Evermore: Μια κριτική για το 9ο album της Taylor Swift

evermore
πηγή: twitter.com

Evermore, η συνέχεια του Folkore

Σαν χθες μοιάζει η μέρα που δημοσίευσε η Taylor Swift το Folklore, και να τώρα, βρισκόμαστε εδώ, στις 11/12 με το νέο album ‘Evermore’. Σύμφωνα με την Taylor, αποτελεί τον αδελφό δίσκο του Folklore και είναι ίσως μια διείσδυση στον παραμυθικό σύμπαν που εδράζεται σε ένα  δάσος με ιτιές και κισσούς. Μοιάζει να είναι ο ιδανικός δίσκος για ένα χειμωνιάτικο απόγευμα σε καιρό καραντίνας, με ζεστή σοκολάτα κοιτώντας από το παράθυρο ένα χιονισμένο δάσος. Το Evermore περιέχει μια σειρά από τραγούδια που διηγούνται ιστορίες με όμορφους στίχους αναδεικνύοντας το στιχουργικό ταλέντο της Taylor. Ο ήχος είναι απλός, με μια κιθάρα ή ένα πιάνο, στοιχείο που το καθιστά όμορφο, απέριττο, σαν χάδι στα αυτιά. Το Evermore είναι ένας δίσκος με συμβολισμούς, μύθους που σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο με χρυσόσκονη αλλά όχι την λαμπερή του Hollywood αλλά των νεράιδών του δάσους.

evermore
πηγή: twitter.com

 

Η Taylor Swift στο Twitter

«Είμαι ενθουσιασμένη να σας πω ότι το 9ο στούντιο άλμπουμ μου, και ο αδερφός δίσκος του ‘folklore’, θα κυκλοφορήσει απόψε στα μεσάνυχτα. Λέγεται ‘evermore’. Για να το πούμε απλά, δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να γράφουμε τραγούδια. Για να το πούμε πιο ποιητικά, αισθανόμαστε σαν να στεκόμασταν στην άκρη του Folklore δάσους και είχαμε μια επιλογή: να γυρίσουμε και να επιστρέψουμε ή να ταξιδέψουμε περισσότερο στο δάσος αυτής της μουσικής. Επιλέξαμε να περιπλανηθούμε πιο βαθιά. Δεν το έκανα ποτέ πριν. Στο παρελθόν αντιμετώπισα πάντα τα άλμπουμ ως μεμονωμένες εποχές και προχώρησα στον προγραμματισμό του επόμενου μετά την κυκλοφορία ενός άλμπουμ. Υπήρχε κάτι διαφορετικό από το Folklore. Όταν το έφτιαξα, ένιωσα λιγότερο σαν να έφυγα και περισσότερο σαν να επέστρεφα. Μου άρεσε πολύ η απόδραση που βρήκα σε αυτά τα φανταστικά και μη παραμύθια. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που καλωσορίσατε τα ονειρικά τοπία και τις τραγωδίες και τα επικά παραμύθια της αγάπης που χάθηκαν και βρέθηκαν στις ζωές σας. Έτσι συνέχισα να τα γράφω. Και μου άρεσε πολύ που δημιούργησα αυτά τα τραγούδια με τους Aaron Dessner, Jack Antonoff, WB και Justin Vernon. Επίσης, καλωσορίσαμε μερικούς νέους (και μακροχρόνιους) φίλους στο μουσικό τραπέζι της κουζίνας μας αυτή τη φορά…»

evermore
πηγή: spotify

Τα τραγούδια του ‘Evermore’

17 είναι τα τραγούδια του Evermore και για όλα έχει δημοσιεύσει video με τους στίχους τους στο YouTube συνδυασμένα με ταιριαστές φωτογραφίες που αναδεικνύουν την ποιοτική αισθητική της Taylor. Η πλειοψηφία είναι μπαλάντες και εσωτερικά τραγούδια με κύριο στοιχείο την ανάγκη διήγησης ιστοριών. Το πρώτο τραγούδι Willow, αφιερωμένο σε μεταφορά της ιτιάς με την ζωή. Η ιτιά είναι δέντρο που δίνει ελπίδα, αίσθηση ασφάλειας και την ικανότητα να ξεχνιέται ο πόνος και να δίνει δύναμη. Η εικόνα της ιτιάς παραπέμπει σε μονοπάτι στην σταθερότητα, την ελπίδα και την ανάρρωση. ‘Life was a willow and it bent right to your wind’. Δυνατό σε ρυθμό και το αγαπημένο μου, είναι το country-rock no body no crime, μια συνεργασία με το συγκρότημα HAIM. Ακόμη ένα τραγούδι με τίτλο δέντρου είναι το ivy. Ο κισσός είναι φυτό που συμβολίζει την πίστη, την αιωνιότητα, επειδή το πράσινο χρώμα μένει ανθεκτικό στο χρόνο και αποτελούσε στην μυθολογία το φυτό του θεού Διόνυσου. To long story short είναι ενδιαφέρον για το γρήγορο ρυθμό και το Marjorie που ήταν σύνηθες όνομα κατά το Μεσαίωνα, γνωστό σήμερα ως Margaret, σκιαγραφεί την γιαγιά της Marjorie Finley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διθυραμβικές κριτικές για το Evermore

Με βεβαιότητα το Evermore ανήκει στα πιο αξιόλογα άλμπουμ του 2020 αλλά και της συνολικής καριέρας της Taylor Swift. Τόσο οι story-telling στίχοι με βαθύ νόημα και συμβολισμούς παρμένους από μύθους όσο οι τρυφερές, συναισθηματικές μελωδίες, αμέσως συγκίνησαν το μουσικό κοινό. Η The Guardian με το Alexis Petridis αποκάλεσε «πλούσιο alt-rock και πλουσιότερο σε μελέτες χαρακτήρων» δίνοντας του 4 αστέρια. Ενώ προσθέτει ότι  «Η πραγματική αλλαγή είναι στη λυρική προσέγγιση της Swift. Το Evermore αρνείται να εκτελέσει το παλιό της κόλπο να γράφει τραγούδια που να εγγυώνται αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». To Rolling Stone έδωσε μόλις 4,5 αστέρια χαρακτηρίζοντας «Η Taylor Swift εμβαθύνει το Goth-Folk Vision για το εξαιρετικό «Evermore». To NME το εξύψωσε δίνοντας του 5/5 γράφοντας «η Swift ωθεί τα όρια της ανεξάρτητης επανεφεύρεσης της, προσθέτοντας λίγη στιλπνότητα της εποχής του 1989 για να δημιουργήσει ένα φάρο ελπίδας»

Πηγές:

  • twitter.com
  • rollingstone.com
  • theguardian.com
  • nme.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Τσάμου

Είμαι φοιτήτρια κλασικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συγγραφή, η μουσική και ο κινηματογράφος είναι οι τρεις μεγάλες μου αγάπες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;