Τα παραδοσιακά κάλαντα της Ελλάδας

Τα κάλαντα! Πόσοι από εμάς στο άκουσμα αυτής της λέξης δεν γεμίζουμε με όμορφες ζεστές γιορτινές εικόνες γεμάτες από χαρούμενα παιδιά που τρέχουν στους δρόμους και μουσική που προαναγγέλει τον ερχομό μιας νέας εποχής γεμάτη από ελπίδα, υποσχέσεις και καλούς οιωνούς; Τα κάλαντα στην ελληνική παράδοση είναι ένα έθιμο συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια και κάθε χρόνο αναμένουμε με μία γλυκιά προσμονή τους άγνωστους εκείνους επισκέπτες όπου θα μας τραγουδήσουν τις παραμονές των εορτών αυτών, τις ευχές των καλάντων για τον ερχομό του Χριστού, τα Χριστούγεννα και του νέου έτους αντίστοιχα, την Πρωτοχρονιά. Τα κάλαντα είναι ένα έθιμο όπου οι ρίζες τους πηγάζουν από τα αρχαία χρόνια και στη συνέχεια περνάνε στην ιστορία της Βυζαντινής εποχής με τις Βυζαντινές Καλένδες, όπου με την έναρξη του Ιανουαρίου και της νέας Σελήνης, ο Ποντίφηκας, δηλαδή ο αρχιερέας του αρχαίου ρωμαϊκού συλλόγου, δήλωνε την έλευση του νέου έτους. Τότε, και για τις επόμενες πέντε με επτά ημέρες, φίλοι και συγγενείς γιόρταζαν τις Καλένδες ανταλάσσοντας δώρα και επισκέπτονταν ο ένας το σπίτι του άλλου. Με τα χρόνια οι καλένδες- κάλαντα, άλλαζαν μορφή, προστέθηκαν μουσικές με παραδοσιακά όργανα όπως το λαούτο, το νταούλι, την τσαμπούνα, την φλογέρα, την φυσαρμόνικα, το ακορντεόν και άλλα, όπως επίσης και το χαρακτηριστικό πατροπαράδοτο σιδερένιο τρίγωνο. Οι οργανοπαίχτες και οι μουσικοί των καλάντων ονομάζονται καλαντιστές και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολυποίκιλες παραλλαγές των καλάντων που συναντάμε στα διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πως σχεδόν σε κάθε ξεχωριστή γωνιά της χώρας συναντάμε διαφορετικές παραλλαγές βασιζόμενες στις διαλέκτους και τα ιδιώματα του κάθε τόπου διαπιστώνοντας έτσι, πως τα κάλαντα δεν είναι μόνο ένα έθιμο αλλά ένα αποτέλεσμα μουσικότητας, κουλτούρας, ιστορίας, αυτοσχεδιασμού, ενέργειας ενός τόπου και ένα καλωσόρισμα μίας καινούριας γεμάτο υποσχέσεις εποχής. Σήμερα τα κάλαντα ψάλλονται κυρίως από παιδιά αλλά και από ενήλικες στα σπίτια μας, στους δρόμους, στις πόλεις και σε κάθε μικρό χωριό όμως το πιο σημαντικό είναι πώς οι μελωδίες και οι όμορφες αυτές ευχές και παραδόσεις βρίσκονται μέσα στις καρδίες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Καραγιαννοπούλου

Πάντα ενθουσιάζομαι το ίδιο που το φεγγάρι δεν πέφτει απ'τον ουρανό, η θάλασσα είναι μπλε και η μουσική μας αγγίζει. Για όλα αυτά και για άλλα, μου αρέσει να γράφω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;