Sharon Jones | Έσβησε η Βασίλισσα της funk

19 Νοεμβρίου 2016

Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 60 ετών η Βασίλισσα της funk, Sharon Jones, από καρκίνο στο πάγκρεας.

Πλέον είναι δύσκολο να βρεις καλλιτέχνη που δεν είναι εμπορικός. Γράφουν, σβήνουν και ξαναγράφουν γονατίζοντας στο βώμο της μουσικής βιομηχανίας. Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη φωνή της. Ήταν σε ένα soul μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας που δεν το προσέχεις εύκολα. Χαμηλός φωτισμός, ατμοσφαιρική διάθεση και με το κατάλληλο τραγούδι ευχαριστιέσαι τη βόλτα, ενώ μπορεί και να αφήσεις και τη συζήτηση.

Αμέσως, ρώτησα λοιπόν ποια είναι. Ντροπή να ξέρεις τους κλαρινογαμπρούς της ελληνικής σκηνής και να μην ξέρεις εκείνη. Την Sharon Jones της οποίας η βαθιά φωνή έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μόλις στα 40 της όταν και έβγαλε το πρώτο single της Damn It’s Hot το 1996 παραμένοντας ενεργή επαγγελματικά από τότε μέχρι και σήμερα.

H lead singer του συγκροτήματος Sharon Jones & The Dap- Kings μετακόμισε όταν ήταν ακόμα παιδί στο Brooklyn και έκανε διάφορες δουλειές μέχρι την αναγνώριση της το 1996 όπως είναι φύλακας στις φυλακές αν και αισθανόταν πάντα τραγουδίστρια, τραγουδίστρια της ζωής.

Advertisements
Ad 14

Άρχισε λοιπόν μέσα σε αυτή την 20ετή πορεία της να κυκλοφορεί μια σειρά από albums με τους κλασικούς ήχους της funk και soul της δεκαετίας του 1970  δίχως να σκεφτεί ποτέ να σταματήσει να κάνει αυτό που αγαπάει. Δεν έχουμε synthesisers ή άλλες τέτοιες ανοησίες. Έχουμε πραγματικές κόρνες. Έτσι το έκαναν πίσω στη δεκαετία του 1960 και κρατάμε αυτό το trend χρησιμοποιώντας πραγματικά όργανα.

Ακόμα και όταν της διέγνωσαν καρκίνο στο πάγκρεας κάνοντας χειρουργείο και υποβάλλοντας το σώμα της σε επίπονες χημειοθεραπείες. Πριν βγω στη σκηνή, είναι λες και κάτι με κυριεύει και φεύγει ο πόνος. Υποθέτω πως φταίει η αδρεναλίνη. Και το σώμα σου είναι στη φάση να τα δώσει όλα. Δε θέλω να κάθομαι σπίτι και να κυριαρχήσει όλο αυτό πάνω μου. Εφόσον μπορώ να βγω στη σκηνή και να έχω ενέργεια, θα βγαίνω στη σκηνή μέχρι να μην μπορώ άλλο, είχε δηλώσει.

Διαβάστε επίσης  Πυξ Λαξ: Μια τελευταία στάση στην Πάτρα, πριν την Αγγλία

Έχοντας στο ενεργητικό της πολλές επιτυχίες μα μονάχα μόνο μια υποψηφιότητα για Grammy και συγκεκριμένα στην κατηγορία Best R&B Album για το Give the People What They Want, ο θάνατός της αποτελεί μια τεράστια απώλεια με το documentary Miss Sharon Jones του 2015 να είναι μια ιδανική επιλογή για σήμερα απόγευμα Σαββάτου για να την γνωρίσεις καλύτερα.

Ένα καλό βιβλίο, ένα puzzle 1000 το λιγότερο κομματιών και ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι οι αδυναμίες μου. Με εφόδια τη Δημοσιογραφία και την Ψυχολογία στο σακίδιό μου, θα σου γράψω για οτιδήποτε θελήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς