8 πιο τολμηρά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την κλιματική αλλαγή

κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.ordinaryandhappy.com

Στο παρελθόν έχουμε συζητήσει πολλές φορές συμβουλές και tips για το πως μπορούμε εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε δράση για την κλιματική αλλαγή. Οι συμβουλές αυτές συμπεριλαμβάνουν την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, eco-friendly προϊόντα, οικολογικές σακούλες και τσάντες, ψηφιοποίηση των διαδικασιών, μείωση χρήσης του αυτοκινήτου μας και άλλα. Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε 8 πράγματα που μπορείς να κάνεις για την κλιματική αλλαγή, αν είσαι από τους πιο τολμηρούς.

#1 Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί

Αναζήτησε τους τοπικούς σύμβουλους και τον δήμαρχο της πόλης σου, και βρες τον καλύτερο τρόπο για να επικοινωνήσεις μαζί τους. Πες τους τη γνώμη σου για την κλιματική αλλαγή και τις ιδέες σου. Μια πόλη, είναι βιώσιμη όταν υπάρχουν πράσινοι δρόμοι, υποδομές για ποδηλατοδρόμο, σωστή ανακύκλωση και διαχείριση των αποβλήτων, καλή ποιότητα του αέρα, και έξυπνα σπίτια.

Μπορείς επίσης να πάρεις μέρος σε περιβαλλοντικά κινήματα και εκστρατείες, όπως είναι το Fridays for Future, Extinction Rebellion, Youth Strike 4 Climate και άλλα. Μπορείς να πάρεις μέρος σε αυτά τα κινήματα και online λόγω των τελευταίων συνθηκών.

#2 Φάε λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και ειδικά το κόκκινο κρέας. Αν μειώσεις σε μεγάλο βαθμό τις ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών που καταναλώνεις, θα μειώσεις σημαντικά το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Επιπλέον, αν αλλάξεις τη διατροφή σου σε μια πιο υγιεινή διατροφή, βασισμένη στα φυτά, οι θετικές επιπτώσεις για την υγεία και το σώμα σου είναι πολλές. Πρόκειται δηλαδή για μια συμφωνία που θα κάνεις με τον εαυτό σου, από την οποία κερδίζεις και εσύ και το περιβάλλον.

Καλό θα ήταν να διαλέγεις οργανικά και τοπικά προϊόντα (καθώς μέρος του διοξειδίου του άνθρακα των προϊόντων προέρχεται από τη μεταφορά τους). Τέλος, μπορείς να ψάξεις και συμβουλές για να γίνεις χορτοφάγος, και να το κάνεις με επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.boisestatepublicradio.org

#3 Μείωσε τις πτήσεις σου

Να κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις για την κλιματική αλλαγή! Αν πρόκειται να πετάξεις για δουλειά, προτίμησε τις διαδικτυακές συναντήσεις όταν έχεις τη δυνατότητα. Αν πρόκειται για ένα ενδοχώριο ταξίδι, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις το λεωφορείο ή το τραίνο. Αν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής, πάντα χρησιμοποίησε το economy class, καθώς κατά μέσο όρο οι επιβάτες του business class έχουν 3 φορές μεγαλύτερο αποτύπωμα σύμφωνα με έρευνα.

Επίσης, με την πλατφόρμα του Myclimate, μπορείς να παρακολουθείς τις εκπομπές των πτήσεων σου, και να τις συγκρίνεις με τις μέγιστες ποσότητες εκπομπών που πρέπει να παράγει ένα άτομο. Στη πλατφόρμα αυτή μπορείς επίσης να μετρήσεις το αποτύπωμα των άλλων μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιείς καθώς και το αποτύπωμα του σπιτιού σου. Είναι ένας τρόπος να μάθεις με νούμερα πόσο εσύ επηρεάζεις την κλιματική αλλαγή.

#4 Βεβαιώσου ότι το σπίτι σου είναι ενεργειακά αποδοτικό

Σβήσε τα φώτα και απενεργοποίησε τις συσκευές όταν δεν τις χρειάζεσαι. Κατέβασε τη θέρμανση στο σπίτι σου κατά 1-2 βαθμούς. Αντικατέστησε τους λαμπτήρες με LED ή άλλα φώτα χαμηλής ενέργειας. Κάνε απλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείς το ζεστό νερό, όπως αγοράζοντας μια κεφαλή ντους υψηλής απόδοσης. Έλεγξε επίσης ότι το σπίτι σας έχει τη σωστή μόνωση. Επένδυσε στις εναλλακτικές πηγές ενέργειες, μπορεί να σας αποταμιεύσει και χρήματα.

#5 Μείωσε την κατανάλωση και τα απόβλητά σου

Προσπάθησε να μην αγοράζεις περισσότερα από όσο χρειάζεσαι, να αποφεύγεις τη γρήγορη μόδα, να διαλέγεις οικολογικά προϊόντα, να επιδιορθώνεις και να επαναχρησιμοποιείς. Επίσης, μπορείς να δωρίζεις σε φιλανθρωπίες πράγματά σου, ή να τα πουλήσεις online. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό που μπορείς να κάνεις για την κλιματική αλλαγή είναι να διαλέξεις προϊόντα που δεν χρησιμοποιούν πολλές συσκευασίες. Σε γενικές, γραμμές, ακολούθησε ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Μπορείς να τα καταφέρεις!

Εστίασε στις απλές χαρές της ζωής: να περνάς χρόνο στη φύση, χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν. Αυτά θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο από το να αγοράζεις και να καταναλώνεις.

κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.medium.com

#6 Ξεκίνησε μια συζήτηση

Μπορείς να βοηθήσεις φίλους, γνωστούς, συναδέλφους και συγγενείς σου να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής. Πολλοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν κάτι μέχρι να το ακούσουν από κάποιον που εμπιστεύονται και εκτιμούν. Έτσι, μια συζήτηση που θα κάνεις, μπορεί να ωφελήσει περισσότερο από όσο νομίζεις.

Οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της μπορεί να γίνει εποικοδομητική και επιμορφωτική. Παράλληλα, το CliMate μπορεί να σε βοηθήσει να συνομιλείς και να βρεις κοινό έδαφος με αρνητές της κλιματικής αλλαγής ή να σε βοηθήσει στο πως να προσεγγίσεις μία τέτοια συζήτηση.

#7 Car-sharing και car-pooling

Το car-sharing είναι μία εύκολη λύση μετακίνησης μέσα στην πόλη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου, καθώς και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η ορολογία car-sharing χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση στην οποία ένα αυτοκίνητο μπορεί να μοιράζεται ανάμεσα σε πολλούς χρήστες. Αποτελεί μια από τις τελευταίες τάσεις στην αυτοκίνηση, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Συνολικά εντάσσεται στην ευρύτερη φιλοσοφία της διαμοιρασμένης οικονομίας, ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο τα περιουσιακά στοιχεία ή οι υπηρεσίες μοιράζονται μεταξύ ιδιωτών.

Car-pooling (συνεπιβατισμός) ονομάζεται η πρακτική κατά την οποία κάποιος που ταξιδεύει μόνος με το όχημά του, δέχεται και άλλους επιβάτες γνωστούς ή άγνωστους προς αυτόν, με σκοπό να μοιραστεί τα έξοδα χρήσης του οχήματος που προκύπτουν, όπως βενζίνη, πάρκινγκ, service, ανταλλακτικά και διόδια.

κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.tecnico.ulisboa.pt

#8 Ψήφισε πράσινα

Ψήφισε ηγέτες που παίρνουν την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά. Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, τοπικοί σύμβουλοι, βουλευτές και πρόεδροι που θα κάνουν πράξεις τις δράσεις για την μείωση των εκπομπών και τη πράσινη ανάπτυξη στις πόλεις.

”Χρησιμοποίησε τη φωνή σου, χρησιμοποίησε τη ψήφο σου, χρησιμοποίησε την επιλογή σου.”

-Al Gore

 

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο

  1. 9 things you can do about climate change, ανακτήθηκε από www.ac.uk, τελευταία επίσκεψη 5/1/2021
  2. Top 10 things you can do about climate change, ανακτήθηκε από www.davidsuzuki.org, τελευταία επίσκεψη 5/1/2021
  3. Συνεπιβατισμός, ανακτήθηκε από wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 5/1/2021
  4. Τι είναι και πως λειτουργεί το Car-Sharing, ανακτήθηκε από www.autotriti.gr, τελευταία επίσκεψη 5/1/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;