18 με 21 Απρίλη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας γιορτάζει και μας περιμένει

SHARE

Ρέμα Ραφήνας
Πηγή εικόνας: atticavoice.gr

Στην πρώτη της γιορτή προχωράει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στις 18-21 Απρίλη. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τη σημασία που έχει η προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που απειλείται άμεσα  με καταστροφή. Μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, αντί να υπάρξει ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα διαφυλάσσει ταυτόχρονα το περιβάλλον της περιοχής που τόσο έχει πληγεί, η πολιτεία (Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος) επιλέγει να υλοποιήσει την ίδια αποτυχημένη και καταστροφική συνταγή. Εγκιβωτισμός του ρέματος σε μήκος 15 χιλιομέτρων. Αυτό μεταφράζεται σε ένα δαπανηρό έργο που περιλαμβάνει μπολντόζες, κόψιμο των δέντρων και φυσικά τσιμεντοποίηση. Το τι σημαίνει μπάζωμα των ρεμάτων τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις ανθρώπινες ζωές το έχουμε δει και ξαναδεί, με τελευταίο τραγικό παράδειγμα την Μάνδρα.

Αντιθέτως υπάρχουν τρόποι αντιπλημμυρικής προστασίας ήπιας παρέμβασης που μπορούν να είναι αποτελεσματικότεροι, εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον και σαφώς οικονομικότεροι. Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας όπως και άλλες συλλογικότητες, έχουν προτείνει την κατασκευή φραγμάτων στο σημείο που άλλα ρέματα ενώνονται καταλήγοντας στο ρέμα της Ραφήνας. Η λύση αυτή όμως παραμένει στο συρτάρι. Εξάλλου το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, όπως και τα περισσότερα ρέματα στις μεγάλες πόλεις, αντιμετωπίζονται με αδιαφορία. Παλιότερα λειτουργούσαν στο σημείο βιοτεχνίες και βιομηχανίες, που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, και στη συνέχεια διάφορες τοποθεσίες του ρέματος έχουν μετατραπεί σε χώρους-χωματερές για μπάζα και λοιπά υλικά.

Μόνο μέσα από την πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών το μεγάλο ρέμα Ραφήνας αναδεικνύεται σαν αυτό που είναι και θα μπορούσε να είναι ακόμα παραπάνω. Ένας πνεύμονας για τους κατοίκους, ένας υδροβιότοπος για πουλιά και όχι μόνο, ένα κομμάτι της φύσης που τώρα πια η περιοχή το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Advertisement

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν διοργανώνεται η πρώτη γιορτή του Μεγάλου Ρέματος, που φιλοδοξεί να αναδείξει όλα αυτά που μας προσφέρει το ρέμα και παράλληλα όλα αυτά που απειλούνται μαζί του. Η γιορτή θα γίνει στο πάρκο Καραμανλή και περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, παρατήρηση και απελευθέρωση πουλιών, περιήγηση στο ρέμα, συζητήσεις. Οι εκδηλωσεις θα ολοκληρωθούν εορταστικά με μουσική και διασκέδαση. Το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Φυσικά το τετραήμερο αυτό δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά όλους μας. Είναι μια ευκαιρία για απόδραση από την πόλη, μια ευκαιρία να βρεθούμε στη φύση, να μάθουμε καινούρια πράγματα αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα. Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει το νερό, αλλά αυτήν τη φορά δεν θα σας αφήσουμε καν να προσπαθήσετε.

https://www.youtube.com/watch?v=DfbXwweiv44

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι δημοσιογράφος αλλά και ακτιβίστρια. Πιστεύω ότι η σωστή ενημέρωση μας κάνει δραστήριους και η δράση μας κάνει να αναζητούμε την σωστή ενημέρωση

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG