5 ζώα που εξαφανίστηκαν τον τελευταίο αιώνα

ζώα που εξαφανίστηκαν
Πηγή εικόνας: www.koutipandoras.gr

Παρακάτω ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε 5 ζώα που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη τον τελευταίο περίπου αιώνα. Η ρύπανση του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, το ανελέητο κυνήγι από λαθροθήρες αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν αρκετά είδη στον αφανισμό, ενώ πολλά είναι κι όσα αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της οριστικής εξαφάνισης.

1.Τίγρη της Ιάβας

Η τίγρη της Ιάβας ήταν ένα είδος τίγρης που ζούσε στην Ιάβα της Ινδονησίας έως το 1970-80. Η συγκεκριμένη τίγρης είχε βάρος περίπου 300 κιλά και έντονες μαύρες ρίγες οι οποίες μάλιστα παρουσίαζαν μεγάλη πυκνότητα. Καθοριστικό ρόλο στην εξαφάνιση του είδους αυτού έπαιξε η ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση των κατοίκων του νησιού της Ιάβας. Και αυτό γιατί όσο αριθμός των κατοίκων μεγάλωνε τόσο περισσότερες εκτάσεις του νησιού καλλιεργούνταν, αλλοιώνοντας έτσι το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι τίγρεις. Η τελευταία τίγρη της Ιάβας εθεάθη το 1972 ενώ υπήρχαν κάποιες φήμες ότι το ζώο υπήρχε έως τη δεκαετία του 80. Θεωρήθηκε επίσημα ως εξαφανισμένο είδος το 2003.

Πηγή εικόνας : www.catsg.org

2. Αίγαγρος των Πυρηναίων

Ο Αίγαγρος των Πυρηναίων αποτελεί μοναδική περίπτωση καθώς εξαφανίστηκε από τη Γη δύο φορές. Τα Πυρηναία όρη βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Σε αυτήν την οροσειρά κατοικούσε το συγκεκριμένο ζώο έως το 2000 όταν και εξαφανίστηκε για πρώτη φορά. Ωστόσο, ομάδα αποτελούμενη από Γάλλους και Ισπανούς ερευνητές προσπάθησε με τη μέθοδο κλωνοποίησης να αναβιώσει το είδος του αγριοκάτσικου των Πυρηναίων και παρά τις δυσκολίες ένα αγριοκάτσικο ήρθε στη ζωή στις 30 Ιουλίου του 2003. Ωστόσο, αμέσως έγινε αντιληπτό πως υπήρχε πρόβλημα στο αναπνευστικό του σύστημα με αποτέλεσμα 7 λεπτά αργότερα να ξεψυχήσει.

Πηγή εικόνας: www.thoughtco.com

 3. Μεταναστευτικό Περιστέρι

Το μεταναστευτικό περιστέρι ή αλλιώς άγριο περιστέρι είναι ένα από τα ζώα που εξαφανίστηκαν με βάναυσο και σκληρό τρόπο. Μέχρι πριν δύο αιώνες το περιστέρι αυτό κυριαρχούσε στη Βόρεια Αμερική κατοικώντας κυρίως γύρω από λίμνες. Ζούσαν σε τεράστια σμήνη και ο πληθυσμός τους εκτιμάται πως κυμαινόταν από 3 έως 5 δισεκατομμύρια. Πετούσαν πολύ καλά με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα και τρεφόντουσαν κυρίως με φρούτα και σπόρους. Τα μεταναστευτικά περιστέρια κυνηγήθηκαν μετά την άφιξη των Ευρωπαίων, ιδίως τον 19ο αιώνα. Το κρέας τους διατέθηκε στο εμπόριο ως φτηνό φαγητό, με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό περιστέρι να κυνηγηθεί μαζικά για πολλές δεκαετίες. Η Μάρθα, που θεωρείται το τελευταίο μεταναστευτικό περιστέρι, πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 1914 στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι.

Πηγή εικόνας: www.media.npr.org
Ήταν το πρώτο θηλαστικό που ανακάλυψαν οι Ισπανοί στον Νέο Κόσμο, όπως καταγράφηκε κατά το δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου, τον Αύγουστο του 1494. Η περιοχή εξάπλωσής της ήταν, όπως φαίνεται και από την ονομασία της, ολόκληρη η Καραϊβική αλλά και ο Κόλπος του Μεξικού. Τελευταία θέαση της φώκιας της Καραϊβικής έγινε το 1952 στον ύφαλο Σερανίλα, νότια της Τζαμάικας. Το ζώο δηλώθηκε επίσημα εξαφανισμένο στις 6 Ιουνίου του 2008. Θεωρείται πως η εξαφάνιση της συγκεκριμένης φώκιας οφείλεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς οι φώκιες θανατώνονταν μαζικά για το κρέας τους.
Πηγή εικόνας: www.dailyarticle.gr

5.Τίγρεις της Κασπίας

Οι τίγρεις της Κασπίας ζούσαν στην ανατολική Τουρκία, στον Καύκασο και γύρω από την Κασπία Θάλασσα, στην Κεντρική Ασία και στη δυτική Κίνα. Συνήθιζαν να κατοικούν σε αραιά δάση ενώ τα ίχνη τους άρχισαν να χάνονται μετά τη δεκαετία του 1950. Βασική αιτία της εξαφάνισής τους αποτελεί το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε από τις αρχές του 20ού αιώνα να σκοτώνει κάθε είδος θηρευτή. Υπολογίζεται μάλιστα πως κάθε χρόνο εκτελούσε περίπου 100 τίγρεις. Οι τίγρεις της Κασπίας κατατάσσονται στις μεγαλύτερες γάτες όλων των εποχών. Το μήκος τους πλησίαζε τα 3 μέτρα ενώ ζύγιζαν κάτι λιγότερο από 250 κιλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

τίγρης της Κασπίας
Πηγή εικόνας: www.grandnr.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. 20 Extinct Animals We’ve Lost in the Past 150 Years, ανακτήθηκε από www.popularmechanics.com, τελευταία επίσκεψη 27/6/2020
  2. Tigers: The Largest Cats in the World, ανακτήθηκε από www.livescience.com, τελευταία επίσκεψη 27/6/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Φωτίου

Σπουδάζω μαθηματικά στο Α.Π.Θ. . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με τον αθλητισμό ,τη μουσική και την ανάγνωση βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;