Weightless: Διώξτε το άγχος ακούγοντας μόνο ένα τραγούδι

Weightless - Pogo
Πηγή: EDM Identity

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι γοργοί και βάναυσοι. Το άγχος μας κυριεύει και αυτό φαίνεται να αυξάνεται όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο και ειδικά φέτος. Η διαχείριση του άγχους είναι σημαντική, καθώς  μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και σωματική υγεία μας. Ο διαλογισμός, η άσκηση και ο σωστός ύπνος τη νύχτα συμβάλλουν πολύ στον έλεγχο αυτού του αισθήματος συντριβής. Χρησιμοποιήστε όσες συμβουλές, κόλπα και τεχνικές μπορούν να σας ηρεμήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, συνετέθη το ‘Weightless

Η θεραπεία με ήχους ήταν από καιρό δημοφιλής ως τρόπος χαλάρωσης έχοντας θετική επίδραση πραγματικά στην βελτίωση των διαφόρων συνθηκών. Για αιώνες, οι αυτόχθονες πολιτισμοί χρησιμοποιούν μουσική με στόχο την ευημερία τους. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτές τις τεχνικές και υπάρχουν πολλά διαφορετικά ακούσματα. Μάλιστα, είναι πολύ εύκολο κάποιος, με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, να βρει πολλά τέτοια σχετικά βίντεο.

Μια γρήγορη εισαγωγή

Σε μια ανάλογη αναζήτηση, τα αποτελέσματα της κατέδειξαν τον  Dr. David Lewis-Hodgson του Mindlab International. Διεξήγαγε, λοιπόν, μία έρευνα αποκαλύπτοντας το  τραγούδι, το οποίο συντελούσε στην επίτευξη διαρκείας κατάστασης χαλάρωσης. Κατά το πόρισμα της, τονίζεται η υπεροχή του συγκεκριμένου ακούσματος συγκριτικά με άλλα είδη μουσικής που έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια, η ακρόαση του τραγουδιού ‘Weightless‘ είχε ως συνέπεια μια εντυπωσιακή μείωση κατά 65% του συνολικού άγχους των συμμετεχόντων και 35% μείωση των συνηθισμένων φυσιολογικών ποσοστών ανάπαυσης.

weightless
Πηγή: mindlab-international.com

Μελέτες διαπίστωσαν ότι το “Weightless” ήταν 11% πιο χαλαρωτικό από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι, ξεπερνώντας τα όσα μοιάζουν με τους Mozart, Enya και Coldplay. Το “Weightless” ήταν στην κορυφή ενός επιστημονικού καταλόγου με τα πιο χαλαρωτικά κομμάτια μουσικής όλων των εποχών. Σήμερα,  ξεπερνάει τις 54 εκ, προβολές στο youtube και τις 91 εκ. προβολές στο spotify.

Weightless: Η ανατομία ενός τραγουδιού

Οι θεραπευτές του ήχου και η μπάντα του Μάντσεστερ Marconi Union συνεργάστηκαν για να παράγουν το πεμπτουσιακό κομμάτι χαλάρωσης χρησιμοποιώντας αποδεδειγμένα στοιχεία της επιστημονικής θεωρίας. Το τραγούδι δημιουργήθηκε σκοπίμως και η έρευνα της Βρετανικής Ακαδημίας Ηχητικής Θεραπείας διαπίστωσε ότι μπόρεσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσει την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) σε πρωτοφανείς ρυθμούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Marconi Union
Πηγή: Jazzerzine

Το τραγούδι περιλαμβάνει κιθάρα, πιάνο και ηλεκτρονικά δείγματα φυσικών τοπίων και άλλα στοιχεία που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλούν χαλάρωση. Τα συναισθήματα ευφορίας και άνεσης δημιουργούνται από σκόπιμα επιλεγμένα κενά στις νότες. Το ”Weightless” διαρκεί οκτώ λεπτά, αλλά η διαδρομή είναι ευχάριστη. Ξεκινά με 60 παλμούς ανά λεπτό και μετά σταδιακά επιβραδύνεται σε περίπου 50, οπότε ο καρδιακός παλμός του ακροατή εναρμονίζεται αυτόματα με τον ρυθμό. Σύμφωνα με τον Lyz Cooper, ιδρυτή της Βρετανικής Ακαδημίας Ηχητικής Θεραπείας, η απαλή επιβράδυνση φέρνει ηρεμία στο σώμα, μετατοπίζοντας την καρδιά, την αναπνοή, την αρτηριακή πίεση και τα εγκεφαλικά κύματα σε μια βαθιά χαλαρή κατάσταση. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως ψυχαγωγία και χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά για να ξεκινήσει, εξηγώντας γιατί το τραγούδι έπρεπε να είναι αρκετά μακρύ.

Προσοχή: Μην το δοκιμάσετε οδηγώντας

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θωμάς Καμζέλης

Είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βολο, στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης. Μου αρέσει να ψάνω τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι καλλιτέχνες στο κοινό τους

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;