10+1 τραγούδια που συγκίνησαν με τα βαθιά μηνύματα τους

μηνύματα

Η μουσική είναι για την ψυχή ότι και η γυμναστική για το σώμα. Και ειδικότερα, όταν αυτήν η μουσική μας «μεταφέρει» βαθιά μηνύματα και κοινωνικούς προβληματισμούς. Τότε μας αρέσει λίγο περισσότερο. Όταν οι καλλιτέχνες τραγουδούν με σκοπό να προβληματίσουν, τότε μπορείς  απλά να κάτσεις, να απολαύσεις αλλά και να συλλογιστείς.

Ακολουθούν 11 τραγούδια- τροφή για σκέψη που αγαπήσαμε. 11 κομμάτια που ίσως να μην ξέρουμε για ποιον λόγο γράφτηκαν.

Πάμε όμως να τον μάθουμε…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Andras Kallay- Saunders- Running (2014)

Η Εurovision είναι ένας θεσμός στον οποίο ανέκαθεν ακούγαμε και ακούμε τραγούδια με βαθιά μηνύματα αλλά και κοινωνικούς προβληματισμούς. Και αυτό γιατί είναι ένας διαγωνισμός που απευθύνεται ταυτοχρόνως σε πολλές χώρες και εθνικότητες. Το 2014, η Ουγγαρία εκπροσωπείται από τον Andras Kallay- Saunders και το Running. To τραγούδι μας «μεταφέρει» μηνύματα κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Μηνύματα που φάνηκε πως είχαν θετικό αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό κοινό, καθώς χάρισε στη χώρα την 5η θέση στον μεγάλο τελικό.

 

Έλενα Παπαρίζου- Όταν Οι Άγγελοι Κλαίνε (2015)

H αλήθεια είναι πως έχουμε ξεχάσει τι πάει να πει προσφορά. Τον Μάρτη του 2015, η Έλενα Παπαρίζου κυκλοφορεί το «Όταν Οι Άγγελοι Κλαίνε» και έρχεται να μας το υπενθυμίσει. Μέσω του τραγουδιού της μας στέλνει μηνύματα υπέρ της αλληλεγγύης και μας λέει  πως πρέπει να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Στο κλιπ του κομματιού βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να βοηθάει τους «άγγελους» που «κλαίνε» με κάθε τρόπο. Μια δυναμική μπαλάντα από την αγαπημένη τραγουδίστρια που καταγράφει + 2 εκ. προβολές στο YouTube.

 

John Lennon- Imagine (1971)

Το παρακάτω τραγούδι δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Αρχές της δεκαετίας του ’70 και ο John Lennon κυκλοφορεί τον πέμπτο κατά σειρά δίσκο του «Imagine». Στο album συμπεριλαμβάνεται και το πασίγνωστο -πλέον- ομότιτλο τραγούδι. Ο καλλιτέχνης φαντάζεται έναν διαφορετικό, μάλλον ουτοπικό κόσμο. Τα κοινωνικά μηνύματα του κομματιού, το «εκτόξευσαν» στην πρώτη δεκάδα των charts πολλών χωρών: Νότια Αφρική, Ολλανδία, Καναδά, Αυστραλία… Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στο Τop 100.

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω και σε μια διαφορετική εκδοχή του κομματιού. Μια εκδοχή από την παρέα της τηλεοπτικής σειράς Glee, μιας χορωδίας που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή λόγω της… διαφορετικότητας των μελών της. Μαζί της μια ομάδα από κωφάλαλα παιδιά.

 

Pink- Fucking Perfect (2010)

Η Pink είναι μια ευαισθητοποιημένη τραγουδίστρια για το κοινωνικό γίγεσθαι, κάτι που φαίνεται και μέσα από τα τραγούδια της. Το 2010, κυκλοφορεί το «Fucking Perfect» και στέλνει μηνύματα υπέρ της αποδοχής. Η καλλιτέχνης απευθύνεται στα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη.  Τους προτρέπει να αγαπήσουν τον εαυτό τους με κάθε ψεγάδι και ελάττωμα. Γιατί είμαστε όλοι FUCKING PERFECT με τον δικό μας τρόπο!!!

 

Freaky Fortune- Stronger (2013)

To δίδυμο των Freaky Fortune αποφασίζει να στείλει τα δικά του μηνύματα κατά του bullying. Το 2013 κυκλοφορεί το τραγούδι τους «Stronger»  με το οποίο φέρνουν στην επιφάνεια το κοινωνικό φαινόμενο του εκφοβισμού. Στο κλιπ του τραγουδιού βλέπουμε το δίδυμο να προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να επεμβαίνει σε περιστατικά bullying. Ένα τραγούδι όχι τόσο γνωστό, αλλά με μεγάλη κοινωνική ευαισθητοποίηση, κυρίως για τις νεότερες γενιές.

 

Loreen- Statements (2017)

Το τραγούδι «Statements» της Loreen είναι από μόνο του ένας συμβολισμός. Από το στούντιο μέχρι και την σκηνική παρουσία δεν σταματά να εκπέμπει κοινωνικά μηνύματα και συμβολισμούς. Το κομμάτι μας «μεταφέρει» πως τα λόγια δεν μπορούν να έχουν καμιά αξία και κανένα νόημα όταν χρειαζόμαστε δράση. Πρόκειται για ένα τραγούδι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, σε σημείο να ζητούν ακόμη και την απόσυρσή του από τον διαγωνισμό.

 

Michael Jackson- They Don’t Care About Us (1996)

Ο Michael Jackson, ο βασιλιάς της pop στέλνει μηνύματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το 1996 κυκλοφορεί ένα από τα αμφιλεγόμενα τραγούδια του καλλιτέχνη, που αναγκάστηκε να αλλάξει ακόμη και τους στίχους. Οι… τρικλοποδιές για τον τραγουδιστή δεν σταματούν εδώ καθώς οι αρχές της Βραζιλίας προσπάθησαν να απαγορεύσουν την παραγωγή του video clip. Για το τραγούδι γυρίστηκαν δύο βίντεο. Το ένα σε μέρη της Βραζιλίας και το άλλο σε φυλακή με σκηνές και μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε πείσμα πολλών, το κομμάτι κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στην πρώτη δεκάδα των charts πολλών χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σουηδία…

 

Lily Allen- Fuck you (2009)

Το «Fuck you» είναι ένα pop τραγούδι από τη Βρετανίδα τραγουδίστρια Lily Allen.  Πρόκειται για ένα τραγούδι με μηνύματα κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Σύμφωνα με το Urban Review, το κομμάτι απευθύνεται στο ακροδεξιό ρατσιστικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την τραγουδίστρια, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος και ότι το κομμάτι έχει πολλούς αποδέκτες. Το single έγινε χρυσό σε αρκετές χώρες, πράγμα που σημαίνει πως ο κόσμος το «αγκάλιασε» θερμά.

 

Hozier- Take Me To Church (2013)

Ίσως το καλύτερο τραγούδι κατά του ρατσισμού από όλες τις απόψεις. Το 2013, κυκλοφόρησε το «Take Me To Church» από τον Ιρλανδό μουσικό Hozier. Πρόκειται για ένα άκρως επιτυχημένο κομμάτι που κατόρθωσε να πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια  αντίτυπα και downloads. To βίντεο του κομματιού μας παρουσιάζει με τον πιο ακραίο και φρικτό τρόπο τις ομοφοβικές πράξεις μιας ομάδας ατόμων απέναντι σε ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων.  Το τραγούδι μετρά +340 εκ προβολές στο YouTube.

 

Boggie- Wars For Nothing (2015)

To 2015, η Ουγγαρία εκπροσωπείται στον θεσμό της Eurovision από την Boggie και το «Wars for Nothing». Η χώρα μετά την επιτυχία του 2014 αποφασίζει να στείλει ακόμη ένα τραγούδι με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Τα μηνύματα του τραγουδιού είναι κατά των πολέμων και ότι οι πόλεμοι γίνονται από το τίποτα, για το τίποτα. Ένα τραγούδι που κατόρθωσε να προκριθεί στον μεγάλο τελικό και εκεί να κατακτήσει την 20η θέση.

 

KINGS- Πώς Να Φύγω (2018)

Ένα από τα τελευταία κομμάτια των Kings είναι… διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Αναφερόμαστε στο τραγούδι «Πώς Να Φύγω» που κυκλοφόρησε το 2018. Το «Πώς Να Φύγω» μας «μεταφέρει» μηνύματα κατά της βίας των γυναικών και υπέρ της εξάλειψης της. Πρόκειται για ένα  μήνυμα ζωής από το συγκρότημα, πως σε κάθε δύσκολη κατάσταση πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τι μπορούμε να πετύχουμε. Το κομμάτι καταγράφει +1.8 εκ. προβολές στο YouTube.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανάσιος Παπατσάνης

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;