Σωτήρης και Βασιλική: Το “Παραδησιακό”

Το μουσικό σχήμα «Σωτήρης & Βασιλική», αποτελείται από τον Σωτήρη Παπαστάμου και την Βασιλική Καρανίκα.
Ο Σωτήρης, μουσικός, κιθαριστής κυρίως κλασικής κιθάρας, με σπουδές στην κλασική κιθάρα. Έχει κατεξοχήν ακούσματα παραδοσιακής μουσικής, ροκ αναζητήσεις και είναι δέκτης έντεχνων επιρροών. Ο Σωτήρης είναι ο δημιουργός των τραγουδιών, γράφοντας την μουσική, αλλά και τους στίχους στα περισσότερα τραγούδια του. Τα παραπάνω εξηγούν τους λόγους που οι συνθέσεις του κινούνται στους μουσικούς άξονες: παραδοσιακής, ροκ, κλασικής, έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Το νέο τους τραγούδι με τίτλο “Παραδησιακό” κυκλοφόρησε από την Ogdoo Music πριν λίγο καιρό, σε στίχους του Δημήτρη Σολδάτου και μουσική του Σωτήρη Παπαστάμου. Μέσα στο 2022 το μουσικό σχήμα αναμένεται να κυκλοφορήσει άλλα δύο τραγούδια.

 

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Advertisements
Ad 14

Σ&Β: Ευχαριστούμε κι εμείς για την πρόσκληση σας που μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τους αναγνώστες σας. Είμαστε το μουσικό σχήμα “Σωτήρης και Βασιλική”. Ο Σωτήρης γράφει τη μουσική, ενορχηστρώνει, ερμηνεύει και σε πολλά από τα τραγούδια μας, έχει γράψει και τους στίχους. Η Βασιλική ασχολείται με το θέατρο και το τραγούδι και ερμηνεύει πολλά από τα τραγούδια μας.

 

Πότε και πώς ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ σας;

Σ&Β: Η κοινή ενασχόλησή μας με τα τραγούδια είναι κάτι που συνέβαινε από την πρώτη μέρα της γνωριμίας μας πολλά χρόνια πριν. Επίσημα όμως ξεκινήσαμε το μουσικό μας σχήμα πριν 3 χρόνια όταν αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε την δουλειά μας.

 

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που να θαυμάζετε και να αποτελεί επιρροή για εσάς;

Σ&Β: Αρκετοί.. Λειτουργούν για εμάς σαν καλλιτεχνικοί φάροι. Ο Μπετόβεν για τις ορμητικές του μελωδίες, ο Ραβέλ για τις περίτεχνες ενορχηστρώσεις του, ο Χατζιδάκις γιατί είναι ο πιο αγαπημένος μας και εμπνευσμένος εκφραστής του ελληνικού τραγουδιού, οι αδερφοί Κατσιμίχα για το στίχο και την καλλιτεχνική πορεία τους, η Σαβίνα Γιαννάτου για τις εκπληκτικές ερμηνείες της, η Έλενα Παπανδρέου για την υψηλή αισθητική στην κλασική κιθάρα  και πολλοί πολλοί άλλοι.

Διαβάστε επίσης  Χάρης Κορνάρος: Η νέα του κυκλοφορία με τίτλο "Σ' αγαπάω"

 

Θέατρο και μουσική. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο μεταξύ τους και πόσο δύσκολος ή εύκολος είναι ο συνδυασμός αυτός;

Σ&Β: Θεωρούμε ότι η μουσική και το θέατρο είναι αδερφές τέχνες και δεν διαφέρουν μεταξύ τους ουσιαστικά. Βασικός τους στόχος είναι η μέθεξη, η συμμετοχή του ακροατή ή θεατή στην ατμόσφαιρα, αισθητική, νόημα και το συναίσθημα που θέλει να μεταδώσει ο καλλιτέχνης. Με αυτό το δεδομένο οι τέχνες μας συνεργάστηκαν ουσιαστικά και αρμονικά.. Για παράδειγμα: Για να γραφτεί η μουσική πρώτα αναλύσαμε το ποίημα το οποίο είναι ένας θεατρικός διάλογος. Το αντιμετωπίσαμε σαν ένα μικρό θεατρικό έργο. Και σε άλλες δουλειές μας όμως ερμηνεύοντας θεατρικούς ρόλους τους ντύσαμε με μουσική ή ακόμη και μπλέξαμε μονολόγους με τραγούδια. Ο συνδυασμός επομένως των δυο τεχνών είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι και μια διαδικασία που εμπλουτίζει τους τρόπους της καλλιτεχνική μας έκφρασης. Είναι κάτι που παρόλη τη δυσκολία του, γίνεται εύκολα γιατί μας χαροποιεί και μας συναρπάζει ιδιαίτερα.

 

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε και το “Παραδησιακό”. Είναι ένα τραγούδι που έχει συνδυασμό παραδοσιακού ρυθμού, ροκ κιθάρας και μια ασυνήθιστη ενορχήστρωση. Πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους;

Σ&Β: Ο συνδυασμός αυτός είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό για εμάς. Στον παραδοσιακό ρυθμό μας οδήγησαν οι στίχοι που παραπέμπουν στη φύση και έχουν ομοιότητα με τα μοτίβα ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών. Η ροκ διάθεση δημιουργήθηκε από τις έντονες  και πολύ χαρακτηριστικές εικόνες του ποιήματος. Όσον αφορά την ασυνήθιστη όπως λέτε ενορχήστρωση, ξεκινά από τη δική μας προσωπική ανάγκη να ακούσουμε κάτι ασυνήθιστο. Αυτή η ανάγκη λοιπόν κατέληξε σε μουσική πρόταση, η οποία εκφράζεται μέσα από αυτό το τραγούδι.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς το στυλ και τον ήχο του νέου σας κομματιού; Θα λέγατε ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ως έντεχνο;

Σ&Β: Εφόσον δεχόμαστε σαν αναγκαία συνθήκη, τον  διαχωρισμό του ελληνικού τραγουδιού σε είδη και συνομοταξίες, ναι. Θεωρούμε ότι ανήκει στον χώρο του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού.

Διαβάστε επίσης  Κομμάτια που μυρίζουν καλοκαίρι

 

Στο βίντεο κλιπ είναι έντονη η παρουσία της θεατρικής έκφρασης. Πόσο δύσκολο ήταν να το πετύχετε αυτό; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να γυριστεί το βίντεο κλιπ;

Σ&Β: Η θεατρικότητα είναι κάτι δεδομένο για το μουσικό σχήμα “Σωτήρης και Βασιλική”. Η δομή του τραγουδιού η οποία ολοκληρώθηκε με την θεατρική ερμηνεία τόσο της Βασιλικής όσο και του Σωτήρη, γέννησε κυριολεκτικά αυτό το βίντεο. Προέκυψε δηλαδή σαν φυσικό αποτέλεσμα. Η πολύτιμη και εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Παπαστάμου  δημιούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για εμάς, την ιδανική γέφυρα έτσι ώστε το τραγούδι να περάσει και να συναντήσει τις ψυχές των ακροατών.  Στην ερώτησή σας για το πόσος χρόνος χρειάστηκε για το βίντεο κλιπ η απάντηση είναι σύντομη: εκατοντάδες όμορφες και συναρπαστικές στιγμές.

 

Το κομμάτι προήλθε από το ομώνυμο ποίημα του Δημήτρη Σολδάτου. Πώς πήρατε την απόφαση να πάρετε ένα ποίημα, να το ντύσετε με μουσική και στην συνέχεια να το κάνετε τραγούδι;

Σ&Β: Το ποίημα κυριολεκτικά ήρθε και μας βρήκε στην πιο κατάλληλη περίοδο. Την περίοδο που ψάχναμε για κάτι αυθεντικό, πηγαίο και διαφορετικό. Η ανάγνωση του ποιήματος πραγματικά μας συγκλόνισε! Ο Δημήτρης Σολδάτος είναι ένας κορυφαίος σύγχρονος ποιητής , βραβευμένος απο την Ακαδημία Αθηνών.  Ο Σωτήρης προσπάθησε κυριολεκτικά να σμιλεύσει νότες στις συλλαβές των στίχων του. Η Βασιλική απέδωσε τους χαρακτήρες  της ιστορίας του ποιήματος  έτσι ώστε το τραγούδι που δημιουργήθηκε να αποκτήσει την αμεσότητα και την καλλιτεχνική διάσταση που φανταστήκαμε.

 

Τόσο η μουσική όσο και οι φωνές σας είναι σαν να μας ταξιδεύουν και να μας κάνουν να “δούμε” την θάλασσα, τον αέρα και το φεγγάρι που αναφέρονται και στο τραγούδι. Πώς καταφέρατε να το πετύχετε αυτό;

Σ&Β: Πρώτα απ όλα ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτή την ερώτηση διότι αυτό ακριβώς ήταν το ζητούμενο αυτού του τραγουδιού. Με λίγα λόγια η ερώτησή σας μας κάνει να αισθανθούμε πανευτυχείς. Όπως θα διαπιστώσετε ακούγοντας το κομμάτι υπάρχει ένας διάλογος ανάμεσα στον άνθρωπο που αναζητά και  αγωνιά για κάποιο πρόσωπο και στα στοιχεία της φύσης. Καθοριστικό ρόλο για την τελική μορφή και απόδοση του τραγουδιού καθώς και  βασικοί οδηγοί στάθηκαν, κυριολεκτικά, για εμάς η αγάπη και η μακροχρόνια μελέτη της κλασσικής και παραδοσιακής μουσικής καθώς και του αρχαίου και του κλασσικού θεάτρου.

Διαβάστε επίσης  Βασίλης Σπηλιόπουλος - Κωνσταντίνα Ψυχάρη: "Σε άλλο καιρό"

Το “Παραδησιακό” μέσα σε λίγες μόλις ημέρες έχει ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες προβολές. Πώς νιώθετε για αυτό; Θα λέγατε ότι σας επηρεάζει η ανταπόκριση του κόσμου;

Σ&Β: Νιώσαμε μεγάλη χαρά αφού το ζητούμενο μας είναι η επαφή, η σύνδεση με τον κόσμο. Ταυτόχρονα νιώσαμε ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη απέναντι στο κοινό μας για να συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς και σε επαφή με όποιον μας κάνει την τιμή να παρακολουθεί την δουλειά μας. Οπωσδήποτε η θετική ανταπόκριση λειτουργεί ενθαρρυντικά για  εμάς.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Από ότι έχουμε ακούσει ετοιμάζετε να κυκλοφορήσετε άλλα δύο κομμάτια. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτά;

Σ&Β: Όντως μέσα στο 2022 θα κυκλοφορήσουν άλλα δύο τραγούδια μας. Καλλιτεχνικά επιζητούμε την διαφορετικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως θα διαπιστώσετε και στην πορεία ,το κάθε τραγούδι μας λειτουργεί ανεξάρτητα και μοναδικά σε σχέση με τα άλλα .  Δεν έχουν τον ίδιο ήχο και θεματολογία. Το επόμενο είναι μια καλοκαιρινή μπαλάντα, άκρως ερωτική και ονειρική, βασισμένη και πάλι σε ένα πολύ πρωτότυπο ποίημα! Θα ακολουθήσει ένα τραγούδι με κοινωνικό περιεχόμενο σε στίχους και μουσική του Σωτήρη! Υπομονή, λοιπόν..

 

Σκοπεύετε να κάνετε κάποιες προγραμματισμένες live εμφανίσεις;

Σ&Β: Υπάρχουν βεβαίως σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις για τις οποίες όμως θα σας ενημερώσουμε λίγο αργότερα με λεπτομέρειες.

 

Κλείνοντας, θα θέλατε να δώσετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες;

Σ&Β: Οποίες κι αν είναι οι συνθήκες και τα γεγονότα που ζούμε, να μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι φτιαγμένοι να αγαπάμε.

 

Το τραγούδι “Παραδησιακό” θα το βρείτε στο παρακάτω, ενώ μπορείτε να βρείτε τον Σωτήρη και την Βασιλική και στα social media.

Σωτήρης & Βασιλική – Παραδησιακό: https://www.youtube.com/watch?v=wc7paZ6W_jw

Facebook: https://www.facebook.com/sotirisandvasiliki

Instagram: https://www.instagram.com/sotirisvasiliki/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς