7+2 green startups που έχουν αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα

green start ups
Πηγή εικόνας: www.ecorner.stanford.edu

Green startups λοιπόν! Ή στα ελληνικά, πράσινες νεοφυείς εταιρείες.

Για όποιον δεν ξέρει τι είναι μια startup, σύμφωνα με τον ορισμό της Wikipedia, είναι μία επιχείρηση ή προσωρινός οργανισμός που έχει στόχο να αναπτύξει ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο. Και τι είναι μία πράσινη startup; Είναι μία εταιρεία που θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης γενικότερα στο επίκεντρο της στρατηγικής της και συνίσταται στη θετική στάση της επιχείρησης απέναντι στην περιβαλλοντική προστασία, τόσο με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει, όσο και με τις διαδικασίες παραγωγής.

Ελληνικές green startups 

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να χτίσει ένα μεγάλο δίκτυο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, μέσα από το οποίο έχουν ιδρυθεί διάφορες startup εταιρείες και έχουν καταφέρει να «σηκώσουν» μεγάλα ποσά χρηματοδότησης. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εστιάσουμε στις πράσινες μόνο startup.

1. Cocoon Modules

Αυτή η startup κατασκευάζει χώρους στέγασης χρησιμοποιώντας κοντέινερ ως βασικό δομικό υλικό. Η φιλοσοφία τους βασίζεται στο φιλικό προς το περιβάλλον design, και ο πελάτης επωφελείται από την χαμηλή τιμή των υλικών, το μικρό διάστημα κατασκευής τους, την αντισεισμική τους συμπεριφορά, καθώς και τη δυνατότητα μετακίνησής τους.

green startups
Πηγή εικόνας: www.cocoonmodules.com

2. Phee

Η Phee χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα των φυκιών Podisonia Oceanica, τα οποία ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες στις ελληνικές ακτές, με σκοπό τη δημιουργία προϊόντων (αξεσουάρ, έπιπλα, εσωτερική διακόσμηση, συσκευασίες). Η εταιρεία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ένα εκ των οποίων είναι η καλύτερη ελληνική startup στο τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

green startups
Πηγή εικόνας: www.phee.com

Παγκόσμιες green startups

Και ήρθε η ώρα να βγούμε έξω από τα σύνορά μας και να δούμε τι έχουν καταφέρει και άλλες χώρες στον τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1. Arcadia

Με έδρα την Κολομβία, είναι μία startup που προσφέρει λογισμικό σε πελάτες για να βρουν τις καλύτερες επιλογές καθαρής ενέργειας με βάση την περιοχή που ζουν και τις διαθέσιμες επιλογές.

2. Crisp

Εταιρεία που προσπαθεί να μειώσει το φαινόμενο του food waste, παρέχοντας λογισμικό σε εστιατόρια και προμηθευτές τροφίμων για την πρόβλεψη της ζήτησης. Οι πελάτες εισάγουν όλες τις πληροφορίες και στη συνέχεια μέσω της ανάλυσης δεδομένων, εντοπίζονται τάσεις δίνοντας στους προμηθευτές ή τους λιανοπωλητές μια καλύτερη ιδέα για το πόση τροφή χρειάζεται σε μια δεδομένη τοποθεσία.

3. Industrial Psychology

Η startup αυτή ιδρύθηκε στην Αγγλία και ειδικεύεται στη φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία λυμάτων. Οι πελάτες της εταιρείας επιλέγουν αυτή τη startup για να μειώσουν τρέχοντα έξοδα, να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, να εξαλείψουν τη χρήση χημικών και να παράγουν πόρους βιομάζας.

4. Meatable

Αυτή η startup έχει ως στόχο να ικανοποιήσει την όρεξη των ανθρώπων για κρέας, χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον και τα ζώα. Πως το κάνει αυτό; Παίρνουν ένα δείγμα από μία άθικτη αγελάδα ή χοίρο, επαναλαμβάνουν τη φυσική διαδικασία της ανάπτυξης λίπους και μυών, αναμιγνύουν τα δύο αυτά συστατικά και παράγουν πραγματικό, χυμώδες, νόστιμο κρέας. Η διαφορά είναι ότι ενώ παίρνει 3 χρόνια για μια αγελάδα να αναπτυχθεί και να σφαγιαστεί, η διαδικασία αυτή παίρνει μόλις 3 εβδομάδες.

5. XD Consulting

Με έδρα το Cork της Ιρλανδίας, χρησιμοποιεί την ανάλυση δεδομένων για να πάρει τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ενεργειακά αποδοτικά αποτελέσματα για την αναβάθμιση ενός σπιτιού. Εκτός από την παροχή βοήθειας στους πελάτες για ανακαίνιση, η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής στο τομέας της βιωσιμότητας, και υποστήριξη στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

6. Freight Farms

Ιδρύθηκε το 2010 στη Βοστώνη και χρησιμοποιεί και αυτή ως βασικό μέσο το κοντέινερ. Ο λόγος αυτή τη φορά, είναι για να το μετατρέψει σε αυτόνομο αγρόκτημα. Επιτρέπει στους πελάτες να καλλιεργούν φρέσκα προϊόντα, ενώ επίσης μέσω της εφαρμογής ConnectTM δίνει τη δυνατότητα της εξ ’αποστάσεως παρακολούθησης, ελέγχοντας για παράδειγμα την υγρασία και τη θερμοκρασία.

7. WISErg

Εταιρεία υβριδικής τεχνολογίας που δίνει μια επαναστατική λύση για τη μετατροπή των αποβλήτων τροφίμων σε λίπασμα υψηλής ποιότητας. Η ύλη τροφίμων γίνεται ένα είδος υγρού υψηλής θρεπτικής ουσίας που μπορεί να μετατραπεί σε προϊόντα βιολογικής φροντίδας γκαζόν.

Υπάρχουν πολλές ακόμα green startups, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως είναι η κατασκευή και η γεωργία.

Αν θέλεις και εσύ να γίνεις ενεργός στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, ήρθε η ώρα να το αποδείξεις μέσα από την επιλογή των παραπάνω υπηρεσιών ή προϊόντων που προσφέρουν οι green startups.

Sustain the world    


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. 10 startups στην Ελλάδα που θα σου δώσουν έμπνευση, ανακτήθηκε από redbull.com, τελευταία επίσκεψη 20/10/2020
  2. TOP 10 ENVIRONMENTAL STARTUPS OF 2020, ανακτήθηκε απόcom, τελευταία επίσκεψη 20/10/2020
  3. The 10 Fastest Growing Green Startups in 2019, ανακτήθηκε από Investopedia.com, τελευταία επίσκεψη 20/10/2020
  4. Οδηγός πράσινης επιχειρηματικότητας, ΤΕΙ Σερρών, ανακτήθηκε από moke.teicm.gr, τελευταία επίσκεψη 20/10/20

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;