9+1 φυτά με αγκάθια που θαυμάζεις αλλά δεν θες να ακουμπήσεις

ευφορμπία ένα ακόμη φυτό με αγκάθια
www.mistikakipou.gr


Τα αγκάθια αποτελούν έναν από τους βασικότερους μηχανισμούς προστασίας των φυτών. Πρόκειται είτε για αιχμηρά στελέχη της επιδερμίδας του ίδιου του φυτού, είτε για σκληρά κομμάτια-όργανα του φυτού που το προστατεύουν. Η πλειονότητα των φυτών που καταναλώνονται από άγρια ζώα τείνουν να αναπτύσσουν τον μηχανισμό αυτό ώστε να τα αποτρέπουν. Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παλιότερα, και κυρίως στα αγροτικά σπίτια, χρησιμοποιούνταν ευρέως ακανθώδη φυτά προκειμένου να αποθαρρυνθούν επίδοξοι ληστές και ζώα.

Παρακάτω, θα συναντήσουμε μερικά από τα πιο γνωστά φυτά και δέντρα που φιλοξενούν ιδιαίτερα….αφιλόξενα αγκαθάκια στο σώμα τους. Πολλά από αυτά, μας προσφέρουν μια σπάνια ομορφιά, και καλό θα ήταν, αν ποτέ τα δούμε από κοντά -καθώς δεν βρίσκονται όλα στη χώρα μας- να μην τα πλησιάσουμε και πολύ!

Honey locust

Ας ξεκινήσουμε με το honey locust ( ή αλλιώς γλεδίτσια ή τριάκανθος). Το φυλλοβόλο δέντρο της Βορείου Αμερικής, φημίζεται για τα αγκάθια των 6 ιντσών που φιλοξενεί πάνω του. Μάλιστα, τα αγκάθια αυτά, αναπτύχθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, για να προστατευτεί το δέντρο από επιθέσεις προϊστορικών ζώων.

Honey locust
Πηγή εικόνας: www.treeutah.org

Κάκτοι

Σίγουρα θα έχουμε αναρωτηθεί γιατί οι κάκτοι -ένα από τα πιο πι γνωστά φυτά με αγκάθια που ξερουμε- που συναντούμε στην έρημο, έχουν τόσα πολλά αγκάθια. Είναι απλό. Τα αγκάθια ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του φυτού παγιδεύοντας στην ουσία ένα στρώμα αέρα, ενώ ταυτόχρονα του παρέχουν σκιά, διευκολύνοντας την προσαρμογή του σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως αυτές του οικοσυστήματος μιας ερήμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάκτοι
Πηγή εικόνας: www.tripsavvy.com

Ακακία

Τα δέντρα ακακίας, τα συναντάμε περισσότερο στα εδάφη της Αυστραλίας και της Αφρικής. Το ιδιαίτερο με την ακακία, είναι ότι τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, κυρίως στην Αίγυπτο.

Ελαιόπρινος

Όλοι έχουμε διακοσμήσει έστω μία φορά το σπίτι μας με ελαιόπρινο (holly). Τα όμορφα, μικρά κόκκινα φρουτάκια του, τα οποία έχουμε συνδέσει με την εικόνα ενός χριστουγεννιάτικου σκηνικού, συνοδεύονται από τρία με πέντε αγκαθάκια σε κάθε του πλευρά. Σύμφωνα με παραδόσεις ο ίληξ -όπως αλλιώς αποκαλείται το φυτό- έχει χρησιμοποιηθεί από τους ειδωλολάτρες με σκοπό τη δίωξη των κακών πνευμάτων αλλά και τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου.

φυτά με αγκάθια
Πηγή εικόνας: www.wall.alphacoders.com

Solanum pyracanthum

Στα τροπικά νησιά πλησίον του Ινδικού Ωκεανού, θα συναντήσουμε το solanum pyracanthum (ή αλλιώς την ντομάτα πορσελάνης), ένα ακόμα από τα πολλά φυτά με αγκάθια που δεν ξέρεις. Ο αειθαλής αυτός θάμνος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός στην όψη, αλλά και τρομακτικός παράλληλα, εξαιτίας της παρουσίας πληθώρας αιχμηρών αγκαθιών, ακριβώς πάνω στα φύλλα του.

Πυράκανθος

Όσο λαμπερό και να μας φαίνεται το κατακόκκινο χρώμα των φρούτων του πυράκανθου, μάλλον δεν ενδείκνυται για την αυλή μας, καθώς ανάμεσά τους εντοπίζονται πολλά πολλά μικρά αγκάθια, ενώ είναι δυνατό να ψηλώσει μέχρι και τρία μέτρα.

πυράκανθος
Πηγή εικόνας: www.melissomania.gr

Μαύρο Βατόμουρο

Η αλήθεια είναι, ότι το μαύρο βατόμουρο (blackberry) δεν είναι τόσο εντυπωσιακό στην όψη καθώς αποτελείται σχεδόν μόνο από αγκάθια και φύλλα. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική πρόσθετη πινελιά σε μια πλούσια σαλάτα!

Οριζοντιόκλαδη άρκευθος

Η Οριζοντιόκλαδη άρκευθος (juniperus horizontalis) συναντάται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Το εντυπωσιακό με τον θάμνο αυτό είναι το γεγονός ότι τείνει να αναπτύσσεται προς τα έξω, και όχι προς τα πάνω κατά το σύνηθες. Το αποτέλεσμα; Ένας τοίχος από αγκάθια!

Κινέζικο jujube

Το κινέζικο jujube (ή αλλιώς κινέζικη ημερομηνία), είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με πολλά ακανθώδη κλαδιά, το οποίο παρέχει αφθονία καρπών. Το ιδιαίτερο είναι πως όσο περισσότερο αναπτύσσεται, τόσο λιγότερο ακανθώδες γίνεται. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ήταν πολύ φρόνιμο να το αγγίξουμε!

φυτά με αγκάθια
Πηγή εικόνας: www.edutopia.org

Τριανταφυλλιά

Με την εμφάνισή τους να χρονολογείται στην εποχή του Μεσαίωνα, τα τριαντάφυλλα, ίσως είναι από τα ομορφότερα και πιο γοητευτικά φυτά με αγκάθια. Η υπέροχη μυρωδιά τους και οι ποικίλες αποχρώσεις που χαρίζουν στη φύση και σε εμάς, δεν επιτρέπουν στα άγρια αγκάθια τους να μετριάσουν τον θαυμασμό μας απέναντι σε αυτά.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. 23 Of the Best Defensive Plants For Home Security, ανακτήθηκε από www.gardenerpath.com, τελευταία επίσκεψη 9/3/2021
  2. Names of Plants With Thorns, ανακτήθηκε από www.sciencing.com, τελευταία επίσκεψη 9/3/2021
  3. Why Do Cacti Have Spines?, ανακτήθηκε από www.smartgardenguide.com, τελευταία επίσκεψη 9/3/2021
  4. Interesting Plant Defenses, ανακτήθηκε από www.gardeningknwhow, τελευταία επίσκεψη 9/3/2021
  5. 9 Plant Defense Mechanisms, ανακτήθηκε από www.britannica.com, τελευταία επίσκεψη 9/3/2021
  6. The 11 Prickliests Plants On The Planet, ανακτήθηκε από www.popularmechanics.com, τελευταία επίσκεψη 9/3/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;