Οι συναυλίες μας κάνουν πιο χαρούμενους σύμφωνα με την επιστήμη

συναυλίες

Η επιστήμη για άλλη μια φορά έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποθέσεις μας. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Victoria’s Deakin University η συχνή παρακολούθηση συναυλιών και γενικότερα η διαδραστική εμπλοκή με τη μουσική μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Για τους φίλους λοιπόν που φοβούνται ότι ξοδεύουν πολλά σε συναυλίες, αυτή η είδηση απλά μια ευχάριστη επιβεβαίωση ότι η αγάπη τους για τη μουσική φροντίζει και την ψυχολογία τους.

Στην έρευνα, η οποία -εύλογα-τιτλοφορείται “If You’re Happy and You Know It: Music Engagement and Subjective Wellbeing”, συμμετείχαν 1000 Αυστραλοί. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημαντικότητα της εμπλοκής του ατόμου σε μουσικά δρώμενα μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας (κοινώς να ακούς μουσική με παρέα), η οποία φαίνεται να πυροδοτεί αισθήματα ευτυχίας, είτε είναι σε μια συναυλία είτε σε club. Αυτός ο συλλογικός  τρόπος απόλαυσης της μουσικής είναι αναπόσπαστο κομμάτι και μάλλον το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας αυτής, καθώς η μοναχική ακρόαση μουσικής φαίνεται να μην έχει την ίδια ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου.

Σύμφωνα δε με την επίσημη αναφορά που συντάχθηκε:

Οι γνώσεις που αποκτήσαμε από αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση μελλοντικών παρεμβάσεων και στην βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μουσική επηρεάζει τον έλεγχο των συναισθημάτων.

συναυλίες

Σύμφωνα και με το site Live for Live Musicείναι παγκοσμίως γνωστό πως η ζωντανή μουσική μειώνει τα επίπεδα του άγχους, ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς ενώ μειώνει τα επίπεδα του πόνου. Σε συνδυασμό με την παραπάνω αναφορά, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στη χρήση της ζωντανής μουσικής ως θεραπεία για το άγχος.

Δυστυχώς το ίδιο δεν ισχύει και για τους ίδιους τους μουσικούς, που η ευτυχία φαίνεται να τους προσπερνά αρκετά συχνά. Σύμφωνα με έρευνα του Sydney University οι μουσικοί πεθαίνουν, κατά μέσο όρο 25 χρόνια νωρίτερα από όσους δεν ασχολούνται με τη μουσική. Μάλιστα τα ποσοστά αυτοκτονιών που σημειώνονται μεταξύ μουσικών είναι δύο έως επτά φορές μεγαλύτερα από τα ποσοστά που σημειώνονται στο γενικό πληθυσμό.

Advertisement

Φυσικά δεν χρειαζόταν η έρευνα για να μας πει ότι οι συναυλίες που τόσο αγαπάμε μας κάνουν όντως καλό, διότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εμφανή. Η προσμονή, η έξαψη και τελικά η ικανοποίηση (ή λύτρωση θα έλεγε κανείς) μετά από κάθε live είναι οι μικρές αποδράσεις από το άγχος της καθημερινότητας και μας εθίζουν στις συναυλίες, οι οποίες μπορεί να φαίνονται σε μερικούς ανθρώπους σαν περιττή πολυτέλεια, όμως στην πραγματικότητα είναι εμπειρίες που μπορούν να μείνουν για μια ζωή.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, εθισμένη στη μουσική, το καλό φαγητό, τη γυμναστική και τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις. Ένθερμη οπαδός της άποψης ότι η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές, ένα παιδί με όνειρα που θέλει να φέρει το μέλλον στα δικά του μέτρα. Δεν περιγράφω άλλο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG