2020: Μια περιβαλλοντική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε

Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Μια (όχι και τόσο ευχάριστη) περιβαλλοντική ανασκόπηση του 2020 μιας και η χρονιά που πέρασε συνδέεται με πολλά γεγονότα, κυρίως άσχημα αλλά και μερικά -λίγα- θετικά. Η πανδημία του Covid-19 και τα αυστηρά lockdown, ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική που πυροδότησε πολλές διαδηλώσεις, η έκρηξη στη Βηρυτό, η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία, το Brexit στην Αγγλία, η εκλογή του Μπάιντεν, είναι μόνο μερικά από αυτά. Το 2020 έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η «χειρότερη χρονιά», και δεν μπορούμε να πούμε πως έχουν άδικο.

Όσο άσχημα είναι τα παραπάνω γεγονότα που κλόνισαν την ανθρωπότητα και άλλαξαν την καθημερινότητα όλων, άλλο τόσο είναι και αυτά που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση που βιώνουμε: πυρκαγιές, κυκλώνες και υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Ας δούμε αναλυτικά την περιβαλλοντική ανασκόπηση του 2020:

Ιανουάριος 2020

 • 13 Ιανουαρίου: Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα σχεδίασε μία πρόταση για να αποτρέψει τη μείωση της βιοποικιλότητας που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της ανθρωπότητας. Σχεδόν το ένα τρίτο των ωκεανών και της στεριάς θα πρέπει να προστατευθούν έως το τέλος της δεκαετίας.
 • Οι αυστραλιανές πυρκαγιές τον Ιανουάριο του 2020 ήταν έντονες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει τη βορειοανατολική Βικτώρια, το ανατολικό Γκίπσλαντ και τη νότια ακτή της ΝSW. Η κρίση στην πυρκαγιά της Αυστραλίας αναμένεται να συνεισφέρει έως και 2% στις ετήσιες αυξήσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, μια από τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του βρετανικού γραφείου Met, η συγκέντρωση αερίου αναμένεται να κορυφωθεί σε περισσότερα από 417 μέρη ανά εκατομμύριο τον Μάιο του 2020.
περιβαλλοντική ανασκόπηση
Πηγή εικόνας: www.energyin.gr
 • Η καταιγίδα Gloria στην Ισπανία σκοτώνει ανθρώπους, μπλοκάρει δρόμους και προκαλεί διακοπές ρεύματος και ζημιές σε παραλίες γύρω από τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες Νήσους.
 • Σεισμός 6.8 ρίχτερ σκοτώνει πάνω από 20 ανθρώπους στην Ανατολική Τουρκία.
 • Η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία υπερδιπλασιάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου μπορεί να επηρεάσει το κλίμα παγκοσμίως.
 • 21 Ιανουαρίου: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι τεχνητές ουσίες που καταστρέφουν το όζον (ODS) προκάλεσαν το μεγαλύτερο μερίδιο της υπερθέρμανσης της Αρκτικής, το ένα τρίτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και περίπου το ήμισυ της υπερθέρμανσης της Αρκτικής και της απώλειας πάγου στη θάλασσα από το 1955 έως το 2005.

Φεβρουάριος 2020

 • Η έκθεση JPMorgan Chase προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση απειλεί την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη αναλύοντας τους οικονομικούς κινδύνους της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο.
 • Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για τον αριθμό ακρίδων στην Ανατολική Αφρική.
 • Η ευρωπαϊκή καταιγίδα Ciara -γνωστή ως Sabine στη Γερμανία και την Ελβετία και ως Elsa στη Νορβηγία- σταματά την κυκλοφορία των αερομεταφορών και των τρένων σε πολλές χώρες λόγω της πολύ μεγάλης ταχύτητας του ανέμου. Η καταιγίδα Ciara βοήθησε να νικηθεί το υπερατλαντικό ρεκόρ πτήσεων από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε 4 ώρες και 56 λεπτά.
 • Εκατοντάδες περιουσίες πλημμύρισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη καταιγίδα Dennis. Η καταιγίδα έπληξε πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά και το Μεξικό, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Ολλανδία.

Μάιος 2020

 • Η διαρροή πετρελαίου στο Norilsk ξεκίνησε από μια δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου στο θερμικό εργοστάσιο της Norilsk-Taimyr (που ανήκει στην Nornickel), πλημμυρίζοντας τοπικά ποτάμια με 17.500 τόνους πετρελαίου. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Ιουνίου. Το περιστατικό έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στη σύγχρονη ρωσική ιστορία, μετά τη διαρροή του αγωγού Komi του 1994.
2020, περιβαλλοντική ανασκόπηση
Πηγή εικόνας: www.express.co.uk

Ιούνιος 2020

 • 8 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανού με θέμα «Καινοτομία για ένα πιο βιώσιμο ωκεανό».

Ιούλιος 2020

 • 25 Ιουλίου: Άλλη μια διαρροή πετρελαίου παράκτια του Pointe d’Esny, νότια του Μαυρίκιου. Εκτιμάται ότι 1.000 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στον ωκεανό και ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που υπήρξε ποτέ στον Μαυρίκιο.

Αύγουστος 2020

 • 22 Αυγούστου: Η παγκόσμια ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day), καθυστερεί για περισσότερο από 3 εβδομάδες λόγω του Covid-19. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτυπώματος ισχυρίζεται ότι η πανδημία είναι από μόνη της μια από τις εκδηλώσεις της «οικολογικής ανισορροπίας».
2020, περιβαλλοντική ανασκόπηση
Πηγή εικόνας: www.yeenet.eu

Σεπτέμβριος 2020

 • 8 Σεπτεμβρίου: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα κύματα θερμότητας συνέβαλαν περίπου στο 13% του συνόλου των θανάτων ανθρώπων σε χώρες της ΕΕ το 2012.
 • 10 Σεπτεμβρίου: Σύμφωνα με την έκθεση του Living Planet 2020, οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών μειώθηκαν κατά 68% από το 1970 έως το 2016.
 • Ο Σεπτέμβριος του 2020 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία «Κοπέρνικος» για την κλιματική αλλαγή, η οποία εκτίμησε ότι το 2020 ίσως τελικά να είναι πιο ζεστή χρονιά από το 2016.

Οκτώβριος 2020

 • 28 Οκτωβρίου: Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι βρίσκουν κοραλλιογενή ύφαλο ύψους 500 μέτρων, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Great Barrier Reef της Αυστραλίας, η πρώτη ανακάλυψη του είδους του σε 120 χρόνια.

Νοέμβριος 2020

 • 6 Νοεμβρίου: Οι επιστήμονες αρχίζουν να συλλέγουν ζωντανά θραύσματα, δείγματα ιστών και DNA κοραλλιών από το Great Barrier Reef προκειμένου να τα βάλουν σε μια βιολογική τράπεζα για πιθανές μελλοντικές δραστηριότητες αποκατάστασης.
 • 21 Νοεμβρίου: Το Sentinel-6 Michael Freilich μπαίνει σε τροχιά, για να παρακολουθεί τη στάθμη της θάλασσας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ. Η ανάλυση του δορυφόρου θα επιτρέψει τη μέτρηση του βάθους του νερού πιο κοντά στην ακτή, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό μια περιοχή αβεβαιότητας.
2020, περιβαλλοντική ανασκόπηση
Πηγή εικόνας: www.psychologicalscience.org

Η περιβαλλοντική ανασκόπηση του 2020 μπορεί να αναδεικνύει πολλούς κινδύνους, κυρίως γιατί χαρακτηρίστηκε η πιο θερμή χρονιά παγκοσμίως. Οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι διαρροές πετρελαίου, οι προειδοποιήσεις των ειδικών, δεν κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα. Όμως, είναι σημαντικό ότι το 2020 δημοσιεύτηκαν και πολλές επιστημονικές έρευνες που προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα είναι άραγε το 2021 περιβαλλοντικά καλύτερο;

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

 1. 2020 in the environment and environmental sciences, ανακτήθηκε από www.org, τελευταία επίσκεψη 18/1/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;