιθέσεων στην κτηνοτροφία. Το επιχείρημα αυτό ωστόσο, είναι αβάσιμο. Το 2020, καταγράφηκαν μόνο 102 θανάτοι βοοειδών και προβάτων από επιθέσεις λύκων, σύμφωνα με κρατικούς ερευνητές. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1 στα 28.000 από τα συνολικά 2,8 εκατομμύρια βοοειδή και πρόβατα της πολιτείας.

κυνήγι λύκων
Πηγή εικόνας: www.onlinehuntingauctions.com

Είναι φανερό λοιπόν πως η αιτιολόγηση της εφαρμογής ενός τέτοιου νομοσχεδίου δεν αντιστοιχεί στη πραγματικότητα. Η ισχύς του θα θέσει σε κίνδυνο το τοπικό οικοσύστημα, τους ντόπιους και άλλα ζώα που μπορεί να τραυματιστούν από τις παγίδες. Ο μαζικός αφανισμός ενός ολόκληρου είδους είναι άκρως ανήθικος και μη βιώσιμος. Ενέργειες σαν κι αυτές έχουν συνήθως οικονομικά κίνητρα καθώς με τον αποδεκατισμό των λύκων θα αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα οι πληθυσμοί ελαφιών και αλκών. Η αύξηση αυτή σημαίνει και αύξηση της κυνηγητικής λείας. Θα πάψει ο ανταγωνισμός μεταξύ κυνηγών και λύκων. Για ακόμη μία φορά ο άνθρωπος προσπαθεί με βίαιο τρόπο να επιβληθεί στη φύση και να την πληγώσει ανεπανόρθωτα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Lawsuit Challenges Trump Administration Over Gray Wolf Delisting, ανακτήθηκε από biologicaldiversity.com, τελευταία επίσκεψη 4/5/2021
  2. Idaho bill aims to kill up to 90 percent of state’s wolves, ανακτήθηκε από nationalgeographic.com, τελευταία επίσκεψη 4/5/2021
  3. Bill to kill up to 90% of Idaho wolves heads to governor, ανακτήθηκε από apnews.com, τελευταία επίσκεψη 4/5/2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη Ανδρονικίδου

Είμαι η Δανάη, φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ηθικός και βιώσιμος τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;