Storytelling: 5 + 1 τραγούδια που αφηγούνται μια ιστορία

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν ένα τραγούδι ξεχωριστό. Ένα δυναμικό μπιτ, μια ιδιαίτερη συνεργασία, μια πιασάρικη ατάκα. Ένας ακόμα τέτοιος τρόπος είναι η αφήγηση μιας συγκεκριμένης ιστορίας μέσα στο κομμάτι, όπως θα δούμε σήμερα. Το λεγόμενο storytelling, που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά στην ελληνική μουσική, ιδιαίτερα στο ελληνικό ραπ, έχει πολλές φορές με απίθανα αποτελέσματα. Όλοι έχουν ακούσει το Εικοσάλεπτο του Bloody Hawk, τον ορισμό του storytelling. Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλα παρόμοια κομμάτια, κάποια με λιγότερο βαθύ νόημα και κάποια εξίσου ανατριχιαστικά.

1. Βόρεια Αστέρια – Το επόμενο πρωί

Ας ξεκινήσουμε με κάτι πιο light. O Tζαμάλ, με λίγη βοήθεια απο ΛΕΞ και Μικρό Κλέφτη στο ρεφρέν, αποφάσισε να μας αφηγηθεί μια ιστορία εκδίκησης, οπαδικού τσαμπουκά και συμπαράστασης. Μια περιστασιακή γνωριμία σε ένα μπαρ, αποδείχθηκε σε μια “καλοστημένη πλεκτάνη” όπως λέει ο ίδιος. Από τη δύσκολη θέση τον έβγαλαν τελικά οι φίλοι του από τον σύνδεσμο – ο Τζαμάλ είναι γνωστός οπαδός του ΠΑΟΚ.

Advertisements
Ad 14

2. Trouf – Πρωτοχρονιά

Ο Trouf είναι από τους μεγαλύτερους – μικρούς ράπερς στον χώρο και η αφορμή για αυτό το άρθρο. Αποτελεί αδερφικό φίλο του Bloody Hawk από πολύ μικρός, είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, με φωνή και χροιά που ξεχωρίζει. Τον γνωρίσαμε με τους Fuked up, μας εντυπωσίασε με τις solo δουλειές του. Η ‘Πρωτοχρονιά’ είναι το δικό του ‘Εικοσάλεπτο’. Έχουμε στ’ αυτιά μας storytelling σε δεύτερο πρόσωπο, συγκινητική ατμόσφαιρα και μια αποκάλυψη στο τέλος που ανεβάζει το κομμάτι πολλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης  Κάποιες σκέψεις για τον νέο δίσκο του Iratus

3. Ραψωδός Φιλόλογος – Θανατοποινίτης

Κι όμως, έχουν περάσει πάνω απο 10 χρόνια από την κυκλοφορία του ‘Εγκεφαλικού Τετ α Τετ’ του ΡΦ. Ο Θανατοποινίτης, ένα original storytelling κομμάτι, ξεπετάχτηκε σε μια εποχή που δεν γνωρίζαμε καν το storytelling σαν έννοια. Ο Ραψωδός περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια τη ζωή και τις σκέψεις ενός θανατοποινίτη, περνάει σε μεταφυσικό επίπεδο και κλείνει με δυο στίχους που σε αφήνουν άφωνο. Ίσως να είναι ένα κομμάτι που εύκολα θα μπορούσε να γίνει ταινία.

4. Taburo Bota – Aνατομία ενός φόνου

Στην ανατομία ενός φόνου, το storytelling εμφανίζεται κατά βάση στο δεύτερο κουπλέ – χωρίς να σημαίνει ότι το πρώτο περνάει έτσι, μιας και περιγράφει γλαφυρά όσα πάνε στραβά στον σύγχρονο άνθρωπο. Στο δεύτερο κουπλέ, ωστόσο, συναντάμε τη Μαίρη και τον Γιάννη. Συναντάμε ένα ζευγάρι και μια σχέση κακοποίησης του άντρα προς τη γυναίκα. Μέχρι τη στιγμή που η Μαίρη ανακαλύπτει ένα όπλο. Τι συμβαίνει μετά; Ποια είναι η ανατομία του φόνου; Αυτό το αποφασίζει o ακροατής σε ένα μουσικό Bandersnatch.

5. Iratus – Mικρή Αγάπη

Αυτό και το επόμενο, και τα δυο του Ιράτους, στα αυτιά μου μοιάζουν άρρηκτα συνδεδεμένα – εξ’ου και το 5 + 1 του τίτλου. Αρχικά, “μια φορά κι έναν καιρό” έχουμε τη μικρή Αγάπη, κοριτσάκι στην εφηβεία, που ζούσε με τον πατέρα της. Ο πατέρας κακοποιούσε την Αγάπη και εκείνη με τη σειρά της κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην τον μισήσει. Κι όλα αυτά η γειτονιά τα ξέρει αλλά δεν επεμβαίνει. Μέχρι τη στιγμή που και ο ίδιος σιχάθηκε τον εαυτό του και αφήνει την Αγάπη στον δρόμο. Οι αλληγορίες πολλές, το όνομα της μικρής καθόλου τυχαίο, αλλά στη βάση της η Μικρή Αγάπη παραμένει ένα storytelling κομμάτι.

Διαβάστε επίσης  4+1 πιο σέξι τραγουδιστές της ροκ μουσικής

5+1 Iratus – Πολλές Φορές παντός καιρού

“Αυτό δεν είναι αρχή παραμυθιού”. Σε αντιπαραβολή με το ξεκίνημα της μικρής Αγάπης, είναι φανερή η σύνδεση των 2 κομματιών. 9 χρόνια μετά, “ας πούμε πως η Αγάπη είχε ιστορία παρεμφερή”. Σε ένα χωριό, ο μεθύστακας παπάς που θεωρείται η μέγιστη εξουσία στα μέρη αυτά, φαίνεται να ασελγεί στα παιδιά της ενορίας. Ο πατέρας, φαίνεται να κακοποιεί τη μητέρα, που φοβάται να το κάνει θέμα. Πράγματα γνωστά στην κλειστή τους κοινωνία, αλλά όλοι σιωπούν. Κεντρικό πρόσωπο είναι η κάθε Χαρίκλεια, που σωπαίνει γιατί δεν ήταν η κόρη της αυτή που το ‘παθε.

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φούστα πάνω από παντελόνι: Ένα αμφιλεγόμενο trend

Η επιστροφή του trend!Από το τότε στο τώραΜε τις ρίζες
Παλάτι Αιγών Διεθνής κριτική

Καταδίκη για το Παλάτι Αιγών: Διεθνής Κριτική στην Ελλάδα

Διεθνής Κριτική: Αμφισβητούνται οι Αποκαταστατικές Εργασίες στο Παλάτι των Αιγών/Βεργίνας