Θεωρίες συνωμοσίας πίσω από τη μουσική

Η μουσική, ως ένα πολύ σημαντικό μέλος της βιομηχανίας του θεάματος δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει τις δικές της ανέκδοτες ιστορίες, παρασκήνια και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με διάφορους καλλιτέχνες, τραγούδια ή ακόμα και ολόκληρα μουσικά είδη.

Πολλές από αυτές τις θεωρίες είναι αρκετά διαδεδομένες και ανά διαστήματα ξεφεύγουν από τα forums ακροατών και κάνουν την εμφάνιση τους σε γνωστά μέσα ενημέρωσης. Άλλες περισσότερο αληθοφανείς και άλλες λιγότερο, αυτές είναι μερικές από τις πιο γνωστές << ιστορίες για αγρίους>> της μουσικής.

 • Η Lucy στον ουρανό με τα διαμάντια
  Η θεωρία αυτή σχετίζεται με το πασίγνωστο κομμάτι των Beatles << Lucy in the Sky with Diamonds >> και θέλει το πανέμορφο τραγούδι να έχει ως θέμα τη χρήση LSD. Σε μία εποχή οπού η συγκεκριμένη ψυχεδελική ουσία φιγουράρει αρκετά συχνά (και όχι για καλό λόγο) στα εξώφυλλα των εφημερίδων, η κυκλοφορία του τραγουδιού μάλλον είχε κακό timing. Στο κομμάτι περιγράφονται γενικά << ύποπτες >> εικόνες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν περιεχόμενο παραισθήσεων, ενώ οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης θεωρίας υποστηρίζουν πως η επιλογή των λέξεων που έχουν κεφαλαίο αρχικό γράμμα δίνει την επιβεβαίωση ως προς το θέμα του τραγουδιού σε κωδικοποιημένη μορφή, αφού τα αρχικά σχηματίζουν τη λέξη LSD. Τόσο ο Lennon, όσο και ο McCartney έχουν διαψεύσει πολλές φορές τη συγκεκριμένη θεωρία.
 • Ξενοδοχείο ή ψυχιατρικό άσυλο ;
  Πολλές εκδοχές έχουν γραφτεί για το περιεχόμενο του τραγουδιού << Hotel California >> των Eagles, οι οποίες μάλιστα έχουν και μεγάλη ποικιλία, αφού μπορεί κανείς να βρεί θεωρίες για διαμάχες, ναρκωτικά, ακόμα και αποκρυφισμό (!). Μία από τις θεωρίες όμως υποστηρίζει πως το κομμάτι αναφέρεται στην ψυχιατρική κλινική Camarillo State Mental Hospital, ένα ψυχιατρικό άσυλο που είχε το παρατσούκλι Hotel California. Όσοι πιστεύουν τη συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζουν πως με μια απλή προσπάθεια ερμηνείας των στίχων μπορεί να καταλάβει κανείς πως οι Eagles αναφέρονται στη ζωή ενός ψυχικά διαταραγμένου ατόμου μέσα στην κλινική.
 • Ο Tupac ζει
  Μία από τις πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας των τελευταίων ετών είναι αυτή που υποστηρίζει πως ο διάσημος ράπερ Tupac Shakur όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά είναι σώος και αβλαβής στη Κούβα, υπό προστασία. Οι συνθήκες θανάτου του πολύ αγαπητού mc όντως κινούν υποψίες, καθώς σύμφωνα με τις αρχές πέθανε από εσωτερική αιμορραγία λόγω πυροβολισμού που δέχτηκε. Ο Tupac όμως, ήταν πολύ γνωστό πως φορούσε πάντα αλεξίσφαιρο, ενώ ο Knight που ήταν μαζί του στο σκηνικό του πυροβολισμού, ξέφυγε άθικτος παρ’ότι είναι ένα άτομο με σαφώς μεγαλύτερο όγκο. Στη συνέχεια, ο ιατροδικαστής που εξέτασε τον Tupac παραιτήθηκε αμέσως μετά την εξέταση και τα ίχνη του από τότε έχουν χαθεί πλήρως. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα κάνουν την εμφάνιση τους και ορισμένες φωτογραφίες που απεικονίζουν μορφές οι οποίες έχουν τρομερή ομοιότητα με τον ράπερ.
 • Βασανιστήρια μέσω της μουσικής στο Γκουαντανάμο
  Για το τέλος υπάρχει μία υπόθεση η οποία δεν αποτελεί πλέον θεωρία, καθώς έχει έστω και άτυπα επιβεβαιωθεί. Αυτή αφορά τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Γκουαντανάμο, όπου οι πολιτικοί κρατούμενοι στερούνται κάθε βασικό τους δικαίωμα και πέφτουν θύματα τρομερών βασανιστηρίων. Μία από τις μεθόδους βασανισμού των κρατουμένων ήταν (ή συνεχίζει να είναι) η αναπαραγωγή τραγουδιών ( μερικά από τα τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κομμάτια του Eminem και των AC/DC ) με διάρκεια μεγαλύτερη απ’όσο μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός, σε τεράστια ένταση. Σαν αποτέλεσμα πολλοί από τους κρατούμενους γίνονται παρανοϊκοί ή είχαν αυτοκτονικές τάσεις. Καλλιτέχνες όπως ο Tom Morello (Rage Against the Machine) έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, απαγορεύοντας τη χρήση της μουσικής τους για τέτοιου είδους σκοπούς.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος Τζήμας

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Βόλο. Προς το παρόν απολαμβάνω την φοιτητική ζωή στην Κομοτηνή, όπου φοιτώ στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Διοίκησης. Τα ενδιαφέροντα μου περιστρέφονται γύρω απο τη μουσική, τα αθλητικά και τα κοινωνικά ζητήματα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;