2+1 πλάσματα με ικανότητες που μπορούν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους

 

πλάσματα με ικανότητες
Πηγή εικόνων: www.unsplash.com

Υπάρχουν πλάσματα με ικανότητες που μπορούν να κάνουν όσα ο άνθρωπος. Κάποιες φορές, μάλιστα, φαίνεται να μπορούν ακόμα και να τον ξεπεράσουν!

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, στον κόσμο της επιστήμης, αποτελούσε μυστήριο το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των ζώων και τί ομοιότητες φέρει σε σχέση με εκείνον του ανθρώπου. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνες σε διάφορα ζώα, προκειμένου να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και να συγκρίνουν, αν και πόσο αυτά σκέφτονται διαφορετικά. Τα αποτελέσματα ύστερα από κάθε έρευνα ήταν εκπληκτικά.

1. Ο μύθος του Αισώπου με το διψασμένο κοράκι και τη στάμνα δεν είναι μύθος!

Σύμφωνα με το μύθο, ένα διψασμένο κοράκι ρίχνει πετραδάκια σε μια μισογεμάτη στάμνα, ώστε να ανεβάσει τη στάθμη και να μπορέσει να πιει νερό. Πράγματι, μέσα από ένα πείραμα, μίας ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και του Πανεπιστημίου του Cambridge, αποδείχτηκε ότι, τα κοράκια κατανοούν τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Δηλαδή ότι, αν ρίξουν πετραδάκια στο νερό θα ανέβει η στάθμη και είτε θα ξεδιψάσουν, είτε θα αποκτήσουν ένα πλωτό κομμάτι τροφής. Στην εν λόγω έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένα είδος κορακιού, το λεγόμενο κοράκι της Νέας Καληδονίας (New Caledonian ή Corvus moneduloides), το οποίο είναι γνωστό για την ευφυία του, καθώς χρησιμοποιεί ακόμη και εργαλεία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αποτέλεσμα του πειράματος και η αντιληπτική ικανότητα των κορακιών

Οι ερευνητές αιχμαλώτισαν 6 κοράκια και τους έθεσαν την εξής δοκιμασία: πλωτά κομμάτια τροφής επέπλεαν σε μισογεμάτους σωλήνες με νερό και δίπλα στους σωλήνες οι επιστήμονες είχαν αφήσει αντικείμενα όπως μικρές πέτρες και κομμάτια λάστιχου. Το αξιοπερίεργο στο συγκεκριμένο πείραμα, ήταν ότι τα κοράκια κατάλαβαν γρήγορα τι έπρεπε να κάνουν για να αποκτήσουν το πολυπόθητο κομμάτι τροφής. Μάλιστα, κατάλαβαν ότι για να ανέβει η στάθμη του νερού στο σωλήνα ήταν αποτελεσματικότερα τα βαριά και συμπαγή αντικείμενα όπως τα πετραδάκια, παρά τα ελαφριά και κούφια. Τέλος, κατανοούσαν ότι αυτό λειτουργούσε μόνο σε σωλήνες με νερό και όχι σε αυτούς που είχαν άμμο. Συμπέρασμα της ερευνητικής ομάδας ήταν ότι, τα κοράκια είναι ένα από τα πλάσματα με ικανότητες αντίληψης της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος, σε βαθμό που μπορούν να ανταγωνιστούν παιδιά 5-7 ετών.

2. Τα περιστέρια μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν την έξοδο άμα εγκλωβιστούν, αλλά στο multitasking ξεπερνούν τους ανθρώπους

Η οικογένεια των πτηνών συμπεριλαμβάνει πλάσματα με ικανότητες, που ποτέ δε θα φανταζόμασταν, αφού το είδος τους θεωρείται “αφελές” . Για καιρό, οι επιστήμονες της γνωστικής νευρολογίας προσπαθούσαν να βρουν μία απάντηση στο ερώτημα “πως είναι δυνατόν κάποια πουλιά, όπως κοράκια ή παπαγάλοι, να είναι τόσο έξυπνα ώστε να ανταγωνίζονται τους χιμπατζήδες όσον αφορά τις γνωστικές ικανότητες, παρά τους μικρούς τους εγκεφάλους και την έλλειψη φλοιού;”
Αυτό το εύλογο ερώτημα έθεσε η Sara Letzner, μία από τους επικεφαλής της μελέτης που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, και η απάντηση σε αυτό δόθηκε μαζί με τα αποτελέσματα της μελέτης. Ειδικότερα, η έρευνα διενεργήθηκε ανάμεσα σε 12 περιστέρια και 15 ανθρώπους, δίνοντάς τους την ίδια εξέταση συμπεριφοράς. Οι δύο ομάδες έπρεπε να ολοκληρώσουν δύο διαφορετικά σκέλη με εργασίες.

Τα περιστέρια ως δεινοί multitaskers!

Στο πρώτο σκέλος της μελέτης, όπου η εναλλαγή ανάμεσα στις εργασίες γινόταν απευθείας, οι άνθρωποι και τα περιστέρια ήρθαν ισοπαλία. Ενώ, όταν υπήρχε χρονοκαθυστέρηση μεταξύ του τέλους της πρώτης εργασίας και την αρχή της δεύτερης, τα περιστέρια ξεπερνούσαν τους ανθρώπους κατά 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι, τα περιστέρια και τα άλλα ευφυή πτηνά, λόγω του μικρού τους εγκεφάλου που είναι πυκνά συσκευασμένο με νευρικά κύτταρα, είναι σε θέση, να μειώσουν το χρόνο επεξεργασίας σε εργασίες που απαιτούν ταχεία αλληλεπίδραση, μεταξύ διαφορετικών ομάδων νευρώνων.

πλάσματα με ικανότητες
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

3. Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν όσα δεν γνωρίζουν 

Ο Γερμανός συγγραφέας Ζαν-Πωλ Ρίχτερ είπε: «Ο έξυπνος άνθρωπος θα βρει διέξοδο από μια δύσκολη κατάσταση. Ο σοφός δε θα βρεθεί σε αυτή την κατάσταση».

Συνήθως οι άνθρωποι επιμένουν όταν έχουν κάποιο πρόβλημα, καθώς συντονίζουν τις σκέψεις, τις γνώσεις και τα συναισθήματά τους σε μια κοινή πορεία, για να το επιλύσουν. Κάποιες φορές, απλά, δεν μπορούν να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους. Από την άλλη, ίσως, είναι τα κίνητρα που, αρκετά συχνά, τους φέρνουν αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις. Στη ψυχολογία αυτό ορίζεται ως μεταγνώση, δηλαδή τι γνωρίζουμε για το τι γνωρίζουμε.

Αντίθετα, οι μέλισσες, ως πλάσματα με ικανότητες, δεν έχουν αυτό το «ελάττωμα». Ειδικότερα, μία έρευνα με επικεφαλής τους Andrew Barron και Clint Perry, απέδειξε ότι οι μέλισσες αποφεύγουν τις δύσκολες αποφάσεις, όταν δεν έχουν τις επαρκείς πληροφορίες, ώστε να επιλύσουν ένα πρόβλημα. Το γεγονός ότι εγκατέλειπαν μια δοκιμασία όταν ήταν αβέβαιο το αποτέλεσμα, μεγιστοποίησε το ποσοστό επιτυχίας τους στη συγκεκριμένη έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έθεσαν στις μέλισσες μία δοκιμασία οπτικής διάκρισης, η οποία συμπεριλάμβανε διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Για κάθε σωστή απάντηση ανταμείβονταν με ένα γλυκό σιρόπι και για κάθε λάθος τιμωρούνταν με ένα πικρό υγρό. Παράλληλα, είχαν την επιλογή να παρατήσουν τη δοκιμασία.

To bee or not to bee? To bee!

Το αποτέλεσμα ήταν οι μέλισσες να τα παρατούν πιο συχνά στις δύσκολες δοκιμασίες. Επιπλέον, κάποιες φορές απέφευγαν το δύσκολο έργο και ασχολούνταν με ένα εύκολο.
Αυτό το εύρημα έχει θεωρηθεί ως απόδειξη ότι κάποια πλάσματα έχουν την ικανότητα να εκτιμήσουν τη βεβαιότητα ενός προβλεπόμενου αποτελέσματος. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μυστήριο, καθώς ο εγκέφαλος των μελισσών δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και έχουν 100.000 φορές λιγότερους νευρώνες από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

πλάσματα με ικανότητες
Πηγή εικόνας: www.pixabay.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Seven creatures with skills that easily beat humans, ανακτήθηκε από www.popsci.com, τελευταία επίσκεψη 6/12/2020
  2. Πανέξυπνο κοράκι βγάζει τον Αίσωπο ασπροπρόσωπο, ανακτήθηκε από www.in.gr, τελευταία επίσκεψη 6/12/2020
  3. Multitasking περιστέρια, ανακτήθηκε από www.pestproof.gr, τελευταία επίσκεψη 6/12/2020
  4. Honey bees selectively avoid difficult choices, ανακτήθηκε από www.pnas.org, τελευταία επίσκεψη 6/12/2020

Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστιάνα Αλιφραγκή

Τελειόφοιτη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η ενασχόλησή μου με τη φύση και το περιβάλλον ξεκίνησε ύστερα από την πρώτη μου πεζοπορία. Στόχος μου είναι όλοι οι άνθρωποι να ανακαλύψουν τις ευεργετικές ιδιότητες της επαφής με τη φύση και να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις με σκοπό τη συλλογική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;