UNESCO: Το «Smoke On The Water» κομμάτι πολιτισμικής κληρονομιάς!

smoke on the water

Από την ιστορία της μουσικής έχουν περάσει χιλιάδες αριστουργήματα που αξίζουν μία θέση στον Ήλιο. Πλέον η διατήρηση πληροφοριών, όπως η μουσική, είναι δυνατή χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία, μέσω της οποίας δεδομένα κωδικοποιούνται σε DNA.

Οι Twist Bioscience και Microsoft αποφάσισαν ότι το Smoke on the Water των Deep Purple αποτελεί κομμάτι πολιτισμικής κληρονομιάς που αξίζει να παραμείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, εφόσον αποτελεί ίσως το πιο γνωστό τραγούδι στον κόσμο;

Ο Bill Peck, υπεύθυνος τεχνολογίας της Twist Bioscience, δήλωσε:

«Είναι ένα πολύ συναρπαστικό εγχείρημα. Βρισκόμαστε στην εποχή που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αποδοτικότητα της φύσης, ώστε να αποθηκεύσουμε τα κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο DNA. Καθώς αναπτύσσεται οικονομικά αυτή η μέθοδος, νέα στοιχεία θα μπορούν να προστεθούν στο μέλλον. Σε αντίθεση με τις τρέχουσες τεχνολογίες αποθήκευσης, τα φυσικά μέσα δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα μπορούν να «διαβαστούν» σε κάθε χρονική περίοδο. Δεν υπάρχει καμία νέα τεχνολογία που να μπορεί να αντικαταστήσει το DNA, η φύση έχει ήδη βελτιστοποιήσει αυτή τη μορφή».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία συνοψίζεται στα εξής βασικά σημεία: το DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) αποτελείται από 4 αζωτούχες βάσεις, την αδενίνη (A), θυμίνη (Τ), γουανίνη (G) και κυτοσίνη (C). Για να μπορέσει να αποθηκευτεί το Smoke On The Water, οι επιστήμονες μετέτρεψαν τα δεδομένα που ήταν σε δυαδική μορφή (0 και 1) σε ακολουθίες των αζωτούχων αυτών ενώσεων. Στην περίπτωση αυτή, το 00 αναπαριστά την αδενίνη, το 10 την κυτοσίνη, το 01 τη γουανίνη και τέλος το  11 είναι η θυμίνη.

Γιατί όμως χρησιμοποιήθηκε το DNA τελικά, εφόσον πλέον έχουμε ισχυρή τεχνολογία και μπορούμε να έχουμε άπλετο αποθηκευτικό χώρο; Η απάντηση είναι απλή και λογική. Το DNA είναι το προτιμότερο μέσο αποθήκευσης πληροφοριών της ίδιας της φύσης.

Τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στα μόρια του DNA είναι ασφαλή, καθώς μπορεί να παραμείνει σταθεροποιημένο για χιλιετίες, ενώ παράλληλα προσφέρει πυκνότητα δεδομένων πέρα από κάθε συμβατικό κέντρο δεδομένων! Σε αυτή τη μορφή διευκολύνεται επίσης και η παραγωγή αντιγράφων.

Ολόκληρος ο φάκελος 6 petabyte (1 petabyte = 1015 bytes = 1000 terabytes) του Montreux Jazz Festival μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα χώρο μικρότερο από αυτόν που καταλαμβάνει ένας κόκκος ρυζιού.

Το Smoke On The Water δεν είναι το μόνο κομμάτι που αποφασίστηκε να αποθηκευτεί σε  DNA, καθώς την ίδια τιμή έλαβε και το Tutu του Miles Davis. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Montreux Jazz Festival, ενώ η ψηφιοποίηση από το EPFL+ECAL Lab. Τα τραγούδια στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν από την UNESCO στο αρχείο της Memory of the World.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Κατσή

Φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, εθισμένη στη μουσική, το καλό φαγητό, τη γυμναστική και τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις. Ένθερμη οπαδός της άποψης ότι η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές, ένα παιδί με όνειρα που θέλει να φέρει το μέλλον στα δικά του μέτρα. Δεν περιγράφω άλλο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;