Συναισθησία: το χρώμα είναι μουσική

SHARE

Melissa McCracken
Melissa McCracken

Συναισθησία: το αντιληπτικό φαινόμενο στο οποίο ερεθισμός από ένα αισθητικό μονοπάτι οδηγεί σε μια ακούσια εμπειρία μεταφερόμενη σε κάποια άλλη αίσθηση. Για κάποιους, ο κρότος των πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι κάθε άλλο παρά πολύχρωμος, ο ήχος μιας τρομπέτας να μοιάζει πορτοκαλί, ή το γάβγισμα ενός σκύλου να δημιουργεί αφηρημένες πιτσιλιές που χάνονται σταδιακά σε ένα μαύρο φόντο. Για τη ζωγράφο Melissa McCracken όμως, η καλλιτεχνική απεικόνιση όπως αποτυπώνεται με στοιχεία συναισθησίας είναι, όπως η ίδια ισχυρίζεται, “μια ελπίδα να υπερβεί τις παραδοσιακές ερμηνείες της εμπειρίας και να επαναπροσδιορίσει αυτό που φαντάζει οικείο”. Με τους πίνακές της να “μεταγλωττίζουν” γνωστά κομμάτια σε χρωματικές συνθέσεις, η M.McCracken θέτει μια abstract αισθητική που αντιμετωπίζει κάθε τραγούδι με διαφορετικό δυναμισμό.

Ας εξερευνήσουμε πώς, κομμάτια των Prince και Lennon  αποτυπώνονται στον καμβά, συνθέτοντας ξανά γνώριμες μελωδίες.

Prince-Joy in repetition

Η εκρηκτική πραγματικότητα του έρωτα, με την καθηλωτική του ιδιότητα να υπνωτίζει, να παρασύρει και να επαναπροσδιορίζει την πολυπλοκότητα του κόσμου, φέρνει αυτό τον αισθησιακό ονειρικό χαρακτήρα στο κομμάτι του Prince. Χωρίς όμως ποτέ να λησμονεί την έξαψη της ανάγκης για ανθρώπινη επαφή, που εναρμονίζεται με πηγαίο, ασυγκράτητο δυναμισμό.

Είτε στον πίνακα, είτε προερχόμενη από το ίδιο το πρωτότυπο, η θύελλα ενός έντονου συναισθήματος η ικανή να δημιουργήσει ανα-ταραχή που παγιδεύει σε έναν ατέρμονο κύκλο προσμονής, σίγουρα συνδέεται με την βουή που μόνο το αδιατάρακτο, φλογερό πάθος μπορεί να επιφέρει.

 

 

John Lennon-Imagine

Η απόκοσμη αύρα αυτού του κομματιού ποτέ δεν παύει να ανατριχιάζει. Οι στίχοι έχουν χαραχτεί στα κόκαλα κάθε α-νυπότακτης, ονειροπόλας ψυχής. Ο Lennon πέτυχε, με απλά, όμορφα λόγια να ενώσει τις φωνές των ανθρώπων, γεφυρώνοντας τα μεταξύ τους χάσματα σε έναν κοινό παρονομαστή. Ο χτιστός αυτός κόσμος των παιδιών, των λουλουδιών (και των 2 παραπάνω μαζί), θα ήταν αναμφίβολα πολύχρωμος και ζεστός, απελευθερωμένος από φόρμες και νόρμες.

Advertisement

Η πλουμιστή καμπύλη που διατρέχει τον πίνακα από άκρη σε άκρη, σα να φέρνει αμυδρά στον νου τον ρομαντικό οραματισμό του Imagine.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG