Susma Ses Ver: Σύσσωμο το ελληνικό rap στηρίζει Grup Yorum

Η 28χρονη τραγουδίστρια  των Grup Yorum, Χελίν Μπολέκ (Helin Bölek), έχασε τη ζωή της στις 3 Απριλίου 2020 έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας. Ο 28χρονος Μουσταφά Κοτσάκ μέτρησε 297 εικοσιτετράωρα αφάγωτος πριν πεθάνει στις 28 Απριλίου 2020 μετά από ασιτία. Ο μπασίστας  Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ (İbrahim Gökçek) κατέληξε εν τέλει δύο μέρες αφότου ικανοποιήθηκε ένα από τα αιτήματά του, δηλαδή η άρση της απαγόρευσης των συναυλιών των Grup Yorum. Αυτοί ήταν, λοιπόν, οι 3 Τούρκοι μουσικοί που έχασαν τη ζωή του πολεμώντας το απολυταρχικό καθεστώς που επικρατεί στην χώρα τους. Οι ιστορίες τους έχουν συγκλονίσει τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε αρκετές δράσεις αλληλεγγύης με οποιοδήποτε μέσο. Στο πλαίσιο παρόμοιας δράσης, 9 Έλληνες rapper συνεργάστηκαν ενώνοντας τις ρίμες τους για τη δημιουργία του κομματιού Susma Ses Ver.

Helin Bölek, 3 Απρίλη 2020
Mustafa Koçak, 24 Απρίλη 2020
İbrahim Gökçek, 7 Μάη 2020

Susma Ses Ver: Μη Σιωπάς, δώσε φωνή

Πένθιμος Clown, Νιόνιος (ΝιοΣτε), Daisy Chain, ΚΚ, Βάγγος Μπεκ (Κάτω από το Γείσο), TNT (Rationalistas), Nikolein (Σπείρα), Νος (Κάτω από το Γείσο), Στέλιος(ΝιοΣτε). Αυτά τα 9 ονόματα της ελληνικής rap σκηνής είναι γνωστά για την έντονη δράση και ενεργή συμμετοχή στην DIY rap κοινότητα. Οι φωνές τους έγιναν μία για να εκφράσουν με το καλύτερο τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τους Grup Yorum.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Στο κείμενο που συνοδεύει το κομμάτι, διαβάζουμε:
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Οι Grup Yorum ιδρύθηκαν το 1985 και εδώ και πολλά χρόνια τα μέλη της διώκονται, επικηρύσσονται, φυλακίζονται και βασανίζονται, ενώ δίσκοι και συναυλίες της απαγορεύονται από το Τουρκικό καθεστώς. Η δίωξη του συγκροτήματος μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιλέξει να βρίσκονται απ΄ την πλευρά των κοινωνικών αγώνων, όχι απλώς υμνώντας τους μέσα από τα κομμάτια τους, αποστασιοποιημένοι, αλλά αποτελώντας ζωτικό τους κομμάτι. Οι Grup Yorum τόσο μέσα από τους 23 δίσκους τους, όσο και μέσα από τους αγώνες τους, έχουν επιλέξει από ποια πλευρά του οδοφράγματος βρίσκονται και το πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή. Ένας ανένδοτος αγώνας για δικαιοσύνη, ελευθερία έκφρασης, ισότητα. Εμείς από την μεριά μας δεν έχουμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι με αυτούς τους ανθρώπους.

Κάτι παραπάνω από τραγούδι

Οι μουσικοί δεν μπορεί να είναι αποκομμένοι από την κοινωνία ούτε να κλείνουν τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Πόσο μάλλον, αν αφορά συναδέλφους τους που διώκονται για τα πιστεύω τους σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Το Susma Ses Ver δεν είναι απλά ένα τραγούδι. Είναι μια δήλωση, πως η μουσική δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά μπορεί και πρέπει να γίνει μέσο αντίστασης.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Τσίρος

Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού και των καλών σειρών,το προσπαθώ με τον προγραμματισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;