Τα πρώτα βήματα στη μουσική βιομηχανία

Ένα πολύ βασικό θέμα είναι εκείνο που έχει να κάνει με τα πρώτα βήματα στην μουσική βιομηχανία. Αφορά τόσο τους καλλιτέχνες (μουσικούς, συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές) όσο αφορά και τους παραγωγούς.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για έναν νέο καλλιτέχνη, όπως αναφέρει και ο Ηλίας Κόζα (…ναι των Koza Mostra),είναι να υπάρχει ένα έτοιμο υλικό, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό. Φυσικά το συγκεκριμένο υλικό θα πρέπει να είναι αρκετά δουλεμένο, σε σημείο που να έχουμε τουλάχιστον 1-2 θετικές κριτικές από φίλους και συνεργάτες.

Προϋπόθεση λοιπόν είναι, να είναι το κομμάτι ή η δουλειά μας έτοιμη για προβολή είτε αυτή είναι παγκόσμια είτε εντός στενού κύκλου. Ποτέ μην παρουσιάζετε μία δουλειά αν οι ίδιοι δεν νιώθετε τουλάχιστον ικανοποιημένοι για αυτή.

Το επόμενο βήμα είναι η διάδοση. Φυσικά στις μέρες μας αυτό είναι κάτι πολύ εύκολο διότι υπάρχουν πλέον εκατοντάδες ιστοσελίδες, στις οποίες μπορούμε να ανεβάσουμε τη δουλειά μας (κάτι το οποίο δεν σημαίνει πως καταφέρνουμε να κατοχυρώσουμε τα πνευματικά μας δικαιώματα). Γνωστοί ιστότοποι για την συγκεκριμένη δουλειά είναι πρώτα απ’ όλα το γνωστό σε όλους Youtube, όπως επίσης και το Soundcloud, Bandcamp κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

success

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας της εποχής μας είναι φυσικά, το Facebook. Το να δημιουργήσετε μία σελίδα για τον εαυτό σας ή την μπάντα σας είναι πραγματικά πολύ εύκολο και απλό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σύντομο βιογραφικό ( προσεγμένο και περιεκτικό) όπως επίσης, στοιχεία επικοινωνίας και πληροφορίες όσο αφορά στο στυλ και το ύφος της μπάντας.

Ένα πολύ σημαντικό και φλέγον θα λέγαμε θέμα είναι η εύρεση του σωστού κοινού. Το να μπορείς να αναγνωρίζεις δηλαδή τις ανάγκες σου και το ύφος σου – σε ποιους απευθύνεσαι. Αυτή είναι μία ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί από την στιγμή της δημιουργίας ( ίσως) και μετά.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να προσεγγίζουμε δισκογραφικές εταιρίες οι οποίες είναι ανάλογες του ύφους μας. Για παράδειγμα δεν μπορεί ένας λαϊκός καλλιτέχνης να απευθυνθεί σε κοινό ξένης ροκ μουσικής.

success

Όλα τα παραπάνω είναι άγραφοι κανόνες οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν στον στο νου μας από την στιγμή που αποφασίζουμε να εμπλακούμε στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Μικρά tips που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο καθένας μας είναι:

  1. Έχουμε πάντοτε μαζί το υλικό μας, είτε αυτό είναι σε μορφή CD, mp3, στο κινητό, στο dropbox, είτε μέσω mail.
  2. Να είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε προτάσεις που αφορούν μουσικές δουλειές και πρόβες.
  3. Καλό είναι να είμαστε πάντοτε θετικοί και να μην υπερεκτιμάμε την δουλειά μας, εφόσον βρισκόμαστε στην αρχή.
  4. Περιτριγυρίζομαι με μουσικούς όσο αυτό είναι δυνατόν.
  5. Πάντοτε ακούω … έπειτα απαιτώ να ακούγομαι.
  6. Δεν απογοητεύομαι. Κανείς δεν κατάφερε δίχως να υπομένει και να αποτυγχάνει. Κάθε ήττα και μάθημα να έχει την δυνατότητα να διαχωρίσει ποιο είναι τελικά το κοινό που απευθύνεται.

Until next time…

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρούλα Μαρή

Γεννημένη στα τέλη του '90, γεμάτη τρέλα και όρεξη για δημιουργία. Μεγάλη αγάπη για την μουσική και το ναρκωτικό μου; Η συγγραφή... Αγαπημένη παρέα μου, ένα καλό βιβλίο, στυλό, μπλοκάκια, ο γάτος μου και η μεγαλύτερη κούπα τσάι του σπιτιού. "Θέλεις ν' ακούσεις;" , το βιβλίο μου στο Wattpad. Ακούω και στο όνομα Αμέρσα. Κι όποιος ψάχνει; Βρίσκει... Κι όποιος ρωτάει; Μαθαίνει...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;