«A Deeper Understanding», Τhe War on Drugs

War on Drugs

Η τελευταία δουλειά των The War on Drugs με τίτλο «A Deeper Understanding» τελειοποιεί τον θορυβώδη και ονειρικό ήχο τους. Δεν είναι απλώς ένα από τα καλύτερα rock album της χρονιάς, αλλά η ίδια η μουσική του έχει τόση έκταση, που σε κάνει να αισθάνεσαι να διαχέεται παντού γύρω σου.

Οι The War on Drugs δεν έκρυψαν ποτέ τις επιρροές τους -επιρροές όπως ο Bob Dylan, ο Bruce Springsteen, οι The Eagles και πολλοί άλλοι. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία που η μπάντα παίζει μαζί, με σταθερά βήματα έχει αναπτύξει τον ήχο της σε ένα σημείο όπου, ναι, υπάρχουν στοιχεία εκείνων των επιρροών, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ακούγεται σαφώς ως ο εαυτός της, έχει χαρακτήρα και δημιουργεί την δική της ταυτότητα.

Ο Adam Granduciel, frontman και ιθύνων νους των The War on Drugs δείχνει με αξιοσημείωτο τρόπο το πόσο τελειομανής είναι, με την ποσότητα φροντίδας που έχει δώσει και την ακρίβεια που ξεχωρίζει στη σύνθεση του album. Κάθε νότα, από το πιάνο, στο χτύπημα του snare ή στο φύσημα της αρμόνικας, είναι τέλεια συγχρονισμένη. Ενώ κάθε τραγούδι έχει αρκετό χώρο για να αναπνεύσει σε μεγάλες χρονικές περιόδους, -επτά από τα δέκα ξεπερνούν τα έξι λεπτά και κανένα μικρότερο των τεσσάρων λεπτών- διακρίνονται από άψογες εστιάσεις και ξεθωριάσματα.

War on Drugs

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άλμπουμ είναι γεμάτο από στιγμές. Είτε είναι το τεράστιο σόλο στο «Strangest Thing», η συντριπτική βιασύνη όταν «χτυπά» το πρώτο ρεφρέν στο «Clean Living», είτε ο τρόπος που οι κιθάρες και τα τύμπανα έρχονται για να τονίσουν κάθε συλλαβή καθώς τραγουδάει τη γραμμή τίτλου του «Knocked Down». Υπάρχει μια εντυπωσιακή σαφήνεια στην παραγωγή, η φωνή του Granduciel είναι πάντα παρούσα και έρχεται στο προσκήνιο μετά την μίξη -σε αντίθεση με τις θολές στιγμές των ηχώ και του απόηχου που υπογραμμίζουν τo ομιχλώδες «Lost In The Dream», την προηγούμενη δουλειά των The War on Drugs.

Στις πρώτες ακροάσεις του «Α Deeper Understanding», ο ήχος μοιάζει αρκετά επαναλαμβανόμενος και λόγω αυτής της ομοιότητας στον ήχο είναι αρκετά δύσκολο, στην αρχή τουλάχιστον, να ξεχωρίσεις το ένα κομμάτι από το άλλο. Ο Adam Granduciel μοιάζει λίγο εγκλωβισμένος στο νοσταλγικό και έντονα συναισθηματικό context του album. Πολλά τραγούδια μοιάζουν να έχουν «χτιστεί» με παρόμοιο τρόπο και το εντεκάλεπτο «Thinking Of A Place» σίγουρα θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Στο βωμό της αυστηρής αισθητικής οι The War On Drugs, θυσιάζουν τις μικρές εξάρσεις που λείπουν από το album και τις «καλύπτουν», με πετυχημένο τρόπο, με τα εμπνευσμένα κιθαριστικά τους σόλο.

War on Drugs

Ένα γνώρισμα της μπάντας ήταν πάντα οι ιμπρεσιονιστικοί στίχοι τους που λειτουργούν στην υπηρεσία του τραγουδιού. Ενώ οι στίχοι εδώ συχνά ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο, καθώς οι ασαφείς αναφορές στη «βροχή», στο «νυχτερινό ουρανό» και το «καθοδηγητικό φως» είναι άφθονοι, ο Granduciel έχει ωριμάσει ως στιχουργός. Μπορεί να μην είναι λογοτέχνης όπως η Fiona Apple ή ο Nick Cave, αλλά έχει εξελιχθεί σε έναν ηχηρό στιχουργό. Οι στίχοι κάνουν καλή δουλειά φέροντας το συναισθηματικό βάρος, αλλά υπάρχει λιγότερη πίεση όταν η κιθάρα του και το υπόλοιπο της μπάντας κάνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δουλειάς.

Το album μπορεί να συνοψίζεται στο τρίτο κουπλέ του «Pain»,

«Pull me close and let me hold you in
Give me the deeper understanding of who I am
Yeah, I’m going back again, I’m waiting here»

Στα γνωστά μονοπάτια της heartland rock και americana, αναμιγνύοντας την, εντέχνως, με indie και dream pop στοιχεία και φέρνοντας στον «αφρό» τα γνωρίσματα των 80’s που τον γαλούχησαν, ο Adam Granduciel μας προσφέρει μια από τις πιο όμορφες μουσικές στιγμές της χρονιάς.

Ίσως το αυριανό classic rock του σήμερα!

Οι καλύτερες στιγμές του album:  Pain, Strangest Thing, Knocked Down, Thinking of a Place


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταύρος Κασιμάτης

Φοιτητής Αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Radio Nowhere. Κάνει συλλογή από βινύλια και αγαπημένο του βιβλίο είναι «Ο Ξένος» του Camus. Τώρα ακούει μουσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;