Το υποτιμημένο άλμπουμ Velvet Underground – Nico

Velvet Underground

Η μνημειώδης μπάντα Velvet Underground υπήρξε σημείο αναφοράς στην μουσική έξαρση του 60′ και στη θεμελίωση της ροκ. Παρότι το μουσικό γκρουπ συγκαταλέγεται στα διάσημα εκείνης της εποχής, αμφισβητήθηκε έντονα από τον μουσικό χώρο. O πρώτος δίσκος, Velvet Underground & Nico (1967), δεν έλαβε την απαιτούμενη αναγνώριση από τον κόσμο. Όμως, ο αείμνηστος Andy Warhol επιμελήθηκε τη σχεδίαση του άλμπουμ και του έδωσε μερική ώθηση από καλλιτεχνικής απόψεως.

Το αντισυμβατικό γκρουπ του Lou Reed , σε συνεργασία με την Nico, συστήθηκε με τον απλό τίτλο Velvet Underground & Nico και παρουσίασε μία άλλη πλευρά της ροκ, πιο σκοτεινή και απροκάλυπτη στους κινδύνους που ελλοχεύουν εναντίον μας. Όταν η πλειονότητα των τότε ανθρώπων απολάμβανε την ξεγνοιασιά και την απόλυτη ελευθερία, το γκρουπ των Velvet εισήγαγαν μία απαγορευμένη – γεμάτη πάθη – εκδοχή του rock n’ roll. Στον απόηχο της αντικουλτούρας, στην οποία κυριαρχούσαν κύκλοι και σύμβολα ειρήνης, ενωμένα χέρια ενάντια σε πατριαρχικά συστήματα και πεπαλαιωμένες αντιλήψεις, οι Velvet Underground διαβαίνουν ένα διαφορετικό μονοπάτι. Μέσα από των συμβολισμό των στίχων και την αλληγορία τους, φωτογραφίζουν τους δαίμονες που συντρόφευαν όχι μόνο διάσημους καλλιτέχνες, αλλά και μία μεγάλη μερίδα νέων. Αυτού του είδους τα πάθη δεν είναι αλλά από την υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών και την εξάρτηση από αυτές.

Velvet Underground

Οι Velvet Underground αποφάσισαν να πραγματευτούν ένα διφορούμενο θέμα εκείνης της εποχής, αρκετά άγνωστο όσον αφορά τις βλαβερές επιπτώσεις στην ζωή.

Το άλμπουμ απαρτίζεται από συμβολικά tracks, τα οποία επιτυχώς προβάλλουν την άβολη εικόνα περί των απαγορευμένων ουσιών. Ξεσκεπάζουν την αλόγιστη χρήση τους, ενώ οι στίχοι φέρνουν στη ζωή σύγχρονες εικόνες, στις οποίες οι ουσίες ακόμη διαφεντεύουν τις ζωές μας. Η τολμηρή τους απόφαση παραλληλίζεται εξίσου με την ταραχώδη ζωή των μελών της μπάντας. Ζώντας στα άκρα, αποκαλύπτουν αληθινές σκηνές μέσα από τα τραγούδια και αποτυπώνουν την αφέλεια που τους διακατείχε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η tracklist του Velvet Underground & Nico μας μεταφέρει στο ενοχλητικό φαινόμενο των ναρκωτικών μέσα από τα rock n roll τραγούδια, όπως το I’m waiting for the man, Heroin και Run, run, run. Η ανεξέλεγκτη αναφορά στις θανάσιμες ουσίες τους στοίχισε την προβολή του άλμπουμ.

Τα τραγούδια τους λογοκρίθηκαν και αποδοκιμάστηκαν από ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Υπήρξαν κυρώσεις και απαγορεύσεις στο άκουσμα των tracks τους.

Θεωρήθηκαν ένοχα και προσβλητικά. Ίσως κακοί οιωνοί για έναν πολίτη σχετικά με την βύθιση στο αμάρτημα των ουσιών. Το τραγούδι I’m waiting for the man περιγράφει ακριβώς την διαδικασία του deal, ανάμεσα στον μυστήριο, μαυροφορεμένο άνδρα και τον πρωταγωνιστή. Μέσα από τους στίχους, βιώνουμε τις πρώτες ενέργειες σε συναλλαγή, το αίσθημα της ανυπομονησίας και συγχρόνως, του φόβου για το καθημερινό ατόπημα αρκετών ατόμων.

Το επόμενο «βαρύ» track είναι το Heroin: το αποκούμπι οποιουδήποτε ευαίσθητου και παρεξηγημένου ατόμου. Ο φίλος της ανύψωσης και της μοιραίας αποκαθήλωσης. Η ψευδαίσθηση της ευφορίας και η τραγική πτώση δίχως γυρισμό. Οι στίχοι εξιστορούν την απόγνωση για την θανατηφόρα ηρωίνη και την αφέλεια στην άφεση της μοίρας μας σε αυτήν. Επόμενο και τελευταίο, το Run, run, run. Η αναζήτηση για την εναλλακτική διέξοδο μέσω ουσιών. Σε μία απαρατήρητη γωνία, εκεί που οι κοινωνικές νόρμες παύουν να υπάρχουν, η αδρεναλίνη αυξάνεται και η παρανομία παραμονεύει. Οι άνθρωποι αναζητούσαν ένα διαφορετικό πεδίο ελευθερίας, παράλληλο με την πραγματικότητα, αλλά αντίστοιχα διαφορετικό και απόμακρο.

Το Velvet Underground & Nico μας συστήνουν αγνό, άναρχο rock n’ roll. Στίχοι δίχως συστολές, με εμφανή επιρροή της «σκούρας» προσωπικότητας του Lou Reed. Τραγούδια απελευθερωμένα, όπως η αντίστοιχη ζωή τους. Οι μουσικές τους επιτυχίες καταφέρνουν να απογυμνώσουν την σκοτεινή πλευρά της μουσικής βιομηχανίας. Καλλιτέχνες αφημένοι στα πάθη τους. Με βαθύτερο στόχο των δισκογραφικών εταιρειών, την δημιουργία εμπορικών μύθων και υψηλών νούμερων σε προβολή και χρήμα. Οι Velvet Underground προσεγγίζουν το θέμα περί ουσιών, το οποίο αρκετοί αρμόδιοι του μουσικού χώρου εκμεταλλεύτηκαν και αποσιώπησαν για χάρη απώτερων κερδών.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Σκιτσογράφος και εθισμένος με το rock n' roll. Στα χνάρια του πατέρα μου ακούγοντας Beatles και Bob Dylan. Αγάπη το βινύλιο και μεγάλος σινεφίλ. Λατρεία οι εποχές των 50', 60' και το "més que un club".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;